Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την συμμετοχή των προέδρων των ΠΕΔ.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετείχε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, με την ιδιότητά της ως Εθνικής Συντονίστριας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που αφορά στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Η κυρία Ράπτη ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το θλιβερό ποσοστό 16% στην Ελλάδα, των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και από αυτό το ποσοστό μόνο το 2% φτάνει στις αρχές.
Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αξιοποιώντας σύγχρονα οπτικοακουστικά εργαλεία κι έχοντας διοργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκει να αυξήσει την αποδοχή του μηνύματος της και γι αυτό ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι το μήνυμα της καμπάνιας πρέπει να μεγεθυνθεί και να φτάσει σε όλη την Ελλάδα και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι στο πλευρό της, για να σπάσει η σιωπή και κάθε παιδί να αισθάνεται και να είναι ασφαλές.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Μας δικαιώνει ο νέος Εκλογικός Νόμος – Το επόμενο στοίχημα είναι το νομοσχέδιο για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων.
Στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι « το νέο εκλογικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιούργησε ο Κλεισθένης και βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στους πολίτες.
Η ΚΕΔΕ πέτυχε να υιοθετηθούν στο νέο Ν/Σ οι θέσεις της αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα στάδια διαβούλευσης. Όμως η επόμενη μεγάλη πρόκληση, είναι να υιοθετηθούν οι απόψεις της ΚΕΔΕ στο Ν/Σ που αφορά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Δήμων, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συστηματική δουλειά από πλευράς ΚΕΔΕ μέσα στο καλοκαίρι και πιθανόν να διοργανωθούν και συνεδριακές διασκέψεις για το λόγο αυτό. Οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΣ και πρέπει να πιέσουμε ώστε να γίνουν δεκτές για μια πιο ισχυρή και αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεων που υπήρχαν και στη Βουλή από τους εκπροσώπους των Δημοτικών Κοινοτήτων ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους ανθρώπους των κοινοτήτων οι οποίοι αντέδρασαν και κάποιες φορές λίγο ακραία. Στη Βουλή κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν συζητούσαν για τον Εκλογικό Νόμο αλλά για την ΚΕΔΕ και την δική μου παρουσία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χέρι-χέρι θα πάμε να λύσουμε τα προβλήματα των Δημοτικών Κοινοτήτων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν υπάρχουν πλέον οι Κοινότητες όπως τις είχαμε συνηθίσει. Με μια ισχυρή, δυνατή, ευέλικτη, αυτόνομη και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα σε πόλεις και χωριά».
Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση κι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.
Το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα όσον αφορά την φιλική προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία διαχείριση των απορριμμάτων.
Αναγνωρίζεται σωστά ο κομβικός ρόλος των Δήμων, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πολλές από τις διατάξεις του, παρά το γεγονός ότι έρχονται να καλύψουν λάθη και ολιγωρίες ετών, δεν αντιμετωπίζουν δίκαια την αυτοδιοίκηση και υπάρχουν προβλέψεις, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες δυσανάλογα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ πάνω στο σχέδιο νόμου.
Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν τη βάση της δουλειάς που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε η ΚΕΔΕ να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις.
Η καταγραφή των ενστάσεων αλλά και η προβολή θετικών προτάσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αποτελεί από πλευράς αυτοδιοίκησης στάση ευθύνης.
Η ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των διατάξεων που καλύπτουν τον τομέα των στερεών αποβλήτων και τη διαχείρισή τους, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να μην περιέχει άρθρα που προβλέπουν μόνον νέες υποχρεώσεις για τους ΟΤΑ, χωρίς να διασφαλίζονται παράλληλα οι νέοι πόροι που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στα όσα προβλέπονται .
Πολλές νέες ευθύνες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα
Όπως επισημάνθηκε, το σχέδιο νόμου προβλέπει ανάληψη περισσότερων υποχρεώσεων για τους Δήμους, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επαρκή προετοιμασία.
Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα ευρύ φάσμα κυρωτικών διατάξεων προς τους Δήμους, οι οποίοι καθίστανται ο βασικός παίκτης για την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις αν υιοθετηθούν θα αναγκάσουν τους Δήμους να επιβάλλουν υψηλά τέλη που θα επιβαρύνουν τους δημότες, ενώ κινδυνεύουν με περαιτέρω μείωση των εσόδων τους, αφού στις κυρώσεις που προβλέπονται συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση οφειλών και από το βασικό έσοδο των Δήμων, από το οποίο εξαρτάται η λειτουργία τους, που είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου όσον αφορά τη διαβούλευση, καθώς και να υπάρξει από πλευράς της αρμόδιας επιτροπής μεγαλύτερη επεξεργασία του περιεχομένου του Ν/Σ, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις από πλευράς αυτοδιοίκησης.
Σε σχετική του δήλωση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε:
Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή να ξαναδούμε με ρεαλιστικό τρόπο ποια θα είναι τα επόμενα χρόνια στην ανακύκλωση. Γιατί το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη του Κράτους, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης. Τόσα χρόνια , χωρίς οι Δήμοι να έχουν καμία ευθύνη , κάποιοι άφηναν την αγορά να τσουλήσει όπως τσουλούσε με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το ίδιο ζήτημα που είχε κατατεθεί πριν μερικούς μήνες, το νέο σχέδιο είναι πιο μαζεμένο κι έχουμε πλέον την ευκαιρία να ασχοληθούμε επί της ουσίας με θέματα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε ακουμπήσει. Η άποψή μου είναι «όλοι οι καλοί χωράνε» στην αγορά της ανακύκλωσης αρκεί οι Δήμοι να ξέρουμε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού ώστε να εναρμονιστούμε όλοι, και εμείς και οι παίκτες της αγοράς.
Το νομοσχέδιο ναι μεν βλέπει τους Δήμους ως βασικούς παίκτες στην ανακύκλωση, αλλά μας φορτώνει διάφορα – όπως την περισυλλογή αμιάντου από ανακαινίσεις σπιτιών. Μας φορτώνει υποχρεώσεις χωρίς τα μέσα για να στηρίξουμε αυτές τις νέες πρακτικές.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τα έξοδα που θα επωμιστούν οι Δήμοι με βάση τις νέες ευθύνες που τους αποδίδονται, θα είναι και μεγάλα και δυσβάστακτα, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από πού θα έρθουν έσοδα για να στηριχθεί το νέο μοντέλο από τους δήμους. Τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης π.χ., που θα έχουν έσοδα, δεν τις δίνουν στους Δήμους. Δηλαδή τα έσοδα θα τα πάρει κάποιος άλλος και εμείς θα έχουμε μόνο να καλύψουμε τα έξοδα.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε απροθυμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά της ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να βλέπουμε διάφορα φαινόμενα.
Δε θα πω ότι μόνο ο μπλε κάδος ή τα «τέσσερα ρεύματα» είναι τα σωστά – ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και λόγος να μπουν παντού «τέσσερα ρεύματα» αυτό θα αποφασισθεί ανάλογα με τα σημεία και τα χαρακτηριστικά της κάθε γειτονιάς. Πιθανώς η λύση θα είναι ένα μικτό σύστημα: και σπιτάκια ανακύκλωσης και ό,τι άλλο νομίζουμε ότι είναι κατάλληλο για τις περιοχές μας.
Θα πρέπει όμως να ρυθμιστεί η αγορά και να μπουν επιτέλους κανόνες».