Εστεμμένοι από όλη την Ευρώπη παρακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη των Αθηνών.
Βασιλιάδες και βασίλισσες της Ισπανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό και ο μεγάλος δούκας του Λουξεμβούργου ήταν μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν στην τελετή όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η στιγμή της άφιξης του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, χαιρέτησε τα συγκεντρωμένα πλήθη
Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δεν έγινε δημοσία δαπάνη γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις πολλών υποστηρικτών του στέμματος, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
H βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε από την πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και ξαδέρφια του Κωνσταντίνου.
«Δεν ήταν ο βασιλιάς μας, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την ταφή του»
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης.
Ορισμένοι από αυτούς έσπευσαν να φιλήσουν το φέρετρο που είχε εκτεθεί στο παρεκκλήσι δίπλα στον καθεδρικό ναό.
«Ήρθα να τιμήσω έναν Έλληνα (…) Ήταν μέρος της ιστορίας μας, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φοιτητής Νίκος Καράκας.
Για την Κυριακή Βιζίνου, «Δεν μπορείς να αφαιρέσεις έναν τίτλο από έναν βασιλιά. Γεννήθηκε για να γίνει βασιλιάς, και πεθαίνει σαν βασιλιάς».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, που διατηρεί περίπτερο στο κέντρο της πόλης, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει κατά της μοναρχίας. «Δεν ήταν ο βασιλιάς μας (…) Ο ελληνικός λαός καταψήφισε τη μοναρχία. Αλλά (…) δεν έχει νόημα να μαλώνουμε, πρέπει να σεβαστούμε την κηδεία του».