Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα πως δεν τον φοβίζει η κλίμακα των προκλήσεων καθώς έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε δύο μήνες, δεσμευόμενος να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανοικοδομήσει την αυτοπεποίθηση και να ηγηθεί της χώρας εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ο 42χρονος πρώην επικεφαλής εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων, που βρίσκεται στην πολιτική ως αιρετός μόλις επτά χρόνια, έχει αναλάβει την αποστολή να δώσει τέλος στην εσωτερική διαμάχη και τις έριδες στο Ουέστμινστερ που έχουν τρομάξει τους επενδυτές και έχουν ανησυχήσει διεθνείς συμμάχους.
«Κατανοώ πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», είπε μπροστά στην επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου απέφυγε τη συνήθη παράδοση να εμφανιστεί μαζί με την οικογένειά του και πολιτικούς υποστηρικτές του.
«Καταλαβαίνω επίσης πως έχω δουλειά να κάνω προκειμένου να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη, έπειτα από όλα όσα συνέβησαν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν φοβάμαι. Γνωρίζω το υψηλό αξίωμα που έχω αποδεχθεί και ελπίζω πως θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του.»
Ο Σούνακ, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στο κοινοβούλιο, αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες προκειμένου να κλείσει μιατρύπα που εκτιμάται στα 40 δισεκ. στερλίνες στα δημόσια οικονομικά η οποία δημιουργήθηκε από την οικονομική επιβράδυνση, τα υψηλότερα κόστη δανεισμού και ένα εξάμηνο πρόγραμμα υποστήριξης των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών.
Με την υποστήριξη στο κόμμα του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο Σούνακ θα αντιμετωπίσει επίσης αυξανόμενες εκκλήσεις για εκλογές αν απομακρυνθεί υπερβολικά από το πολιτικό μανιφέστο με το οποίο εξελέγη το Συντηρητικό κόμμα το 2019, όταν ο τότε ηγέτης Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.
Οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν πει πως ο διορισμός του Σούνακ θα ηρεμήσει τις αγορές, όμως προειδοποιούν πως δεν έχει πολλές εύκολες επιλογές την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με ένα αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.
«Θα θέσω την οικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο κέντρο της ατζέντας αυτής της κυβέρνησης», είπε , λίγο αφότου δέχθηκε το αίτημα του βασιλιά Καρόλου να σχηματίσει κυβέρνηση. «Αυτό σημαίνει πως θα έρθουν δύσκολες αποφάσεις».
Υποσχέθηκε επίσης να θέσει τις λαϊκές ανάγκες πάνω από την πολιτική, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη οργή για τη μόνιμη κρίση που καθηλώνει τη Βρετανία αφότου η ιστορική ψηφοφορία του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε μάχη για το μέλλον της χώρας.
Ο Σούνακ έχει προειδοποιήσει τους συναδέλφους του ότι αντιμετωπίζουν μια «υπαρξιακή κρίση», αν δεν βοηθήσουν να κυβερνηθεί η χώρα εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και λογαριασμών ενέργειας ρεκόρ που αναγκάζουν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες.
Ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια και ο πρώτος μη λευκός ηγέτης της, ο Ρίσι Σούνακ αντικατέστησε τη Λιζ Τρας που παραιτήθηκε έπειτα από 44 μέρες στον θώκο ύστερα από έναν «μινι-προϋπολογισμό» που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές.
Θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει όλες τις δαπάνες, περιλαμβανομένων εκείνων σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η άμυνα, η πρόνοια και οι συντάξεις.
Σε μια ένδειξη της σχεδόν μόνιμης κατάστασης αναταραχής στη βρετανική πολιτική φέτος, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι στριμώχθηκαν γι΄άλλη μια φορά σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να ακούσουν την αποχαιρετιστήρια ομιλία της Τρας και εκείνην του Σούνακ.
Η Τρας χειροκροτήθηκε από πολιτικούς φθάνοντας έξω από το γραφείο και την κατοικία της για να κάνει την ομιλία της, επτά εβδομάδες μετά την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.
Δεν ζήτησε συγγνώμη για τη βραχεία θητεία της παρά το γεγονός ότι προκάλεσε κατάρρευση της στερλίνας και εκτόξευση στα κόστη δανεισμού και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Ο Σούνακ απέτισε φόρο τιμής στην Τρας και είπε πως το σχέδιό της να επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν λάθος, είπε όμως ότι έγιναν λάθη. «Και εξελέγην ηγέτης του κόμματός μου και πρωθυπουργός σας, εν μέρει για να τα διορθώσω», είπε.
Ο Σούνακ θα αρχίσει τώρα να σχηματίζει το υπουργικό του συμβούλιο, με ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές να ελπίζουν ότι θα περιλάβει πολιτικούς από όλες τις πτέρυγες του κόμματος.
Αναμένεται να διατηρήσει τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας βοήθησε να ηρεμήσουν οι ευμετάβλητες αγορές ομολόγων καταργώντας το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού προγράμματος της Τρας.
Οι επενδυτές θα θέλουν επίσης να ξέρουν αν ο Σούνακ εξακολουθεί να σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τον νέο προϋπολογισμό μαζί με τις προβλέψεις για το χρέος και την ανάπτυξη στις 31 Οκτωβρίου που θα βοηθήσουν στη λήψη απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια στις 3 Νοεμβρίου.
Ο Σούνακ, αναλυτής της Goldman Sacks που εισήλθε στο κοινοβούλιο το 2015, πρέπει να ενώσει το κόμμα του, γνωρίζοντας πως οι ψηφοφόροι οργίζονται όλο και περισσότερο για τις ‘χαζομάρες’ στο Ουέστμινστερ την ώρα που η οικονομία βαίνει ολοταχώς προς ύφεση.
Κατηγορήθηκε από πολλούς μέσα στο κόμμα όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι, προκαλώντας μια ευρύτερη εξέγερση που οδήγησε στην παραίτηση του Τζόνσον.
Πολλοί πολιτικοί και αξιωματούχοι στο εξωτερικό, αφού παρακολούθησαν μια χώρα που κάποτε θεωρείτο πυλώνας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας να βυθίζεται στην εσωτερική διαμάχη, καλωσόρισαν τον διορισμό του Σούνακ.
Ο Σούνακ, που είναι ινδουιστής, γίνεται επίσης ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός της Βρετανίας.