Σχολεία: Τι αλλάζει με το πρώτο κουδούνι

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο νέο σχολικό έτος θα υπάρξουν αλλάγες σε ό,τι αφορά τις απουσίες των μαθητών, τις αποβολές αλλά και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Τι ισχύει για τα κινητά στα σχολεία

Η μεγαλύτερη αλλαγή της νέας σχολικής χρονιάς αφορά στα κινητα τηλέφωνα, καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει το μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ σε Πορτογαλία και Ισπανία, απαγορεύοντας την εμφανή χρήση τους.

«Το κινητό μπορεί ο μαθητής να το φέρνει στο σχολείο, αλλά πρέπει να είναι στην τσάντα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής ημέρας», διευκρίνισε σχετικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Όσο για την ποινή σε περίπτωση μης συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών στον παραπάνω κανονισμό, επιβάλλεται το μέτρο της μονοήμερης αποβολής.

Παράλληλα, σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί/φωτογραφίζει/μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες.

 

Επιπλέον, αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Αλλαγές σε αποβολές και υπολογισμό απουσιών

Όπως ορίζει ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων, τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα θα είναι ακόμα πιο αυστηρά.

Για παράδειγμα, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να τιμωρήσει έναν μαθητή ή μαθήτρια με τρεις ημέρες αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.

Παράλληλα, αλλαγές εφαρμόζονται και στο πλαίσιο των απουσιών. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία.

Σε ό,τι αφορά την φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς / κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος. Αν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Για την καταπολέμηση του bullying θα συνεχίσει να λειτουργεί η πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό που έκανε πρεμιέρα στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις. Οι εκπαιδευτικοί από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν πλέον όλα τα εργαλεία στα χέρια τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου ενώ οι επιμορφώσεις δασκάλων, καθηγητών και των στελεχών εκπαίδευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Πρεμίερα για το ψηφιακό φροντιστήριο

Υπενθυμίζεται ότι και το ψηφιακό φροντιστήριο στο πακέτο των νέων μέτρων για τη φετινή σχολική χρονιά. Πρόκειται να κάνει πρεμιέρα, πιλοτικά, στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Κάθε υποψήφιος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής και εξατομικευμένης υποστήριξης από τους 98 εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία στα 45 μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά τον Ιούνιο στα γενικά και στα επαγγελματικά λύκεια. Επίσης, η διδασκαλία θα αφορά και 10 μαθήματα Ειδικής Αγωγής για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Ακόμη, το ψηφιακό φροντιστήριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να παρακολουθούν το σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή. Ήδη, είναι διαθέσιμο το υλικό από τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.

Οι αλλαγές στο ολοήμερο σχολείο

Αλλαγές στο ωράριο αποχώρησης των μαθητών του ολοήμερου σχολείου φέρνει η νέα σχολική χρονιά για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Στο νηπιαγωγείο καθιερώνεται η δυνατότητα αποχώρησης και στις 17.30, ενώ η πρωινή προσέλευση μπορεί να αρχίζει στις 07.45. Επίσης, για τους μαθητές του δημοτικού, προστίθεται φέτος η δυνατότητα να αποχωρούν από το ολοήμερο σχολείο στις 14.55.

Συγκεκριμένα οι μαθητές δημοτικού που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου ολοήμερου, θα μπορούν να σχολάνε από αυτό και στις 14.55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.

Οσον αφορά τη λειτουργία του απλού ολοήμερου προγράμματος, η αποχώρηση των μαθητών συνεχίζεται και φέτος με τα περυσινά δεδομένα: Με τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος (16.00) και με τη λήξη της δεύτερης ώρας του ολοήμερου προγράμματος (15.00), εφόσον έχει συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη επιλογή από τον γονέα στην αρχική δήλωση εγγραφής.

Παράλληλα στα Δημοτικά συγκροτείται τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00’- 8:00’), για υποδοχή (7:00’- 7:15’) και ώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (7:15’- 8:00’), μια παροχή που καταγράφεται σε σχολεία, όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.

Recommended For You

About the Author: efoni