Με αφορμή την χθεσινοβραδινή ανάρτηση του Αντιδημάρχου Συντονισμού Έργου του Δήμου Αχαρνών, κ. Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, το efoni.gr επικοινώνησε μαζί του. Το επίμαχο ζήτημα της τελευταίας περιόδου στο Δήμο Αχαρνών, ένα από τα πολλά έστω, είναι η επιθυμία αρκετών κατοίκων των Θρακομακεδόνων να γίνουν ανεξάρτητος Δήμος, όπως ήταν πριν το 2010 και τον νόμο Καλλικράτη.
Μάλιστα, πολλές χιλιάδες υπογραφές έχουν ήδη μαζευτεί με σκοπό να αποτελέσουν τον πρώτο δίαυλο επικοινωνίας με τους ανώτερους αρμόδιους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης. Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αχαρνών κος Αναγνωστόπουλος επεσήμανε στο efoni.gr πως η άποψή του ήταν ξεκάθαρη και πως καθήκον των δημοτικών συμβούλων είναι να την εκφράζουν δημόσια.
Παρακάτω η ανάρτηση του κου Αναγνωστόπουλου αναλυτικά:
ΑΧΑΡΝΕΣ – ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΌΝΕΣ: ΚΑΙ ΕΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ με ενδιαφέρον την προσπάθεια ορισμένων κατοίκων των Θρακομακεδόνων για τη δημιουργία κινήματος ανεξαρτητοποίησής τους και επαναφοράς σε καθεστώς δυο ξεχωριστών Δήμων.
Καταρχάς οφείλω να παραδεχτώ ότι όντως οι Θρακομακεδόνες αυτόνομοι είχαν καλό επίπεδο υπηρεσιών και αυτοί που το εξασφάλιζαν τότε, είναι και τώρα ριγμενοι στη μάχη της διοίκησης.
Θυμάμαι όμως επίσης, ότι στο χωριό του πατέρα μου στα Καλάβρυτα, οι λιγοστοί κάτοικοι, ακόμα και 10 χρόνια μετά τον Καποδίστρια φώναζαν πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα προ της συνένωσης με άλλα χωριά και τη μετέπειτα δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου.
Τι θέλω να πω με αυτόν τον παραλληλισμό ο οποίος ενδεχομένως φανεί υπερβολικός αλλά δεν είναι. Την εποχή κατά την οποία η χώρα μας είχε 12.000 Δήμους και Κοινότητες ή μετέπειτα 1000 Δήμους επί Καποδίστρια, το μοντέλο διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν τελείως διαφορετικό.
Ο Πρόεδρος ή ο Δήμαρχος καλούσε στο τηλέφωνο τον βουλευτή, ο βουλευτής τον υπουργό και του έλεγε «κόψε ένα κοντύλι για το τάδε έργο» και ο Υπουργός φρόντιζε για τα υπόλοιπα.
Τότε όμως δεν υπήρχε ούτε σοβαρός τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του κράτους, ούτε απαιτητικές διαδικασίες διεκδίκησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τους Δήμους, κονδυλίων, διαχείρισης έργων, προμηθειών, δανείων κ.λπ. Μετά ήρθε το μνημόνιο..
Αυτή η περίοδος όμως πάει. Μας τελείωσε οριστικά. Για να μπορέσει πλέον ένας δήμος να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις χρειάζεται και σοβαρή οργανωτική δομή και πολυπληθές στελεχιακό δυναμικό.
Κατά τη γνώμη μου ένας δήμος του μεγέθους των Θρακομακεδόνων είναι αρκετά μικρός, για να μπορεί πλέον να διαθέτει όλη αυτή την απαιτούμενη υποδομή και στελεχιακό δυναμικό για να ανταποκριθεί σοβαρά στις σύγχρονες ανάγκες.
Ας δεχτώ όμως ότι όλα αυτά εξασφαλίζονται με κάποιο τρόπο, για την οικονομία της κουβέντας και ας υποθέσουμε ότι οι Θρακομακεδόνες μπορούν να αποκτήσουν σοβαρή και ανεξάρτητη διοικητική οντότητα, για να απευθύνω ορισμένα άλλα ζητήματα που με απασχολούν.
Ως γνωστόν οι Θρακομακεδόνες ήταν η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα, Δήμου εξ ολοκλήρου εντός άλλου Δήμου. Ήταν κάτι σαν το Βατικανό δηλαδή. Επιπλέον οι Θρακομακεδόνες και οι κάτοικοι τους, έδωσαν μάχες ώστε να διατηρήσουν την περιοχή με μόνη επιτρεπόμενη χρήση γης την κατοικία.
Απευθύνω λοιπόν τα εξής απλά ερωτήματα που άμεσα έρχονται στο μυαλό μου. Όταν αποδημήσει εις Κύριον κάποιος κάτοικος Θρακομακεδόνων, θα κηδεύεται στο νέο νεκροταφείο των Αχαρνών που βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση ή θα φτιαχτεί νεκροταφείο Θρακομακεδόνων σε κάποιο από τα αδόμητα οικόπεδα;
Τα οχήματα του Δήμου θα σταθμεύουν σε χώρο εντός των Θρακομακεδόνων ή θα χρειάζεται να τα βολέψουμε κάπου στον Δήμο Αχαρνών;
Θα επιτραπούν άλλες χρήσεις, όπως πχ καταστήματα, σούπερ μαρκετ ή βολεύουν αυτά των Αχαρνών, οπότε όλη η επιβάρυνση θα μεταφέρεται στις περιοχές των Αχαρνών;
Και είναι πολλά ακόμα τα ερωτήματα…
Δεν αντιμετωπίζω δογματικά το θέμα. Το καλύτερο για όλους ας γίνει. Κι αν αυτό είναι η διάσπαση δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Αρκεί η κάθε περιοχή και οι κάτοικοι της να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν κατ’ αναλογία τα βάρη που τους αντιστοιχούν.
Όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι κι αν περάσαμε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής σχεδόν 10 χρόνων, οι καλές ημέρες είναι μπροστά, με ενιαίο Δήμο. Οι Θρακομακεδόνες είναι μια πανέμορφη περιοχή κατοικίας που εξαρτάται από τις Αχαρνές και γι’ αυτό το συμφέρον όλων είναι να κοιτάμε ψηλά.
Σε αυτή την κοινή μάχη να δώσουμε τις δυνάμεις μας. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική στον ενιαίο Δήμο Αχαρνών. Κάθε άλλη προοπτική είναι πισωγύρισμα.
Υγ1: Αν κάποιοι επιμένουν στη διάσπαση, θα πρότεινα να ξαναγίνει συλλογή υπογραφών με πιο σύνθετο ερώτημα, το οποίο να περιλαμβάνει και την επιθυμία οι Θρακομακεδόνες να γίνει πιο πλήρης πόλη με καταστήματα, νεκροταφείο, αμαξοστάσιο κ.λπ
, Υγ2: Δεν έχω πειστεί ότι τα κίνητρα όσων δημιούργησαν αυτό το κίνημα υπογραφών είναι πέρα από προσωπικές επιδιώξεις. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι φωνές οξυνθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο μετά την σύμπραξη των παρατάξεων, όταν οι Θρακομακεδόνες απέκτησαν πολύ ισχυρή φωνή στη διοίκηση.