Ο Νικόλαος Ματθαίου μιλάει στην «Φωνή» και την Άρτεμις Γκούρλια για ό,τι αφορά την Κοινότητα των Θρακομακεδόνων, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των πολιτών. Νέος Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση, η διοίκηση του Δήμου Αχαρνών και η «ανάγκη» των Θρακομακεδόνων για ανεξαρτητοποίηση. Όλα στην συνέντευξη που ακολουθεί.
–Κ. Ματθαίου, με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο, που καταργεί τα κοινοτικά συμβούλια των Κοινοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, , έχετε εκφράσει ήδη την αντίρρηση σας στο εν λόγω άρθρο του νέου νομοσχεδίου. Ποιες κινήσεις ετοιμάζετε προκειμένου κάτι τέτοιο να μπορέσει να αποφευχθεί;
Αρχικά, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε για να συμμετέχω στην εφημερίδα σας. Σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι ως προς το θέμα της κατάργησης των κοινοτήτων, δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ξεκινώντας από τα θεμελιώδη, βλέπουμε πως οι μόνοι που συμμετείχαν στην διαβούλευση για την σύνταξη αυτού του νόμου, ήταν η ΕΝ.ΠΕ και η ΚΕΔΕ και όχι οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων, ούτε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη. Παράλληλα, δεν συμπεριελήφθη στην απόφαση αυτή καμία συναφής πρακτική της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική. Τα κοινοτικά συμβούλια δεν αποτελούν πρόβλημα για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή και συγκροτούνται άμεσα σαν σώμα και μάλιστα με την αλλαγή του νόμου τον Αύγουστο του 2019, αφαιρέθηκαν οι αποφασιστικές αρμοδιότητες από τις Κοινότητες, καθιστώντας τον ρόλο τους ως καθαρά εισηγητικό.
Με το άρθρο 2 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, που επηρεάζει άμεσα την Κοινότητα των Θρακομακεδόνων εκτός ότι μειώνει τον αριθμό των συμβούλων, προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση 65 κοινοτικών συμβουλίων σε όλη την Περιφέρεια Αττικής από τις 82 υπάρχουσες αυτή την στιγμή, Κοινότητες με συμβούλια που εκπροσωπούν 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Έτσι λοιπόν εύλογα ρωτάμε: Οι φωνές των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων ενοχλούν τους Δημάρχους και για αυτό τις καταργούν; Γιατί αυτό νομίζουμε ότι συμβαίνει.
Με την ανεξάρτητη κάλπη εκλέγονται οι ενεργοί πολίτες, όσοι μένουν μόνιμα στον τόπο νέοι άνθρωποι και το βασικότερο δεν διαιρείται ο τόπος σε παραταξιακά στρατόπεδα. Επιπρόσθετα στην αιτιολογική έκθεση δεν αιτιολογείται η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης στο άρθρο 13.
Το τρίτο άρθρο που μας βρίσκει αντίθετους, είναι το άρθρο 27, το οποίο αναφέρει πως ο συνδυασμός του επιτυχόντος Δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών, ανεξάρτητα αν είναι η πλειοψηφούσα παράταξη ή όχι. Χαρακτηριστικά, με τα δεδομένα των τελευταίων εκλογών, η παράταξη του νυν Δημάρχου Αχαρνών δεν εξέλεξε ούτε έναν δημοτικό κοινοτικό σύμβουλο στους Θρακομακεδόνες και εξελέγη 5η.Με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα έπαιρνε τα 3/5 του συμβουλίου. Με το 6%, ποσοστό των εκλογών του 2019, θα είχε τον έλεγχο του Κοινοτικού Συμβουλίου Θρακομακεδόνων. Έτσι, ουσιαστικά, καταργείται η αρχή της πλειοψηφίας και δεν υπάρχει σεβασμός στην επιλογή του κόσμου. Για μένα είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό κάτι τέτοιο. Δεν εκλέγουμε απλά έναν διαχειριστή πολυκατοικίας, εκλέγουμε Δημάρχους που πρέπει να έχουν όραμα για τις πόλεις τους. Είναι σημαντικό να υπάρχει πολυφωνία μέσα στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, καθώς ακόμα και μέσα από τις λογικές αντιπαραθέσεις, μπορούν να παραχθούν αποτελέσματα προς όφελος όλων των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε, ότι και με την ευρεία διάδοση των μέσων μαζικής δικτύωσης- παίρνω σαν παράδειγμα όλες τις ομάδες τοπικού ενδιαφέροντος που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα σόσιαλ μίντια- ο κάθε πολίτης μπορεί να εκφράσει οποιαδήποτε στιγμή την γνώμη του για όποιο ζήτημα τον
απασχολεί. Ας μην πιέζουν λοιπόν οι Δήμαρχοι, όσοι κι αν είναι αυτοί, προς κατεύθυνση της κατάργησης αυτής της πολυφωνίας. Είναι κυρίως παλαιοκομματική προσέγγιση μία τέτοια τακτική που εξασφαλίζει μόνον επίπλαστη, αγαστή συνεργασία με τα κοινοτικά συμβούλια. Οι πολίτες τους εκλέγουν για να τους «υπηρετούν» και να πράττουν προς όφελός τους και όχι για να τους διαφεντεύουν με αγαστή συνεργασία με ελεγχόμενα Κοινοτικά Συμβούλια. Όσον αφορά τις κινήσεις μας, υπάρχει ένα άτυπο Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας, με ιδιαιτέρως ενεργή σελίδα στο Facebook «Tων Ελλήνων Οι Κοινότητες», με το οποίο είμαστε σε επαφή και συμμετέχω στις τηλεδιασκέψεις του συντονιστικού εκπροσωπώντας το κοινοτικό συμβούλιο Θρακομακεδόνων. Επίσης με πρωτοβουλία μας ξεκινήσαμε τον συντονισμό των Κοινοτικών Συμβουλίων Κοινοτήτων της Περιφέρειας Αττικής που καταργούνται. Είμαστε σε στενή συνεργασία και επαφή με τους όμορους δήμους και κοινότητες, Κηφισιάς, Εκάλης, Διονύσου, Ερυθραίας ώστε να βγάλουμε από κοινού ένα ψήφισμα και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Υπάρχουν όμως και πολλά ψηφίσματα που έχουν σταλεί ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών από Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών στις 16-3-2021, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να μην στηρίξει το ομόφωνο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Θρακομακεδόνων, το οποίο είχε κοινοποιηθεί από τις 23 Φεβρουαρίου 2021.Το ομόφωνο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με τα ψηφίσματα του Συντονιστικού Οργάνου των Κοινοτήτων της Ελλάδος και είχε στόχο τη μη Κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων και τη διατήρηση της Ανεξάρτητης Κάλπης για την εκλογή των Κοινοτικών Συμβούλων.
Η Δημοτική Αρχή έφερε σε ψήφισμα δική της πρόταση, την οποία και υποστήριξαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θρακομακεδόνων και ο Αντιδήμαρχος Θρακομακεδόνων. Η πρόταση περιλάμβανε το θέμα της διατήρησης των Κοινοτικών Συμβουλίων και άφηνε εκτός το εξίσου σημαντικό θέμα της Ανεξάρτητης Κάλπης για την εκλογή των Κοινοτικών Συμβούλων.
Στις 18-3-2021 έκλεισε η διαβούλευση του Σχεδίου νόμου «ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ».Η συμμετοχή στη διαβούλευση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών σε σχέδιο νόμου. Από τα 1125 σχόλια η συντριπτική πλειοψηφία στα άρθρα 2, 13, 27 και 28 που αφορούν τα κοινοτικά συμβούλια!
Πιστεύω ότι η ηγεσία του ΥΠΕΣ θα τα λάβει υπόψη και θα κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.
–Ως εκπρόσωπος της κοινότητας Θρακομακεδόνων, πώς κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί στους Θρακομακεδόνες;
Αν μου ζητούσαν να πω μόνο μία φράση αυτή θα ήταν η εξής: Βλέπω καλές προθέσεις μεν, με πολύ αργούς ρυθμούς δε. Οι προθέσεις δεν φτάνουν. Τα έργα μετράνε και χρειάζονται σε όλο το Δήμο και όχι μόνο στους Θρακομακεδόνες. Συγκεκριμένα για την Κοινότητα Θρακομακεδόνων, μπορώ να σας πω ότι έχοντας πιάσει πάτο τα τελευταία δέκα χρόνια μετά την συνένωση, ουσιαστικά απορρόφηση, το ελάχιστο φαντάζει ως βελτίωση. Απέχει όμως δραματικά από το ανεκτό επίπεδο ζωής.
Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα της περιοχής που να έχει επιλυθεί οριστικά.
Αρχή της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών, ηλεκτροφωτισμός , που αποτελεί μέγιστο ζήτημα και για την ασφάλεια των πολιτών. Οδοποιία. Αντιπλημμυρικά έργα, αποχέτευση. Κοινόχρηστοι χώροι, που κάποιοι πράττοντας απερίσκεπτα χρησιμοποίησαν με κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. Καθαριότητα και ζητήματα πολιτικής προστασίας. Στον τομέα της καθαριότητας υπάρχει μια σχετική βελτίωση, που όμως δεν είναι αρκετή. Απέχουμε πάρα πολύ από το επίπεδο των υπηρεσιών που αξίζουμε, σύμφωνα με τα ποσά που πληρώνουμε. Τόσο οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων, όσο και των Αχαρνών.
Παράλληλα, για κανένα έργο που έχει φτιαχτεί στους Θρακομακεδόνες τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος δεν έχει συνεισφέρει ούτε γρόσι. Όλα γίνονται με πόρους άλλων φορέων, ενδεικτικά αναφέρω την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών, που πληρώνουν για έργα που άλλοι διαφημίζουν, ενώ απλά τα εκτελούν. Οι δημοτικές αρχές έρχονται και φεύγουν αλλά οι δήμοι είναι ίδιοι.
Διαχρονικά οι Θρακομακεδόνες δεν λαμβάνουν αυτά που τους αναλογούν από τους ΚΑΠ και ακόμα και τα ελάχιστα ποσά που υπάρχουν για έργα υπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια της δημοτικής αρχής για το αν τελικά θα αξιοποιηθούν και πότε. Επενδύσεις από το Δήμο μηδέν, για μια περιοχή που παρουσιάζεται σαν διαμάντι, μόνο στις φωτογραφίες, αλλά έχει κι αυτή τα δικά της προβλήματα. Ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας Δήμος με δύο διαφορετικές πόλεις, με τελείως διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα. Η κακοδιαχείριση των περασμένων ετών δεν οφείλεται στους πολίτες, ιδίως των Θρακομακεδόνων. Γιατί κάποιοι πολίτες των Αχαρνών έχουν ωφεληθεί από αυτή την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων. Και αναφέρομαι στις περίφημες απαλλοτριώσεις. Δεν κατηγορώ τον κόσμο που πήρε τα χρήματα, αλλά μπορεί κάποιος να μας απαντήσει υπεύθυνα γιατί ξοδεύουμε 3 εκατ. Ευρώ ετησίως για τις απαλλοτριώσεις και δεν έχουμε δει ένα έργο από αυτές. Λυπάμαι που θα μιλήσω τοπικιστικά, αλλά οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων, των οποίων είμαι εκλεγμένος εκπρόσωπος ,δεν φταίνε. Δεν έχω κάτι σε προσωπικό επίπεδο με τους τωρινούς εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, απλά είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που απλά δεν μπορούν. Μιλάμε για έναν υδροκέφαλο Δήμο, που δεν διαχειρίζεται εύκολα.
–Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε και αλλαγή για τον αντιδήμαρχο Θρακομακεδόνων. Πώς είναι η συνεργασία σας με τον νέο αρμόδιο αντιδήμαρχο της περιοχής;
Γνωρίζω τον Αντιδήμαρχο, κ. Δημήτριο Κωφό, πολλά χρόνια. Έχει μεγαλώσει και μένει στους Θρακομακεδόνες, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και έχει διάθεση συνεργασίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι σίγουρα θετικά και καταβάλλει ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες. Το έργο του όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα και το λέω αυτό, γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω τη βοήθεια που θα έχει από τη δημοτική αρχή στο μέλλον. Όπως, άλλωστε έχω τονίσει και προεκλογικά, οποιαδήποτε προσπάθεια για το καλό της περιοχής, θα μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες.
– Τέλος, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι Θρακομακεδόνες θα έπρεπε να αποτελούν ξεχωριστό δήμο της Αττικής. Ενστερνίζεστε αυτή τη θέση;
Θα ξεκινήσω πάλι με ένα ερώτημα. Υπάρχει έστω ένας κάτοικος στους Θρακομακεδόνες, που έχοντας βιώσει την βίαιη υποβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής, που είναι ενάντια στην ανεξαρτητοποίηση; Οι Θρακομακεδόνες υπήρξαν, ακόμα και με πολλά από τα προαναφερθέντα άλυτα προβλήματα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση ως ανεξάρτητος Δήμος.
Τα τελευταία 10 χρόνια βρεθήκαμε να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες και τα ελάχιστα αποδεκτά όρια ποιότητας ζωής. Τα τελευταία 10 χρόνια καλούμαστε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν είχαμε πριν συνενωθούμε με το Δήμο Αχαρνών. Θεωρώ την ανεξαρτητοποίηση μονόδρομο, δεδομένου ότι μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές πόλεις με τελείως διαφορετικές ανάγκες στις υποδομές, στην καθαριότητα με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από τη μια μεριά μια καθαρά αστική πόλη με πολλά προβλήματα διαχρονικά και από την άλλη μια πόλη με ένα καταπληκτικό ρυμοτομικό σχέδιο που έχει τα όλες τις δυνατότητες και προδιαγραφές να γίνει ένας πρότυπος πράσινος Δήμος σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα, με αειφόρο ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον! Η συνένωση του Δήμου Θρακομακεδόνων με το Δήμο Αχαρνών είναι ίσως η πιο κραυγαλέα αποτυχία του νόμου Καλλικράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για συναινετικό διαζύγιο προς όφελος όλων των δημοτών!
-Σας ευχαριστώ πολύ.
Πηγή: «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»