Την προσπάθεια της Διοίκησης, εν μέσω πανδημίας, να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο ακροδεξιάς έμπνευσης ψηφίσματα κατήγγειλε χθες η Δύναμη Ζωής και απείχε από τη διαδικασία. Μια διαδικασία στη διάρκεια της οποίας περιφερειακοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με την εγκληματική οργάνωση, έκαναν λόγο για ενδεχόμενη δικαίωση της Χρυσής Αυγής στα… ευρωπαϊκά δικαστήρια!
Η Ρένα Δούρου, στην τοποθέτησή της, στηλίτευσε τα ψηφίσματα της Διοίκησης και της παράταξης «Δημιουργία Ξανά», που αμφισβητούν βασικές δικλείδες της Δημοκρατίας, υιοθετώντας ατζέντα ακροδεξιού λαϊκισμού για τη δημιουργία πλειοψηφίας που θα λύνει τα χέρια της Περιφερειακής Αρχής.
Χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής μίλησε για «ψηφίσματα -γραμμάτια της ακροδεξιάς στροφής της Διοίκησης», που πλήττουν και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφαιρώντας του «ζωτικό χώρο για τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων από τη δημόσια υγεία ως την προστασία του περιβάλλοντος και τις υποδομές».
Η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, αναφερόμενη στη μη συμμετοχή της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής στην επέτειο του Πολυτεχνείου, κατήγγειλε το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης, με δικαιολογία την πανδημία δεν κατέθεσε καν στεφάνι. Η ίδια θύμισε τη διαφορετική στάση του κ. Περιφερειάρχη, όταν πρόσφατα βρήκε χρόνο να αποτίσει φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη του Κατσίφα. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν όταν ήταν Διοίκηση η Δύναμη Ζωής, φέτος η Περιφέρεια Αττικής ήταν παντελώς απούσα από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πανδημία ήταν απλά το πρόσχημα.
«Αυτή η απαξίωση της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι το σύμπτωμα της ίδιας λογικής που διαπερνά τα προς συζήτηση ψηφίσματα». «Λογική καταστροφική για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την τοπική δημοκρατία», εξήγησε η Ρένα Δούρου, θέτοντας μάλιστα το ρητορικό ερώτημα : «Πώς συμβιβάζεται αυτή η λογική με τη θέση του κ. Περιφερειάρχη ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών;».
«Η Δύναμη Ζωής βρίσκεται εδώ, δίνει μάχες, είναι ο θεματοφύλακας των αναγκών των πολιτών της Αττικής, όλων εκείνων, που πέρα από κομματικές ταμπέλες, βάζουν πάνω από όλα το «εμείς» και τις ανάγκες μιας περιόδου κρίσιμων διακυβευμάτων από τη δημόσια υγεία ως την κλιματική κρίση, που απαιτούν πρόγραμμα και προτάσεις για το αύριο και όχι ψηφίσματα που αλληθωρίζουν στο χθες», παρατήρησε η Ρένα Δούρου.
Η ίδια καταδίκασε την αστυνομική βία και αυθαιρεσία κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Πριν από λίγες μέρες, στις 4 Νοεμβρίου η Βουλή, στο πλαίσιο της προεδρίας από τη χώρα μας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τιμούσε τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Χθες καταλάβαμε πώς τιμά στην πράξη η κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Καταπατώντας την», είπε χαρακτηριστικά.
Βασικά σημεία της παρέμβασης της Ρ. Δούρου
- «Όλοι οι πολίτες είδαν το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, για να καλύψει την πολιτική της γύμνια και τις ανεπάρκειές της στη διαχείριση της πανδημίας, να περιστείλει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» με την «παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι», τον συμψηφισμό ως την απαξίωση του λαϊκού εορτασμού του Πολυτεχνείου με τους κρατισμούς εορτασμούς, «την ωμή βία και την επίδειξη δύναμης των αστυνομικών δυνάμεων κατά ειρηνικών διαδηλωτών, που μάλιστα τηρούσαν πλήρως, σε αντίθεση με τους αστυνομικούς», την προσπάθεια του ΑΠΕ να παραπληροφορήσει, με φωτογραφία αρχείου για να εμφανίσει ότι το ΚΚΕ δεν τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας.
- Κανείς και τίποτε δεν μπορεί να σβήσει τα ιδανικά του Νοέμβρη. Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, χθες, σήμερα, αύριο. Παντού και πάντα. Οι αύρες του κ. Μητσοτάκη δείχνουν πόσο σύγχρονοι είναι οι αγώνες για Δημοκρατία και Ελευθερία.
- Δεν μπορεί μια διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να γυρνάει το χρόνο πίσω, και να θέτει υπό αμφισβήτηση βασικές κατακτήσεις – δικλείδες της Δημοκρατίας, μέσω ψηφισμάτων που αμφισβητούν στοιχειώδη θέματα λειτουργίας των πυλώνων της, των κομμάτων, τα οποία έχουν λυθεί συνταγματικά εδώ και 46 χρόνια. Ούτε και να αμφισβητεί το γεγονός ότι τα ατομικά δικαιώματα αφορούν ακριβώς τις μειοψηφίες και όχι τις πλειοψηφίες.
- Θα μου ήταν πάρα πολύ βολικό και εύκολο να κάνω κι εγώ συμψηφισμούς βίας, αφού συστηματικά έχω χυδαία στοχοποιηθεί από το νυν κυβερνητικό κόμμα και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του. Όμως έχω επιλέξει να μην καταφεύγω σε τέτοιες πρακτικές γιατί τέτοιου είδους συμψηφισμούς τους πληρώνει ακριβά η Δημοκρατία. Είναι θέμα πολιτικού ήθους.
- Σε ό,τι αφορά τον κ. Περιφερειάρχη, το Πολυτεχνείο είναι το σύμπτωμα της ίδιας λογικής που διαπερνά το προς συζήτηση ψήφισμα. Λογική καταστροφική για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την τοπική δημοκρατία. Πώς συμβιβάζεται αυτή η λογική με τη θέση του ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών;
- Γιατί δεν ζήτησε ο κ. Περιφερειάρχης, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός, να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Βρέθηκε έτσι πιο απομονωμένος ακόμη και από τον κ. Μητσοτάκη που in extremis επιχείρησε να συμμαζέψει κάπως τον διχαστικό λόγο που πρώτος έσπειρε, καταθέτοντας στεφάνι.