Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έχει ξεκινήσει φέτος η κυβέρνηση την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που επισήμως αρχίζει κάθε χρόνο τον Μάιο. Πρόκειται για ένα θέμα που τους επόμενους μήνες θα βρίσκεται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, καθώς μια επανάληψη των περυσινών καταστροφικών πυρκαγιών είναι για την κυβέρνηση απαγορευτική σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει οι εσωτερικές συσκέψεις με φόντο το καλοκαίρι και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιπυρική σεζόν, όπου για πρώτη φορά υπάρχει εμπλοκή όλων των αρμοδίων φορέων, όπως για παράδειγμα είναι οι δήμοι, που πλέον χρηματοδοτούνται για την αύξηση της αντιπυρικής προστασίας. Ενδεικτικό είναι πως τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν κοινή περιοδεία σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και για πρώτη φορά έλαβαν χώρα κοινές συσκέψεις πυροσβεστών και δασικών αρχών.
Ξεκινάει το πρόγραμμα «Δρυάδες»
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τις επόμενες μέρες ξεκινάει το πρόγραμμα «Δρυάδες», που θα υλοποιηθεί από τον υφ. Περιβάλλοντος σε στενή συνεργασία με τον Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι να «εξουδετερωθούν» περιοχές ανά την Ελλάδα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέο «Μάτι». Το πρόγραμμα θα τρέξει μέσω ΤΑΙΠΕΔ για να γίνει ταχύτερα και θα είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.
Τι προβλέπει
Προβλέπονται δράσεις αραίωσης κλαδιών, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί καύσιμη ύλη –παρόμοια με αυτή που πυροδότησε το Μάτι και τις πυρκαγιές πέρυσι στην Εύβοια–, να γίνει αραίωση κλαδιών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου. Μεταξύ των «κόκκινων» περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο είναι το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, οι Κουκουναριές στη Σκιάθο, το Δάσος της Νέας Επιδαύρου, το Πευκοδάσος στη Λούτσα Πρεβέζης, το Πευκάλι Κορινθίας, τα μεγάλα περιαστικά δάση στην Αττική, όπως ο Λυκαβηττός και το δάσος Συγγρού, το δάσος Κουβαρά, η περιοχή στον Μαραθία Ζακύνθου και οι περιοχές στο βαθύ της Σάμου και στο Καρλόβασι. Παράλληλα, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη Χαλκιδική όπου αναμένεται να γίνει και ειδική άσκηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά περιοχές εντός αστικού ιστού, όπως το Μάτι.
Παράλληλα ωστόσο τρέχει και ένα ακόμα πρόγραμμα, με την ονομασία «Αntinero», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αφορά αποκλειστικά δασικές περιοχές. Το πρόγραμμα προβλέπει καθαρισμό σε δάση σε Πειραιά, νησιά Αττικής, Ανατολική και Δυτική Αττική, Ηλεία, Κεφαλονιά, Γιάννενα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Εύβοια, Μαγνησία, νησιά Αν. Αιγαίου, Λάρισα, Καρδίτσα, Πιερία, Χαλκιδική, Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Εβρο, Ξάνθη και Ροδόπη. Επίσης στις 16 Μαρτίου είχε βγει η πρόσκληση για καθαρισμούς στον Υμηττό που θα αρχίσει τις επόμενες 15 ημέρες, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει πρόσκληση για την αντιπυρική προστασία σε 38 κρίσιμα οικοσυστήματα της χώρας, συνολικής έκτασης 38 εκατ. στρεμμάτων. Συνολικά από τις 7 έως τώρα προσκλήσεις που έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ για το «Antinero», προϋπολογισμού 37.500.000 ευρώ, προβλέπεται καθαρισμός σε 35.000 στρέμματα δάσους, σε 14.000 χλμ. συντήρηση, επισκευή και διάνοιξη δασικών δρόμων, σε 300 χλμ. συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Ευθύνες των δήμων
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών και ο αν. υπουργός Στέλιος Πέτσας προχωρούν στη χρηματοδότηση τόσο των δήμων όσο και των συνδέσμων δήμων για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας της φετινής περιόδου, επίσης νωρίτερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη διάθεση ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ προς τους δήμους και 1,5 εκατ. ευρώ προς τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Μεταξύ άλλων καλύπτονται θέματα προμήθειας εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι), λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.ά.) και κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολή ή της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Ηδη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εισήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, προβλέπεται, σε σχετικό άρθρο (Αρθρο 22), η παράταση για το 2022 της δυνατότητας απευθείας διάθεσης πιστώσεων από τους ΚΑΠ των δήμων στους συνδέσμους τους για την κάλυψη αποκλειστικά δράσεων πυροπροστασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες , αναμένεται άμεση κατάθεση τροπολογίας που θα διευκολύνει τους δήμους να προβαίνουν στον καθαρισμό των οικοπέδων εκείνων, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για τον καθαρισμό τους, καθώς για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς θα προβλέπεται ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός των χώρων αυτών σε περίπτωση μη ανεύρεσης ή μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.