ΟΗΕ: Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Προβληματισμός και οργή επικρατούν στη διεθνή κοινότητα λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρ’ όλο που μέλη του Σώματος απηύθυναν έκκληση ώστε να μπλοκαριστεί η κίνηση.

Καθένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρισκόταν στην προεδρία ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν το Κρεμλίνο προχώρησε σε εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Έτσι, από σήμερα  στο Συμβούλιο Ασφαλείας προεδρεύει μια χώρα ο ηγέτης της οποίας έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, γι’αυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζεται, το Ποινικό Δικαστήριο, που δεν είναι θεσμός του ΟΗΕ, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν.

Παρά τις ενστάσεις της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ είπαν ότι δεν δύνανται να μπλοκάρουν τη Ρωσία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, από την ανάληψη της προεδρίας.

Τα άλλα μόνιμα μέλη είναι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.

Ενδεικτικά της ουκρανικής οργής είναι τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, περί «του χειρότερου πρωταπριλιάτικου αστείου».

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για κακή λειτουργία των κανόνων διεθνούς ασφαλείας.

Σημειώνεται, δε, ότι ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η κίνηση παραβιάζει τον διεθνή κανόνα όπως και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι τίθεται σε ένα πλαίσιο αμφιβολιών το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Την περασμένη χρονιά, δε, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για δομικές αλλαγές, κατηγορώντας το για αποτυχία όσον αφορά στην έγκαιρη ανάληψη δράσης στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής.

Είχε καλέσει, δε, τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε μετακίνηση της Ρωσίας από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

H παρουσία της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις.

Δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα 10 μη μόνιμα μέλη στο Συμβούλιο Ασφάλειας, για να περάσει μια απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί μέσα από εννέα ψήφους, ενώ τον τελευταίο λόγο έχουν οι χώρες – μόνιμα μέλη, που μπορούν να ασκήσουν βέτο σε κάθε περίπτωση.

Recommended For You

About the Author: efoni