«Η Γυναίκα στην Εξουσία» – Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής

Με τη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στην Εξουσία», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και υπό το συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Μ. Βιδάλη, ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου οι εκδηλώσεις τηςΠεριφέρειας Αττικής για τον Μάρτιο -μήνα Γυναίκας.

Τις εργασίες της Ημερίδας ανοίγει στις 18:00 με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ενώ ακολουθεί η διαδικτυακή επίσκεψη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και το μήνυμα της Προέδρου του Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Αμέσως μετά αρχίζει η συζήτηση, με τη συμμετοχή εξεχουσών γυναικών από τους χώρους της πολιτικής, της διανόησης, της τέχνης, του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Στη συζήτηση, που συντονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου συμμετέχουν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Κακογιάννη Ξένια Καλδάρα, η σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» Μαριάννα Κάλμπαρη και η διδάσκουσα στο  τμήμα Θεατρολογίας Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δέσποινα Κοσμοπούλου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, που λάβει χώρα στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, θα τεθούν θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν την εργαζόμενη Γυναίκα στη σημερινή εποχή και τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζει, ειδικά όταν βρίσκεται σε θέση εξουσίας.

Για τα άτομα με προβλήματα ακοής, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η ημερίδα θα είναι ελεύθερα διαθέσιμη για θέαση – δωρεάν και χωρίς χωρικούς περιορισμούς – μέσα απότην επίσημη σελίδα της Περιφέρειας Αττικής στο Facebookfacebook.com/PerifereiaAttikis αλλά και στο κανάλι της στο YouTubeyoutube.com/perattika. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να παρακολουθήσουν την Ημερίδα στοFBeventhttps://fb.me/e/29ABRRP3O.

Σε δηλώσεις του σχετικά με την ημερίδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπογραμμίζει: «Η εξουσία, ως ουσιαστικό, είναι γένους θηλυκού, όμως η πραγματικότητα δείχνει – δυστυχώς – το αντίθετο: στην Ελλάδα, μόνο το 1/5 των θέσεων πολιτικής ευθύνης καταλαμβάνεται κατά μέσο όρο από γυναίκες, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά που ισχύουν, με μικρές διαφορές, σε όλο σχεδόν τον δυτικό κόσμο. Στην Περιφέρεια Αττικής είμαστε περήφανοι, γιατί έχουμε υπερβεί αυτόν τον αρνητικό κανόνα, καθώς οι μισές θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Συμβούλων, καλύπτονται από γυναίκες. Μια ποσόστωση όχι τυχαία, καθώς για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η ισότητα των φύλων είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής μας, βασισμένο στη βαθιάς μας πεποίθηση ότι η πραγματική δημοκρατία δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την ισότητα των φύλων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε σθεναρά τη μάχη για να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών, να βελτιώσουμε τη θέση τους στην αγορά εργασίας και την ισότητα στις αποδοχές, να προστατεύσουμε τον ρόλο της γυναίκας μέσα στην οικογένεια, να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και εξέλιξη, να αναδείξουμε τη θέση στην επιστήμη, την τέχνη, τα γράμματα – για να δούμε επιτέλους περισσότερες γυναίκες στην εξουσία, όπως είναι εξάλλου και η θεματική της σημερινής ημερίδας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη δήλωσε σχετικά: «Ο Πολιτισμός υπήρξε ανέκαθεν ένα προνομιακό πεδίο για τη γυναικεία δημιουργικότητα. Μέσα από την τέχνη, τις επιστήμες και τα γράμματα, ξεχωριστές γυναίκες, δυναμικές, φωτεινές άνοιξαν τον δρόμο για την χειραφέτηση και την κοινωνική ισότητα. Πάλεψαν με στερεότυπα και αγκυλώσεις, έσπασαν προκαταλήψεις και ενέπνευσαν διαχρονικά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας παράλληλα μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη. Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε καταφέρει πολλά, όμως ο δρόμος μέχρι την κατάκτηση της πλήρους ισότητας είναι ακόμα μακρύς. Επιλέξαμε ως θέμα για την Ημερίδα τη γυναίκα στην εξουσία. Πόσο εύθραυστη  και μάταιη έννοια είναι. Η φετινή πανδημία μας το δίδαξε πολύ καλά. Ωστόσο εξουσία σημαίνει, λήψη αποφάσεων, δρομολόγηση έργων, υλοποίηση οραμάτων. Αν όλα αυτά γίνονται με ΑΓΑΠΗ τότε ξαφνικά, τίποτε δεν είναι  μάταιο. Ο Περιφερειάρχης μας και η  Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού έχουν την τιμή να φιλοξενούν έξι κυρίες της εξουσίας που ό, τι πράττουν το πράττουν με ήθος και αγάπη. Τις ευχαριστούμε.».

Recommended For You

About the Author: efoni