Σοφία Ζαχαράκη στη «Φωνή»: Ο δρόμος είναι ένας: αντοχή στη δοκιμασία, και υπέρβαση της με σχέδιο και επιμονή

Η Υφυπουργός Τουρισμού της χώρας, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στη «Φωνή» για την τουριστική σεζόν που ξεκινά, εν μέσω πολέμου, τις δυνατότητες της Αττικής για τουριστική ανάπτυξη και τη
ζωή μιας γυναίκας στην πολιτική.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

Κυρία  Ζαχαράκη, ξεκινώντας από το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και σε ό,τι αφορά το δικό σας χαρτοφυλάκιο, πόσο πιστεύετε ότι θα πληγεί ο τουρισμός στη χώρα μας από τους τουρίστες που μας επισκέπτονταν τα προηγούμενα χρόνια από αυτές τις χώρες;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα. Όχι τόσο ως προς τον εισερχόμενο τουρισμό από τις δυο χώρες, αλλά κυρίως εξαιτίας της διεθνούς αναταραχής που δημιουργεί. Οι εισερχόμενοι τουρίστες από Ρωσία αποτελούν το 1% του συνόλου του 2021.

Σε κάποιους βέβαια προορισμούς, αντιπροσωπεύουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό, και εκεί θα εστιάσουμε ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν λύσεις που να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργηθεί.  Σε κάθε πάντως περίπτωση τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού παραμένουν αναλλοίωτα. Μεγάλοι tour operators, όπως η TUI κινούνται βάσει προγραμματισμού για κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων φέτος. Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αυξήσει θεαματικά τις θέσεις τους προς Ελλάδα για το 2022. Το επόμενο διάστημα αυτή η τάση αναμένεται μάλιστα να ενισχυθεί, καθώς οι ελληνικοί προορισμοί πρωταγωνιστούν στις νέες αναζητήσεις για το ’22 και καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε όλες τις σχετικές έρευνες τουριστικών τάσεων.

Και το σημαντικότερο: παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή, η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός έναντι κάθε απειλής, πανδημικής ή  πολεμικής.

-Υπάρχουν τουρίστες από άλλες χώρες που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν αυτές τις απώλειες;

Ήδη από το 2021, τα ίδια τα μεγέθη έδειξαν εντυπωσιακή ανάκαμψη στις αφίξεις – και ακόμα περισσότερο στα έσοδα- από τις παραδοσιακές αγορές-κλειδιά για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία. Αλλά και από χώρες όπως η Πολωνία και οι ΗΠΑ η αύξηση των αφίξεων ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Φέτος θα έχουμε 9 απευθείας καθημερινές πτήσεις από ΗΠΑ, νέες πτήσεις προς νέους ελληνικούς προορισμούς εγκαινιάζονται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ όπου πρόσφατα βρέθηκα, και η Αυστραλία ανοίγει μετά από 2 χρόνια. Οι τουρίστες που ήρθαν πέρσι, αποτελούν μάλιστα τους καλύτερους διαφημιστές του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό φέτος, ενώ η δυναμική καμπάνια που έχει ξεκινήσει ήδη από τον ΕΟΤ για το χειμερινό τουρισμό και το greekend  θα ενταθεί το επόμενο διάστημα εν όψει της high season. Και τέλος, οι νέες επενδύσεις στον κλάδο και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού προσφέρουν ακόμα
περισσότερες επιλογές για κάθε επισκέπτη.

– Το τελευταίο διάστημα σας βλέπουμε να κινείστε ιδιαίτερα ενεργά τόσο σε εξωτερικό όσο και εσωτερικό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Εξερευνώντας πλέον αυτή την πολύ μεγάλη περιοχή, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερο τουριστικά;

Η Αττική έχει όντως ιδιαίτερη τουριστική δυναμική, και μάλιστα σε πληθώρα πεδίων. Πέραν από τις διάσημες παραλίες -βραβευμένες μάλιστα με γαλάζια σημαία-, τις θαλάσσιες τουριστικές δραστηριότητες της και τις δυνατότητες καταδυτικού τουρισμού που προωθούμε ενεργά, διαθέτει μια ενδοχώρα γεμάτη με επιλογές εναλλακτικού τουρισμού, από οινοτουρισμό μέχρι περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό ενώ προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για citybreaks και  γαστρονομικό τουρισμό.

Ένα ακόμη πολλά υποσχόμενο πεδίο ανάπτυξης είναι αυτό του συνεδριακού τουρισμού και MICE, αξιοποιώντας τις πολλές και ποιοτικές σχετικές εγκαταστάσεις, όπου πρόσφατα μάλιστα
αφαιρέσαμε ακόμα περισσοτέρους περιορισμούς. Η Ανατολική Αττική ειδικά μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του τουρισμού, συνδυάζοντας την ύπαρξη αυξημένων συγκοινωνιακών υποδομών (Αερολιμένας Αθηνών, οδικό δίκτυο) με την δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης σε προορισμούς όπως οι Κυκλάδες και για island hopping με σημείο εκκίνησης τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Επίσης κάθε δήμος της Ανατολικής Αττικής έχει πολύ ενδιαφέροντα σημεία προσέλκυσης τουρισμού και αυτά είμαστε αποφασισμένοι να τα αναδείξουμε.

«Κάθε δήμος της Ανατολικής Αττικής έχει πολύ ενδιαφέροντα σημεία προσέλκυσης τουρισμού και αυτά είμαστε αποφασισμένοι να τα αναδείξουμε»

– Εκτός από τα περιθώρια ανέλιξης της περιοχής σε τουριστικό επίπεδο, η Ανατολική Αττική είναι μια Περιφέρεια με ανομοιογενείς περιοχές και προβλήματα. Ποια είναι τα σημαντικότερα τα οποία εσείς εντοπίζετε και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να εξομαλυνθούν;

Η Ανατολική Αττική αποτελεί όντως μια περιοχή με ιδιαίτερη πολυμορφία σε όλα τα επίπεδα, από τις αστικές περιοχές περιφερειακά του Λεκανοπεδίου μέχρι τις αγροτικές τις καλλιέργειες και την ύπαιθρο της ενδοχώρας της. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις κυρίως ως προς την σύγκλιση των πολλών κοινοτήτων της και την ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια φυσικά έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος των προβλημάτων της καθημερινότητας. Όμως ο δρόμος για την υπέρβαση των προβλημάτων του σήμερα περνά μέσα από το σχεδιασμό για τις ευκαιρίες του αύριο.

Και εκεί, η  πολυμορφία αυτή της Ανατολικής Αττικής μπορεί να αποτελέσει και την δύναμη της. Η στροφή στην ποιοτική αγροτική παραγωγή που συντελείται, οι νέες επενδύσεις στην Αττική -με τους εργαζόμενους σε αυτές να επιλέγουν ολοένα και περισσότερο την Ανατολική Αττική ως τόπο διαμονής- και, όπως ακράδαντα πιστεύω και προσωπικά εστιάζω σε αυτό, η δυναμική που μπορεί να προσδώσει ο ποιοτικός και στοχευμένος τουρισμός στην περιοχή, αποτελούν ήδη υπαρκτές τάσεις που οφείλουμε να ενισχύσουμε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ανατολική Αττική εμφανίζει και την ισχυρότερη δυναμική αύξησης πληθυσμού για την χώρα. Αυτό μας θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις, ειδικά σε επίπεδο υποδομών που απαιτείται να αναβαθμιστούν συνολικά και στρατηγικά. Αλλά η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων έχει την δύναμη να ξεκλειδώσει ένα πραγματικά λαμπρό μέλλον και για την Αττική, και για την χώρα.

– Η πολιτική πώς μπήκε στη ζωή σας ; Είναι ένας χώρος που είναι «ανοιχτός» στις γυναίκες;

Ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν πολιτικά και κοινωνικά ενεργή. Η  ανάμιξη μου στην πρώτη γραμμή ήρθε με την ανάθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της τεράστιας ευθύνης εκπροσώπησης της ΝΔ, αρχικά ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου και στην συνέχεια ως εκπρόσωπος τύπου εν όψει των τελευταίων εκλογών. Και στη συνέχεια, με την ευθύνη της θέσης της Υφυπουργού Παιδείας και πλέον Τουρισμού.  Η πολιτική αποτελεί ένα πεδίο που οπωσδήποτε στο παρελθόν ήταν λιγότερο ανοιχτό στις γυναίκες. Σήμερα έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα προόδου, όμως υπάρχει ακόμα απόσταση να καλυφθεί. Και το αίτημα για την ισότητα των δυο φύλων σε όλα τα πεδία παραμένει ένας διαρκής αγώνας, τον οποίον οι γυναίκες δίνουν και κερδίζουν καθημερινά, και το οποίον οφείλουμε, ιδιαίτερα όσες έχουμε θέσεις  δημόσιας ευθύνης, να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

– Τελικά, μπορεί να έχει μια πολιτικός ελεύθερο χρόνο; Εσείς πώς αξιοποιείτε τον δικό σας;

Ελάχιστο, ειδικά σε μια εποχή κρίσεων και πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων, που τόσο έχουν επηρεάσει την ζωή όλων μας. Το «κλειδί» είναι τον όποιο ελεύθερο χρόνο να τον αξιοποιούμε πραγματικά , ποιοτικά και με εμπειρίες που διευρύνουν τον πνευματικό μας ορίζοντα, την γνώση και την αυτογνωσία μας.

– Κλείνοντας, το 2022, αν και όλοι περιμέναμε ότι θα είναι μια χρονιά αισιοδοξίας μετά από τα δύσκολα τελευταία δύο χρόνια, έχει ξεκινήσει αρκετά δύσκολα. Εσείς είστε αισιόδοξη;

Ναι, παραμένω ιδιαίτερα αισιόδοξη. Γιατί, απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σταθήκαμε όρθιοι, αλλά αποδείξαμε ότι μπορούμε να ξεπερνούμε τις κρίσεις, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Τα παραδείγματα πολλά πλέον.  Μέσα στην πανδημική κρίση, η χώρα ψηφιοποίησε την δημόσια μας διοίκηση, οργανώσαμε μια υποδειγματική διαδικασία εμβολιασμού, δημιουργήσαμε σύστημα τηλεκπαίδευσης από το μηδέν, φέραμε νέες επενδύσεις σε τομείς αιχμής, περάσαμε σειρά μεταρρυθμίσεων αλλά και πρωταγωνιστήσαμε στην ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, με 147% αύξηση εσόδων το 2021, φτάνοντας στο 60% του 2019 , έναντι στόχου 50%.

Και τώρα, ενώπιον των νέων παγκοσμίων προκλήσεων  των ενεργειακών ανατιμήσεων και της ρωσικής εισβολής, πάλι ο δρόμος είναι ένας: αντοχή στη δοκιμασία, και υπέρβαση της με σχέδιο και επιμονή.

Η κυβέρνηση, όπως και εν μέσω της πανδημίας έτσι και τώρα θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες στήριξης, παρέχοντας ήδη ένα πακέτο μέτρων ύψους σχεδόν 4 δις €, πάνω στα περισσότερα από 43 δις € που δόθηκαν ως στήριξη στην πανδημική κρίση. Ειδικά για τον τουρισμό, ανέφερα και πριν τις εξαιρετικά θετικές ενδείξεις, και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα, αλλά, όπως και το 2021, να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι ξέρει να αντιμετωπίζει τις δύσκολες και έκτακτες καταστάσεις, αναπροσαρμόζοντας στόχους και πολιτικές. Και κυρίως ξέρει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία για όλο τον κόσμο.

Πηγή: Eφημερίδα « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni