Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μην διστάζετε, μιλήστε!

Της Ταμάρα Λεϊζέροβιτς, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η σημερινή μέρα ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 10 Οκτωβρίου 1992.

Η ψυχική υγεία σύμφωνα με τη θετική Ψυχολογία ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει τη ζωή και να δημιουργεί μια ισορροπία μεταξύ των δραστηριοτήτων ζωής και των προσπαθειών για την επίτευξη ψυχολογικής ανθεκτικότητας. Θα ήταν σημαντικό να αναφέρουμε πως ο έχων ψυχική υγεία δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάποια διαταραχή, αλλά είναι η ολική κατάσταση ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του αλλά και να είναι ικανοποιητικά λειτουργικός στο κοινωνικό σύνολο.

Η ψυχική υγεία έχει άμεση σχέση με τη σωματική υγεία, δεν υφίσταται η μια χωρίς την άλλη, η φροντίδα και των δύο είναι εξίσου σημαντική. Βιώνουμε την εποχή της μέγιστης προσπάθειας κατάρριψης του στίγματος της ψυχικής νόσου, ώστε να μην έχουμε περιθωριοποίηση των πασχόντων αλλά και τη προαγωγή του δικαιώματος να είναι ένας άνθρωπος αποδεκτός με όποια προσωπική ιδιαιτερότητα έχει.

Η ψυχική υγεία δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί ο καθένας μας κατά τη διάρκεια της ζωής του να έρθει αντιμέτωπος με κάποια διαταραχή. Οι διαταραχές δεν είναι πάντα ορατές και φυσικά δεν αποτελούν επιλογή, μην αρνείστε και μην υποτιμάτε τα συναισθήματα που νιώθετε. Η ψυχική υγεία επιτυγχάνεται με θετική αυτο-αντίληψη, ικανότητα αυτο-προσδιορισμόυ, με την αίσθηση της αποτελεσματικότητας ως προς την δράση μέσα στο σύνολο και προσπάθεια για ανθεκτικότητα στις όποιες αντιξοότητες της καθημερινότητας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια εσείς η κάποιος συνάνθρωπος σας μη διστάσετε και μην αναβάλλετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, μιλήστε!

Η Ταμάρα Λεϊζέροβιτς είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Διεύθυνση: Πάρνηθος 23 (Εμπορικό Κέντρο Στάμου), 3ο όροφος, Αχαρνές, ΤΚ 13674

Τηλέφωνο: 2111137021

Κινητό: 6944 686 886

Site: http://leizerovich.gr/

Recommended For You

About the Author: efoni