Οι επιστήμονες Σιουκούρο Μανάμπε, Κλάους Χάσελμαν και Τζόρτζιο Παρίζι κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 για τις «άκρως σημαντικές συνεισφορές τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων», όπως ανέφεραν οι διοργανωτές σήμερα Τρίτη.
Το διάσημο έπαθλο αξίζει 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (δηλαδή 1,15 εκατομμύρια δολάρια) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
«Τα περίπλοκα συστήματα χαρακτηρίζονται από τυχαιότητα και αταξία και είναι δύσκολο να τα κατανοήσει κανείς», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε ανακοίνωσή της. «Το φετινό βραβείο αναγνωρίζει νέες μεθόδους για την περιγραφή τους και για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς τους μακροπρόθεσμα».
Ο Μανάμπε είναι 90 ετών και έχει αμερικανική υπηκοότητα. Ο Παρίζι είναι Ιταλός και ο Χάσελμαν Γερμανός.
Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που απονεμήθηκε αυτή την εβδομάδα, αφότου οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Άρντεμ Παταπούτιαν κέρδισαν τη Δευτέρα το βραβείο στον τομέα της Ιατρικής, για την ανακάλυψη υποδοχέων στο δέρμα που αισθάνονται τη θερμοκρασία και το άγγιγμα.
Ποια βραβεία ακολουθούν
Τα βραβεία Νόμπελ δημιουργήθηκαν με επιθυμία του Σουηδού εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται ετησίως από το 1901, με πολύ λίγες διακοπές, κυρίως λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Όπως και πέρυσι, δεν θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στη Στοκχόλμη εξαιτίας της Covid-19. Οι βραβευθέντες θα λάβουν τα μετάλλια και τα διπλώματά τους στις χώρες καταγωγής τους.
Μετά την ανακοίνωση για το βραβείο Φυσικής, ακολουθούν τα βραβεία Χημείας, Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομίας.
Μεταξύ των Νόμπελ, εκείνο της Φυσικής βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο, με τα βραβεία να απονέμονται συχνά σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις για την κατανόηση του σύμπαντος.
Ανάμεσα στους παλαιότερους νικητές, βρίσκεται και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν καθώς και το ζευγάρι των Πιέρ Κιουρί και Μαρί Κιουρί.
Το περασμένο έτος, οι επιστήμονες Ρότζερ Πένροουζ, Ράινχαρντ Γκέντσελ και Άντρεα Γκεζ, κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις μαύρες τρύπες.
Πηγή: Reuters