Νικόλαος Δαμάσκος στην Φωνή: Ο Δήμος των Αχαρνών πρέπει να βγει από το τέλμα της ανυποληψίας και της υποβάθμισης

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας του Δήμου Αχαρνών μιλάει στην «Φωνή της Ανατολικής Αττικής» για όλα όσα αφορούν τον Δήμο. Έργα υποδομών, η ατζέντα της επόμενης μέρας μετά την πανδημία και όλα όσα προγραμματίζονται.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

Κ. Δαμάσκο, τον τελευταίο χρόνο έχετε αναλάβει την Αντιδημαρχία των Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας του Δήμου Αχαρνών. Ποια είναι τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και ποια είναι τα μελλοντικά που βρίσκονται στην ατζέντα σας;

Η Δημοτική Αρχή ,αξιολογεί και ιεραρχεί τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πόλη για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν της, τις οικονομικές δυνατότητες που έχει κάθε φορά. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μια πόλη με τόσα προβλήματα, με τόσες ελλείψεις, είναι φυσικό, να παραλείπονται παρεμβάσεις σε κάποιες περιοχές, όχι γιατί δεν γνωρίζουμε τα προβλήματα ή δεν θέλουμε να γίνουν τα έργα, αλλά γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν όλα στο Τεχνικό Πρόγραμμα στην παρούσα φάση. Χρειάζεται όλοι να κάνουν υπομονή. Να μας δώσουν τον χρόνο να λύνουμε ένα – ένα τα προβλήματα και να είναι βέβαιοι, πως κανείς δεν τους ξεχνά και πως σύντομα θα γίνουν έργα και στην περιοχή τους.

Και για το 2021,στο Τεχνικό Πρόγραμμα έγιναν εγγραφές για έργα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα της πόλης, πολλά από τα οποία γίνονται με ιδίους πόρους, δηλαδή τα χρηματοδοτεί ο Δήμος, αλλά και για έργα που διεκδικήσαμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς όπως Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υποδομών και Πράσινο Ταμείο. Είναι ένα φιλόδοξο και άκρως υλοποιήσιμο Τεχνικό Πρόγραμμα με αρκετές χρηματοδοτήσεις έργων που φέραμε, έπειτα από σκληρή δουλειά όλων μας κ ιδιαίτερα του δημάρχου Σπύρου Βρεττού στον
πρώτο χρόνο της δημοτικής αρχής.

Τα άμεσα έργα που ξεκινούν σύντομα με ιδίους πόρους είναι οι οδοποιίες σε κεντρικούς δρόμους στο κέντρο των Αχαρνών, δυστυχώς το οδικό μας δίκτυο είναι περίπου 2500km και το μεγαλύτερο κομμάτι του σε όχι κ τόσο καλή κατάσταση. Μέσα στις επόμενες μέρες υλοποιούμε 6 ακόμη παιδικές χαρές στις περιοχές Μεσονύχι, Προφήτη Ηλία, Αγία Άννα, Αγία Παρασκευή, Κόκκινο μύλο και Ολυμπιακό χωριό!

Επίσης αλλάζουμε 50 στάσεις ΟΑΣΑ σχεδόν σ όλες τις πολεοδομικές μας ενότητες. Ένα ακόμη σημαντικό έργο που δημοπρατείται σε λίγους μήνες είναι η ανάπλαση της Λεωφόρου Πάρνηθος. Με αυτό το μεγάλο έργο δημιουργούμε μια περιπατητική διαδρομή με μεγάλα μήκη πεζοδρομίου από τον περιφερειακό μας δρόμο, την Αριστοτέλους, μέχρι την κεντρική πλατεία εκατέρωθεν, κι έτσι εκτός από το ότι αναβαθμίζουμε την ποιότητα των δημοτών μας, τονώνουμε και την τοπική αγορά μας καθώς σ αυτήν την διαδρομή δραστηριοποιούνται πάνω από 70 τοπικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά είναι χρηματοδοτούμενα ,που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου και κατ’ επέκταση τους δημότες των Αχαρνών!

Η πανδημία της Covid-19 έχει λειτουργήσει ανασταλτικά για την υλοποίηση των δημοτικών έργων;

Η πανδημία έθεσε υπό αμφισβήτηση ό,τι μέχρι τώρα θεωρείτο δεδομένο. Τάραξε συθέμελα το πλαίσιο της καθημερινότητας μας και ανέτρεψε τα σχέδια μας. ‘Όλες οι επιχειρήσεις είτε ιδιωτικές, είτε δημόσιες πλήττονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ο δήμος μας λειτουργεί πρακτικά υποστελεχωμένος, καθώς βάσει νόμου στην εργασία εισέρχεται το 50% εκ περιτροπής και με πολλές άδειες ειδικού σκοπού.

Η γραφειοκρατία είναι περισσότερο από ποτέ τροχοπέδη, ακόμη και για τα υπογεγραμμένα projects. Όμως αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι προτεραιότητα έχει με διαφορά η ασφάλεια
όλων μας. Εφόσον είμαστε υγιείς και ασφαλείς, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα έστω και αν αυτό μας πάρει λίγο χρόνο περισσότερο .Ας ελπίσουμε μιας και οι εμβολιασμοί προχωρούν σε ικανοποιητικά βήματα να ελευθερωθούμε το γρηγορότερο δυνατόν!

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε την συνεργασία σας με τα αρμόδια Υπουργεία για τον δικό σας τομέα, αλλά και με την Περιφέρεια;

Η σχέση μας με την Περιφέρεια Αττικής και τους εκπροσώπους της είναι ικανοποιητική. Δεν θα μπορούσε όμως να μην είναι, μιας κ η εκπροσώπηση αποτελείται από τρεις εκλεκτούς συνδημότες μας, τον κύριο Κατσιγιάννη, την κα Βλάχου και την κα Κοσμίδου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε πετύχει χρηματοδοτήσεις για σπουδαία κ μεγάλα έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου από το ΠΕΠ Αττικής ύψους 1 εκ ευρώ ,η χρηματοδότηση ύψους περίπου 3 εκ ευρώ για οδοποιίες στις περιοχές Μπόσκιζα ,Πανόραμα κ Αγία Παρασκευή και η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, αμφιμονοσήμαντο έργο ύψους 7,5 εκ ευρώ. Ο δήμαρχος βρίσκεται σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ για άλλες 2 σημαντικές χρηματοδοτήσεις ύψους 10 εκ ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού μας φωτισμού (led) κ 1,5 εκ ευρώ περίπου για 16 νέες παιδικές χαρές! Αν χρηματοδοτηθούμε και για οδοποιίες στις περιοχές Αγία Άννα ,Κόκκινο Μύλο ,Νεάπολη, Χαραυγή, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, όπου το οδικό δίκτυο είναι άκρως επικίνδυνο, τότε θα μετατραπεί από ικανοποιητική σε άριστη!

Όσον αφορά την κεντρική εξουσία διεκδικήσαμε από το Υπουργείο Αθλητισμού και πήραμε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ την αναβάθμιση 15 αθλητικών γηπέδων. Μέσω του προγράμματος
Φιλόδημος II από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 4εκ ευρώ για βασικά έργα υποδομής που έλειπαν από την πόλη! Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα τελευταία χρόνια ο δήμος μας παρουσίαζε μια εικόνα εγκατάλειψης και παραίτησης. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει …και για να γίνει αυτό ,μιας και ακόμη βρισκόμαστε στο οικονομικό παρατηρητήριο, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους και χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, για να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής, που τα έχει μεγάλη ανάγκη η πόλη των Αχαρνών! Οι Αχαρνές εκτός ότι αποτελούν ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής σε έκταση και πληθυσμό έχουν μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία! Πάνω σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να «πατήσει» η πόλη μας για να αλλάξει την ποιότητα ζωής της.

Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, κατά τη διάρκεια της ψήφισης των ισολογισμών των προηγούμενων ετών, η δική σας τοποθέτηση ήταν Ναι, αλλά με επιφύλαξη. Τι ακριβώς σήμαινε η συγκεκριμένη δήλωσή σας;

Ψήφισα ΝΑΙ,πρώτον γιατί ο Δήμος Αχαρνών σαν οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συνέχεια, και δεύτερον γιατί έπρεπε επιτέλους να λάβει ΤΕΛΟΣ ένα τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα που είχε ο Δήμος Αχαρνών από την μη κατάρτιση και ψήφιση Ισολογισμών από το 2012 έως το 2018,γεγονός που τον καθιστούσε αναξιόπιστο τόσο στα αρμόδια Υπουργεία όσο και στους Οικονομικούς Οργανισμούς.

Εξέφρασα δε ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, επειδή δεν ήταν διάφανα ορισμένα σημεία των Ισολογισμών. Όποιος διάβασε τις εισηγήσεις αλλά και τους ισολογισμούς που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση, θα διαπίστωνε ότι υπήρχαν σημεία που απαιτούσαν ειδικές γνώσεις όπως π.χ. να γνώριζες επακριβώς κι όχι από συζητήσεις, τους λόγους που ένας λογαριασμός όπως «Χρεώστες Διάφοροι» δημιουργήθηκε, να  γνώριζες γιατί οι Ορκωτοί Λογιστές εκφράζουν προβληματισμό για το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς που ελήφθη πολλά χρόνια πριν και που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στις οικονομικές καταστάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου μας.

O υπάρχων εκλογικός νόμος, ο οποίος οδήγησε και στην σύμπραξη των δύο πρώτων παρατάξεων στην περιοχή των Αχαρνών, οδεύει επίσημα προς αλλαγή. Ποια η γνώμη σας για τον νέο εκλογικό νόμο;

Πιστεύω πως το κάθε εγχείρημα κρίνεται στην πράξη κι όχι στη θεωρία. Είμαι βέβαιος, πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πίστευε πως θα δημιουργούσε τόσα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νόμος 4555/2018 και το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει. Με τον νέο νόμο είναι βέβαιο πως αντιμετωπίζονται πολλά από τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο προηγούμενος.

Όμως χρειάζεται τόλμη και όραμα από την κάθε κυβέρνηση ,από τους βουλευτές όλων των κομμάτων για να αποφασίσουν να δώσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες και τους ανάλογους πόρους που της ανήκουν. Γιατί ένας δήμος έχει πολλές αρμοδιότητες χωρίς πολλές φορές να έχει και τους ανάλογους πόρους για να τις διεκπεραιώσει.

Όταν γίνει αυτό – που εύχομαι να γίνει άμεσα – τότε το δημοκρατικό μας πολίτευμα θα έχει πετύχει μια σημαντική νίκη και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών θα είναι πολλαπλά. Τα προβλήματα μιας κοινωνίας λύνονται οριστικά μόνο από την βάση της και η βάση της κοινωνίας μας διοικητικά είναι οι δήμοι που είναι ο Ά βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει χώρος για επιπλέον νέες συνεργασίες στον Δήμο; Πώς κρίνετε την στάση της Αντιπολίτευσης;

Η πόρτα του δημάρχου και η αγκαλιά της δημοτικής αρχής είναι πάντα ανοικτή σε όλους. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί και θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αχαρνών, είναι ευπρόσδεκτος. Τα προβλήματα της πόλης μας είναι παρά πολλά και σ αυτόν το αγώνα που δίνει ο δήμαρχος και η δημοτική μας αρχή δεν περισσεύει κανείς.

Την στάση της αντιπολίτευσης θα μου επιτρέψετε να μην την κρίνω. Κριτής τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των άλλων παρατάξεων είναι και θα είναι για πάντοτε οι δημότες της πόλης των Αχαρνών.

 

Έχετε υπάρξει ήδη σε δύο θέσεις διοίκησης. Είστε έτοιμος να αναλάβετε και ένα ακόμη διαφορετικό πόστο, εάν σας ζητηθεί;

Όπως πολλές φορές έχω πει κι έχω τονίσει, τάχθηκα στο πλευρό του Σπύρου Βρεττού για να συμβάλλω με όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις μου στην επίτευξη του οράματός για έναν υπερήφανο Δήμο, ο Δήμος Αχαρνών να βγει από το τέλμα της ανυποληψίας, της υποβάθμισης, της μιζέριας και να μπει με σταθερά βήματα σε δρόμους ανάπτυξης και προόδου.

Όπου μου ζητηθεί να αναλάβω για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου θα το κάνω, γιατί αυτό είναι το καθήκον μου. Για αυτό εκλέχθηκα από τον Αχαρναϊκό λαό,και για μένα η εκλογή μου αποτελεί μια μεγάλη τιμή! Εξάλλου, στην όποια θέση που ο καθένας μας τοποθετείται, δεν την «παντρεύεται» αλλά προσπαθεί να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα με γνώμονα το όφελος της πόλης, και στο τέλος να την παραδώσει με τις καλύτερες προοπτικές στον επόμενο!

-Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι ενόψει των Άγιων μερών που έρχονται, η αγάπη και η αλληλεγγύη να μας εμπνεύσουν και να μας ενώσουν για να δούμε την κοινωνία μας να ανασταίνεται!

Πηγή: Εφημερίδα  «Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni