Περιφέρεια Αττικής: Δαπάνη 270.000 ευρώ για ψυχιατρική υποστήριξη σε ασθενείς που νόσησαν ή νοσούν από κορονοϊό

Υπηρεσία ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης, με ειδικευμένο προσωπικό, σε ασθενείς που νόσησαν ή νοσούν από κορονοϊό, στο υγειονομικό προσωπικό και τις οικογένειές τους, θα παρέχει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν της έγκρισης σχετικής δαπάνης ύψους 270.000 ευρώ, που έλαβε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συνεισηγητές του θέματος στη συνεδρίαση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Α. Βαθιώτης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Π. Λεονάρδου, οι οποίοι πρότειναν και εγκρίθηκε, επίσης κατά πλειοψηφία, η προμήθεια μασκών υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ95), σε διάφορους φορείς της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλε-ψυχιατρικής, επισήμαναν ότι αποτελεί παρέμβαση στη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των συνανθρώπων μας, καθώς η κατάσταση που βιώνουν λόγω πανδημίας και οι απροσδόκητες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχική ισορροπία. Αναφέρθηκαν σε διεθνείς έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, ένας στους πέντε ασθενείς με Covid-19 θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα στις επόμενες 90 μέρες από τη διάγνωση της λοίμωξής του, ακόμα και χωρίς προηγούμενο ιστορικό ψυχικών διαταραχών.

Οι εισηγητές υπενθύμισαν ότι οι επιπτώσεις της νόσου στην ψυχική υγεία των πολιτών αποτυπώθηκαν στη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η εφαρμογή πιλοτικού πρωτοποριακού προγράμματος τηλεψυχιατρικής, που λειτούργησε η Περιφέρεια. με τον ΙΣΑ την πρώτη περίοδο της καραντίνας και δέχθηκε 6.948 βιντεοκλήσεις σε μια εβδομάδα (20-27 Μαρτίου). Κύρια αιτήματα ήταν κρίσεις άγχους και πανικού, κατάθλιψη, διαγνωσμένα περιστατικά ψυχικής νόσου σε υποτροπή, συγγενείς ατόμων με συμπτώματα ψυχικής νόσου σε ανάγκη για καθοδήγηση, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, προβλήματα στη διαχείριση των παιδιών στο σπίτι αλλά και αιτήματα συνταγογράφησης..

Το πρόγραμμα που προτείνεται τώρα, αποτελεί εξελιγμένη μορφή του προηγούμενου και θα λειτουργεί με διαδικτυακή συμμετοχή ειδικών και ενδιαφερομένων ασθενών για διάστημα 2 μηνών. Θα απασχολούνται 60 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, καθημερινά 09:00 – 23: 00, για την ψυχολογική υποστήριξη, σε κρίση, αλλά και με συνέχεια, με χρήση ραντεβού ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και συμβουλευτική των πληττόμενων ομάδων ψυχιατρική κάλυψη, παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση.

Προμήθεια μασκών για τον κορονοϊό

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια μασκών τύπου ΚΝ95, τονίστηκε ότι «σε αντίθεση με τη Στοματική Χειρουργική προστατεύει τον ίδιο τον χρήστη από την εισπνοή μολυσματικών παραγόντων ή ρύπων με μορφή αερολυμάτων, σταγονιδίων ή μικρών στερεών σωματιδίων, φιλτράροντας το 95% των αιωρούμενων σωματιδίων που διαθέτουν μέγεθος διαμέτρου 0,3».

Η κ Λεονάρδου επισήμανε ότι κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν με μεγαλύτερη σχολαστικότητα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες για την αντιμετώπιση πανδημιών και ειδικά ιών υψηλής μεταδοτικότητας σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις. Από έρευνες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, προκύπτει ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσεως προστατεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό, μόνον τους άλλους και όχι αυτούς που την φορούν. Ο κ. Βαθιώτης επέστησε την προσοχή στη χρήση ή την επανάχρηση της κάθε μάσκας, δεδομένου του κόστους και της συχνότητας αλλαγής τους. Ως απλή πρακτική για την διαπίστωση της «εκπνοής» τους, συνέστησε την αποτελεσματικότητά τους, όταν φορώντας την «χνωτίσουμε» μπροστά σε καθρέπτη αφήνοντας αποτύπωμα, ή σβήσουμε ένα κερί.

Τέλος οι εν λόγω μάσκες, θα φέρουν στη δεξιά πλευρά τους το εθνόσημο με το εντύπωμα της Περιφέρειας Αττικής και θα διατεθούν στους υπαλλήλους και σε διάφορους φορείς της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα της προμήθειας των μασκών ή έν γένει του υγειονομικού υλικού λόγω κορονοϊού (κριτήρια, αποθεματικό,, προδιαγραφές κλπ.) που προμηθεύεται η Περιφέρεια, η παράταξη του Γ. Σγουρού δια του Δ. Κατσικάρη ζήτησε συζήτηση προ ημερεσίας διάταξης στην αρχή της συνεδρίασης – αίτημα το οποίο είχε θέσει προ 2μήνου και η « Λαική Συσπέιρωση», δια του επικεφαλής της Γιάννη Πρωτούλη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Recommended For You

About the Author: efoni