Ποιους «καίει» το πόρισμα για την φονική φωτιά σε Ραφήνα και Μάτι

Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασιας και της Περιφέρειας Αττικής περιγράφει στο πόρισμά του ο ανακριτής Μαρνέρης που ολοκλήρωσε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018. Στο 97 σελίδων πόρισμα που φέρνει στο φως το «Βήμα της Κυριακής» και η δημοσιογράφος Μίνα Μουστάκα, ο ανακριτής καταλογίζει αδιαφορία στους κατηγορουμένους η οποία, όπως αναφέρει, «συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου».

«Παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας σε Νταού Πεντέλης, Νέο Βουτζά, Μάτι ωσάν τον Ξέρξη όταν παρακολουθούσε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω» αναφέρει χαρακτηριστικά! Ακολούθως, ο κ. Μαρνέρης διαπιστώνει εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας και των ευθυνών από τους κατηγορούμενους, με πιέσεις προς τον πραγματογνώμονα Δημήτριο Λιότσο, ο οποίος ωστόσο τις αγνόησε και εκτέλεσε την αποστολή του.

Τέλος το πόρισμα αναφέρει σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τόσο ο τότε αρμόδιος υπουργός, Ν. Τόσκας, όσο και το σύνολο της ηγεσίας των αρμόδιων υπηρεσιών γνώριζαν για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών από το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 καθώς τουλάχιστον από τις 18:36 υπήρχαν συγκεκριμένες ηχογραφημένες αναφορές στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο.

Θυμίζουμε ότι πέντε ώρες αργότερα, κατά την ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και την πολιτική ηγεσία, δεν είχε γίνει η παραμικρή σχετική αναφορά, παρά μόνον ότι «τα ιπτάμενα μέσα θα απογειωθούν με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας».

 

Recommended For You

About the Author: efoni