Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες;

Την εκτίμηση ότι η μάσκα θα μας μείνει «κουσούρι» και ότι δεν θα τη βγάλουμε πριν από 2022, εξέφρασε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι η συζήτηση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών, σε μία με δύο εβδομάδες από τώρα. Η ίδια πάντως, εκτίμησε πάντως ότι με την παρούσα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, είναι δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις αυτές, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο διασποράς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο FM, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προέβλεψε ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας μέχρι το Πάσχα, που θα εξαρτηθεί όμως και από τη δική μας συμπεριφορά. «Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητηθεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ούτε η εστίαση, ούτε η μετακίνηση από νομό σε νομό για τις διακοπές του Πάσχα. Δεν μας το έχει εισηγηθεί κανείς και δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου», ανέφερε επίσης.

Από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, οι περισσότερες μεταδόσεις αυτή την εποχή, αφορούν συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, λέει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια, η οποία εξηγεί λεπτομερώς το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των Λυκείων την Δευτέρα, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν θυμοί και δυσαρέσκειες, ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι ομόφωνες. «Είμαστε επιστήμονες, συζητούμε, επιχειρηματολογούμε και καμιά φορά διαφωνούμε. Σεβόμαστε όμως, ο ένας τη γνώμη του άλλου» τονίζει.

Η ίδια θεωρεί πιθανό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με χρόνο, να εμβολιάζονται παιδιά άνω των 12 ετών στην Ελλάδα. Όσον αφορά τη μάσκα λέει χαρακτηριστικά ότι θα μας μείνει «κουσούρι». «Νομίζω ότι θα έχουμε θέμα με τον κορονοϊό και την επόμενη χρονιά. Θα είναι μαζί μας το 21-22, αλλά σίγουρα θα είναι μία διαφορετική εικόνα, γιατί θα έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς και θα είμαστε πολύ καλύτερα. Η αίσθηση μου είναι ότι δεν θα βγάλουμε τις μάσκες πριν το 22», επισημαίνει.

Recommended For You

About the Author: efoni