Βόλτα στην λίμνη Μαραθώνα. Μία ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα της πόλης σε ένα μέρος τόσο όμορφο και ιστορικό, σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας, στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα.
Η ανέγερση του φράγματος ξεκίνησε το 1926, ολοκληρώθηκε το 1929 και από το 1931 ξεκίνησε να προμηθεύει με νερό την πρωτεύουσα. Το έργο ανατέθηκε σε μία αμερικανική εταιρεία με την επωνυμία ULEN και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε λευκό μάρμαρο Πεντέλης. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για νερό οδήγησαν το 1959 να προστεθεί ως πηγή νερού η λίμνη Υλίκη στη Βοιωτία, ενώ από το 1981 η τεχνητή λίμνη του Μόρνου στο νομό Φωκίδας. Η έκταση της λίμνης Μαραθώνα είναι 2.450 στρέμματα και το μέγιστο βάθος 54 μέτρα.
Αποτελεί μία ιδανική επιλογή για βόλτα όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ ενδείκνυται τόσο για περιπατητές όσο και ποδηλάτες. Μπορείτε να περπατήσετε πάνω στο φράγμα και να κάνετε την βόλτα σας σε ένα ήρεμο τοπίο, ανάμεσα σε λόφους, λουλούδια και γλάρους. Δυστυχώς η μεγάλη φωτιά το καλοκαίρι του 2021 έφτασε μέχρι την λίμνη και ορισμένες εκτάσεις έχουν καεί. Το καφέ το οποίο υπήρχε στο φράγμα και προσέφερε μοναδική θέα, έχει κλείσει. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον το ακίνητο θα αξιοποιηθεί και θα επαναλειτουργήσει.
Ένα αξιοθέατο το οποίο δεν γίνεται να μην παρατηρήσετε, είναι ο μαρμάρινος αρχαιοελληνικός ναός στη βάση του φράγματος. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων, δηλαδή του ναού που είχε κατασκευαστεί στους Δελφούς προς τιμήν της νίκης εναντίον των Περσών στην Μάχη του Μαραθώνα το 490 Π.Χ. Το αντίγραφο αυτό χτίστηκε κατά την διάρκεια κατασκευής του φράγματος από τους εργάτες που απασχολούνταν στην ανέγερση του. Ο πραγματικός συμβολισμός όμως του ναού είναι η νίκη των σύγχρονων Αθηναίων ενάντια στη λειψυδρία.
Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στρίβοντας στην έξοδο για Άγιο Στέφανο και έπειτα ακολουθώντας τις ενδεικτικές πινακίδες.