Οικονομικό στρες: Οι συνέπειες στην ψυχική μας υγεία

Της Ευαγγελίας Γκέγκα, Συνθετικής Ψυχοθεπεύτριας

Πρώτα η οικονομική κρίση, τώρα η πανδημία και ύστερα οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομική μας ζωή. Αναμφισβήτητα όλοι οι κλάδοι έχουν επηρεαστεί άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότεροι, όλοι όμως βιώνουμε τις ίδιες ανασφάλειες και κάνουμε τις ίδιες σκέψεις όσον αφορά την πορεία των οικονομικών μας. Όταν η σκέψη μας περιστρέφεται γύρω από λογαριασμούς, έξοδα, μειώσεις μισθών, πιθανή απώλεια δουλειάς, ανεργία προκύπτει το οικονομικό στρες το οποίο μπορεί να περιγραφεί ως ένα αρνητικό συναίσθημα που μας κατακλύζει και έχει συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.

Οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι αυπνίες ή άλλες διαταραχές του ύπνου, κρίσεις πανικού, καρδιακά νοσήματα, αύξηση ή απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα ή ξεσπάσματα θυμού, κατάθλιψη, πονοκέφαλοι, κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών, ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το οικονομικό στρες επίσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις κοινωνικές και ερωτικές μας σχέσεις και βαθμιαία να οδηγηθούμε σε κοινωνική απομόνωση.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό στρες;

Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές πεποιθήσεις οι οποίες μας βοήθουν. Πρώτον, να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και την οικονομική κατάσταση αυτών. Τα χρήματα σίγουρα διευκολύνουν πολύ τη ζωή μας αλλά η οικονομική μας κατάσταση δεν συνδέεται με την αξία μας σαν άτομα ούτε μας κάνει καλύτερους ή χειρότερους από κάποιον άλλον. Δεύτερον, η ευτυχία, η συναισθηματική μας πληρότητα και η εσωτερική ικανοποίηση δεν θα έρθει μέσα από ένα ακριβότερο αμάξι ή ένα μεγαλύτερο σπίτι αλλά μέσα από την ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Πρακτικές συμβουλές

Δημιουργήστε ένα προϋπολογισμό.

Ίσως να σκέφτεστε ότι αυτή η διαδικασία θα σας προσθέσει επιπλέον στρες αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να έχετε υπό έλεγχο τα οικονομικά σας και να ξέρετε πόσα χρήματα σας επιτρέπετε να ξοδεύετε. Μειώστε όσο μπορείτε τα πάγια έξοδα, αξιολογείστε τις αγορές σας (πριν από κάθε αγορά σας αναρωτηθείτε για ποιο λόγο αγοράζετε και αν πραγματικά χρειάζεστε αυτό το οποίο αγοράζετε), θέστε προτεραιότητες και προγραμματίστε μακροπρόθεσμα, τέλος γίνετε προνοητικοί μέσω της αποταμίευσης.

Αποταμίευση.

Έστω και λίγα ευρώ την ημέρα είναι μια σημαντική αποταμίευση. Έχοντας στο νου μας ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο ποσό έστω και μικρό για μια έκτακτη ανάγκη νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς και βοηθάει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία μας.

Η εφαρμογή των δύο αυτών διαδικασιών θα είναι δύσκολη τους πρώτους μήνες, θα χρειαστεί να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτές ώστε να επιτύχουν.

Αν το οικονομικό στρες, η εργασία μας και οι απολαβές μας από αυτή επηρεάζει πάρα πολύ τη ζωή μας είναι σημαντικό να κάνουμε τις εξής ερωτήσεις και να σκεφτούμε πιο σοβαρά τους στόχους μας, δηλαδή είμαστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά μας; Ποια αμοιβή θα κάλυπτε τις ανάγκες μας; ποιες είναι οι επιθυμίες μας και αν αυτές είναι ρεαλιστικές σύμφωνα με τα έσοδα μας; ποιο είναι το επίπεδο ζωής που θα μας ικανοποιούσε;

Ας σκεφτούμε τη σχέση μας με την εργασία στην οποία βρισκόμαστε. Αν μας αρέσει αυτό που κάνουμε, είμαστε περισσότερο παραγωγικοί και αυτό μας αποφέρει περισσότερα χρήματα. Επίσης ας αναλογιστούμε τη σχέση μας με το χρήμα, ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχουμε για τα χρήματα και σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τη ζωή μας παραδείγματος χάρη αν βγάζω όλο και περισσότερα χρήματα νιώθω πιο ικανός; Κατά πόσο συνδέω την αξία μου και την ευτυχία με τα χρήματα; Το χρήμα ως έννοια επηρεάζει πολύ τη ζωή μας. Τα χρειαζόμαστε πρακτικά για να καλύπτουμε τα έξοδα μας αλλά έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την ατομική και κοινωνική μας καταξίωση. Είναι δική μας επιλογή πόσο και με ποιον τρόπο θα το αφήσουμε να επηρεάσει τη ζωή μας και την ψυχολογία μας.

Πηγή: Εφημερίδα  «Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni