Τουρκική πρόκληση για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Μην ξεχνάμε τις φρικαλεότητες της Ελλάδας»

Προκλητική ανακοίνωση σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου υποστηρίζεται πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει η Ελλάδα».

Όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, «ο τουρκικός Αγώνας Ανεξαρτησίας, που άρχισε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επιβουλεύονταν την πατρίδα μας, δεν οδήγησε μόνο σε νίκη, ανεξαρτησία και ελευθερία, που οδήγησαν στη δημιουργία της δημοκρατίας μας, μα έβαλαν επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της δύναμης που εισέβαλε και στις συμμορίες υπό τον έλεγχό τους στην Ανατολία, και λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για καταπιεσμένα έθνη».

Από αυτή την άποψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Ελλάδα «η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία ως εργαλείο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιόδου, δεν θα έπρεπε να ξεχνά τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτά τα εδάφη. Απορρίπτουμε πλήρως τις αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις από την ελληνική Βουλή και τις αρχές με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 και την παραποίηση της ιστορίας. Αντίστοιχα, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να παραπλανήσουν τρίτες χώρες παρουσιάζοντας ψευδείς ισχυρισμούς, που δεν έχουν ιστορική βάση, εκτός Ελλάδας».

«Ενώπιον των φρικτών διαστάσεων των θηριωδιών που διεπράχθησαν τους πρώτους μήνες της ελληνικής κατοχής, οι Σύμμαχοι χρειάστηκε να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δημιουργώντας επιτροπή έρευνας, και αυτή η κατοχή, που ήταν η σκηνή θηριωδιών, μετετράπη σε μια ντροπιαστική εισβολή. Καλούμε την ελληνική ηγεσία να κοιτάξει κατάματα την ίδια της την ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές κτηνωδίες που περιγράφονται στις αναφορές της επιτροπής έρευνας και να αποδεχτεί τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης, ως αντίθετα στους νόμους του πολέμου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει στο ίδιο ύφος, υποστηρίζοντας πως η σημερινή ελληνική ηγεσία θα έπρεπε να πάρει διδάγματα από το ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης.

 

«Υπενθυμίζουμε ότι, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ανεύθυνη πολιτική αντίληψη του να προσπαθεί να διαβάζει την ιστορία ανάποδα, θα είναι στο δικό της συμφέρον. Αντί να προσπαθεί να παραποιήσει τα γεγονότα, καλούμε την Ελλάδα σε συνεργασία για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα μέλλον ευημερίας στη βάση της συνεργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους αναγνωρίστηκε επισήμως το 1994 με νόμο από τη Βουλή και έκτοτε η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού. Γύρω στις 350.000 είναι οι Έλληνες του Πόντου που εξολοθρεύτηκαν από το 1914 ως το 1923.

Recommended For You

About the Author: efoni