Στέλιος Πέτσας στη «Φωνή»: Επενδύσεις στις Υποδομές για καλύτερη ζωή στην Ανατολική Αττική!

Με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις και τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της χώρας, η Ανατολική Αττική αναζητά λύσεις σε χρόνια ζητήματα υποδομών και καθημερινότητας.

Ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής, Στέλιος Πέτσας, τοποθετείται για το πολιτικό σκηνικό, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες παρεμβάσεις που – όπως επισημαίνει – χρειάζεται η περιοχή, από την υγεία και τις μεταφορές έως την αντιπλημμυρική προστασία και τις αστικές αναπλάσεις.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

– Η κυβέρνηση δείχνει δημοσκοπικά να σταθεροποιείται αλλά όχι να ανακτά τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. Πιστεύετε ότι η φθορά μετά από δύο θητείες είναι αναστρέψιμη ή έχει αλλάξει οριστικά το πολιτικό τοπίο;

Σέβομαι τις δημοσκοπήσεις σοβαρών εταιρειών που φωτογραφίζουν τη στιγμή. Στοιχεία όπως η παράσταση νίκης, η πρόθεση ψήφου, η καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, αναδεικνύουν πολιτικά κυρίαρχο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ακόμη και μετά από 7 χρόνια διακυβέρνησης -γεγονός πρωτοφανές στη μεταπολιτευτική ιστορία της Πατρίδας μας και το οποίο συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την παράταξή μας.

Επειδή όμως είμαστε περισσότερο από έναν χρόνο μακριά από τις εκλογές, εγώ θα σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου, ποιοτικό εύρημα. Τις τελευταίες ημέρες σε δύο μετρήσεις, GPO και Metron Analysis, το 32,3% και το 37% αντίστοιχα των συμπολιτών μας, απαντά ότι δεν επιθυμεί πολιτική αλλαγή. Επιθυμούν, δηλαδή, να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό είναι ένα πολύ «ισχυρό και στέρεο» ποιοτικό στοιχείο. Και θεωρώ ότι είναι το «πάτωμα», η βάση από την οποία ξεκινά η Νέα Δημοκρατία για να κινηθεί ακόμη ψηλότερα προς ποσοστά που θα της δώσουν για τρίτη φορά αυτοδυναμία.

Άρα, βλέπω ότι παρά τη φυσιολογική φθορά τη διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη ή αβελτηρίες, ο λαός μας εξακολουθεί να μας εμπιστεύεται και απαιτεί από εμάς, σε ταραγμένους καιρούς, να συνεχίσουμε να κρατάμε σταθερά το τιμόνι της χώρας, να αποβάλλουμε συμπεριφορές και πρόσωπα που τον πίκραναν ή τον έκαναν να «μουδιάσει», αλλά και να προωθήσουμε ακόμη πιο τολμηρά τις πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύουν τα εισοδήματα, κάμπτουν τον πληθωρισμό, εμπεδώνουν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

-Το πολιτικό σκηνικό δείχνει να αναδιαμορφώνεται. Αν τελικά προχωρήσουν πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Αλέξη Τσίπρα ή τη Μαρία Καρυστιανού, εκτιμάτε ότι αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί;

Αυτά τα νέα προσωποπαγή κόμματα, αν γίνουν, θα επηρεάσουν πολύ τα κόμματα της αριστεράς και τα κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά όχι ένα λαϊκό, κεντροδεξιό, κόμμα αρχών και αξιών όπως η Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετα, πιστεύω ότι θα χαμηλώσουν τον πήχη της αυτοδυναμίας, καθώς λόγω του πολιτικού αυτού κατακερματισμού θα μπουν λιγότερα κόμματα στη Βουλή και τελικά στην κοινή γνώμη θα γίνεται ολοένα και πιο φανερή η άβυσσος που χωρίζει τον λαϊκισμό από την υπευθυνότητα, τον ναρκισσισμό από την ταπεινότητα, τον πολιτικό αχταρμά από το Κυβερνητικό Πρόγραμμα που υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και του Έθνους.

Και σε αυτή τη μάχη, είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε νικητές, γιατί ο λαός μας την προηγούμενη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης, έπαθε και έμαθε. Και δεν θα ξαναεμπιστευθεί τους πραματευτάδες των εύκολων λύσεων, οι οποίες συνθλίβονται στην πρώτη σύγκρουσή τους με την πραγματικότητα.

-Οι παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από κυβερνητικές επιλογές. Σας δημιουργεί πολιτικό ζήτημα αυτό και θεωρείτε ότι χρειάζεται μια επαναπροσέγγιση με την σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

Οι πρώην Πρωθυπουργοί είναι υπεράνω κομμάτων. Ο λαός μας και η πολιτική στον τόπο, έχουν μόνο να ωφεληθούν όταν εκείνοι μιλούν για τα μεγάλα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, ή η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Όχι όταν μένουν σιωπηλοί.

Εμείς δεν φοβόμαστε την κριτική, την αγκαλιάζουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό άλλωστε δεν θέλει η Ελληνική κοινωνία; Όσο πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές, τόσο θα γίνεται πιο εύληπτο στους συμπολίτες μας, ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Και πιστεύω, ότι η επαναπροσέγγιση που με ρωτάτε, είναι προς το συμφέρον της παράταξης, αλλά με δεδομένη την πολιτική ανυποληψία της αντιπολίτευσης, είναι και προς το συμφέρον της Πατρίδας για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα που απαιτεί η Ελλάδα μας σε αυτή την πρωτόγνωρη διεθνή συγκυρία.

-Τα ζητήματα θεσμών και εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα επανέρχονται διαρκώς στη δημόσια συζήτηση. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει αυτόν τον κύκλο ή θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης;

Όταν η αντιπολίτευση δεν έχει να αντιπροτείνει τίποτα σοβαρό και πειστικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τότε αναλώνεται σε δαιμονοποίηση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, πότε εφευρίσκοντας παντού ζητήματα δήθεν αδιαφάνειας, και πότε κατηγορώντας μας δήθεν για υποχωρήσεις στο Κράτος Δικαίου.

Τι και αν με αυτό το αφήγημα έπαθαν πολιτική συντριβή το 2023, τι και αν οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τούς διαψεύδουν, αυτοί εκεί τον χαβά τους.

Εμείς δεν πατάμε φρένο επειδή κραυγάζει η αντιπολίτευση. Αντίθετα, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, θα συνεχίσουμε να θεραπεύουμε χρόνιες παθογένειες, από τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, οικοδομώντας ένα καλύτερο Κράτος· και στο τέλος πιστεύω θα μας το πιστώσουν οι πολίτες.

– Το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση. Η Νέα Δημοκρατία συζητά καθόλου σενάρια συνεργασιών ή παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο μοντέλο της αυτοδύναμης κυβέρνησης;

Μα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, π.χ. από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την Ελληνική Λύση, λένε ότι θα έρθουν πρώτο κόμμα και θα κυβερνήσουν, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αφήνω στους αναγνώστες σας να κρίνουν τη σοβαρότητα αυτών των «διακηρύξεων».

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: τρίτη θητεία, αυτοδυναμία. Αυτός είναι ο στόχος μας.

-Στην Ανατολική Αττική, ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό πολιτικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής;

Η πληθυσμιακή έκρηξη στην Ανατολική Αττική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είναι καλοδεχούμενη, καθώς είναι πολύ ελκυστικός τόπος για να εργάζεσαι, να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου. Αποκάλυψε, όμως, τις τεράστιες αδυναμίες που προκαλεί η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών.

Για παράδειγμα, στην Υγεία, είναι καλοδεχούμενη η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Βάρη, Κορωπί, Μαρκόπουλο κ.λπ., αλλά είναι απαραίτητο να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, σε συνέχεια και της δέσμευσης του Πρωθυπουργού στο Λαύριο τον Μάιο του 2023.

Στις μεταφορές, όλη η Βορειοανατολική Αττική – δηλαδή πάνω από 210 χιλιάδες συμπολίτες μας σε Αχαρνές, Διόνυσο, Μαραθώνα και Ωρωπό – στενάζει καθημερινά μποτιλιαρισμένη στον Κηφισό.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, μεσο- μακροπρόθεσμα να επικαιροποιηθεί η βιωσιμότητα ολοκληρωμένης παρέμβασης με δημιουργία νέων οδικών και σταθερής τροχιάς αξόνων (π.χ. επέκταση του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι τον ΑΒ στην Εθνική Οδό, διάνοιξη και επέκταση Λεωφόρου Κύμης, ενδεχομένως Fly-over στον Κηφισό, επέκταση Αττικής Οδού και Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο), αλλά και βραχυπρόθεσμα με παρεμβάσεις όπως: απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και βαρέων οχημάτων από τις 7 έως τις 9 το πρωί τις καθημερινές στην Εθνική Οδό, με πύκνωση των δρομολογίων του Προαστιακού Πειραιά-Χαλκίδας και με συρμούς με περισσότερα βαγόνια για να εξυπηρετείται το κοινό, με διευθέτηση της Χελμού-Κρυονερίου.

Στην αποχέτευση, να ολοκληρωθεί η πλήρης σύνδεση των δικτύων, ώστε να πάψει η κατάσταση με τους βόθρους που προκαλούν όχληση αλλά και έχουν μεγάλο κόστος για τα νοικοκυριά.

Στις αστικές αναπλάσεις, είναι τεράστιες οι ανάγκες, ώστε να προσφέρουν ποιότητα ζωής στους κατοίκους τους οι πόλεις μας που έχουν τριπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, η υπογειοποίηση των γραμμών του σιδηροδρόμο, μπορεί να προσφέρει σε τρεις περιοχές – Άγιο Στέφανο, Αυλώνα, Μενίδι – ασφάλεια, ανάπτυξη, αισθητική, ελεύθερο χώρο, καλύτερη οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Στα αντιπλημμυρικά έργα, χρειάζεται η ανάληψη μεγάλων επενδύσεων για την πολιτική προστασία σε όλες τις μεγάλες λεκάνες απορροής, της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Υμηττού, αλλά και μικρότερα έργα διευθέτησης ομβρίων υδάτων σε όλους τους Δήμους.

Και άλλα πολλά, φυσικά. Για αυτό επιμένω, ότι χρειάζεται σαφής πολιτική βούληση και δέσμευση για μεγάλη επένδυση στις υποδομές σε όλη την Ανατολική Αττική.

-Ως βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ποια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ή παρέμβασή σας θεωρείτε ότι είχε το πιο ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;

Η ενίσχυση των υποδομών και η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου. Είμαι περήφανος που στην θητεία μου στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιος Υπουργός για την Αυτοδιοίκηση έβαλα την υπογραφή μου στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 234,3 εκατ. ευρώ στους 13 Δήμους της Ανατολικής Αττικής και στην Περιφέρεια Αττικής.

Και μπορεί τα ποσά να μην λένε πολλά σε όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές, λέει πολλά όμως κάθε μέτρο από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων στη Διώνη, στην Παιανία, στο Μαρκόπουλο, ή στους δεκάδες οικισμούς της Λαυρεωτικής, δηλαδή εκεί που πρίν υπήρχε λάσπη, σκόνη και διάβρωση από τις βροχοπτώσεις.

Λέει πολλά σε κατοίκους και επισκέπτες κάθε τετραγωνικό μέτρο ανάπλασης στη Βούλα, στον Γέρακα, στη Νέα Μάκρη, στο Κορωπί, στο Μενίδι, στο Σαρωνικό, στον Ωρωπό, που πρασινίζει, κάνει πιο λειτουργικό, αισθητικά πιο όμορφο, και περιβαλλοντικά πιο φιλικό, το αστικό περιβάλλον στις τοπικές κοινωνίες.

Λέει πολλά κάθε εκατοστό παρκέ και ταρτάν στις αθλητικές εγκαταστάσεις που αθλούνται καθημερινά τα παιδιά μας, στις Αχαρνές, στον Άγιο Στέφανο, ή στα Σπάτα.

Λέει πολλά κάθε λίτρο εξοικονόμησης νερού από τα χιλιόμετρα αγωγών ύδρευσης που αντικαταστάθηκαν στις Αφίδνες και στον Ωρωπό, στον Καρελλά και στον Διόνυσο, στα Σπάτα και στον Μαραθώνα.

Και φυσικά λένε πολλά, τόσο τα έργα οδικής ασφάλειας και προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία μας, όσο και η στήριξη των δήμων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, από τα καταφύγια, μέχρι τα εμβόλια, τη σίτιση και τις στειρώσεις σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Θα μπορούσα να πω και άλλα πολλά, αλλά νομίζω ότι τα έργα μένουν και μιλούν από μόνα τους.

-Αν έπρεπε να προσδιορίσετε το βασικό πολιτικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών με μία φράση, ποιο θα ήταν;

Πολιτική σταθερότητα και προοπτική, ή αστάθεια και οπισθοδρόμηση.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής

Recommended For You