Μετάλλαξη «Όμικρον»: Αυτό είναι το όνομα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού

Προβληματισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκαλεί η «παραλλαγή ανησυχίας» – όπως χαρακτηρίστηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνας – η οποία ονομάστηκε τελικά «Όμικρον», από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας. Τόνισε δε, ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνονται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής, ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.

Το νέο στέλεχος «φαίνεται τρομακτικό»

Μεγάλο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού B.1.1.529, ευρέως γνωστή και ως μετάλλαξη από την Μποτσουάνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη ειδικών για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας.

 

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας μετάλλαξης του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την ίδια ώρα ένα γράφημα των Financial Times αποκαλύπτει ότι η μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Δέλτα».

Το σχετικό tweert έκανε η Anne-Sylvaine Chassany, στο οποίο καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα. «Ας μην φρικάρουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορονοϊού φαίνεται τρομακτική», αναφέρει.

Recommended For You

About the Author: efoni