Μαρία Απατζίδη: Στήριξη των πυρόπληκτων του οικισμού Προβάλινθος Νέας Μάκρης

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 5/4/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ανάγκη στήριξης των πυρόπληκτων του οικισμού Προβάλινθος Νέας Μάκρης.

Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας», των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου Περιφέρειας Αττικής, έχει παρατηρηθεί μια άνιση και άδικη μεταχείριση σε βάρος κάποιων οικισμών, μεταξύ των οποίων είναι και ο Προβάλινθος.

Η βουλευτής σημείωσε ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου οικισμού υπάρχει ένα έτοιμο πρότυπο σχέδιο πόλης, ενώ ο οικισμός διαθέτει ήδη ένα πρότυπο Ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας με χάραξη παράλληλων δρόμων, που τέμνονται κάθετα, έτσι ώστε να δημιουργούνται ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα, και κοινόχρηστοι χώροι.

Ακόμη, στον οικισμό υπάρχει πλήρες δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, με το οποίο έχουν ήδη συνδεθεί όλες οι επί μέρους ιδιοκτησίες και καλύπτονται ως προς τον ηλεκτροφωτισμό οι κοινόχρηστοι χώροι και οδοί. Επίσης, ο οικισμός διατρέχεται από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης και το σύνολο των ιδιοκτησιών είναι συνδεδεμένο με αυτό. Τέλος, στον οικισμό, συνυπάρχει αρμονικά η ήπια οικιστική δόμηση με το φυσικό περιβάλλον, κατά τρόπο ώστε, λόγω ακριβώς και της θέσης του, να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη προστασίας όχι μόνο για τον ορεινό όγκο της Πεντέλης αλλά και για τις οικιστικές περιοχές που έχουν ήδη δομηθεί μέσα σε αυτόν (Νέος Βουτζάς κ.λπ.) καθώς και για αυτές που προτείνονται προς πολεοδόμηση, ενώ αποδεδειγμένα ο οικισμός δεν αποτελεί δασική έκταση.

Η κα Απατζίδη επισήμανε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να σεβαστεί προγενέστερες αποφάσεις και διοικητικές πράξεις, που έχουν δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση στον συγκεκριμένο οικισμό και να αφουγκραστεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, οι 500 οικογένειες στον πυρόπληκτο Προβάλινθο.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό εάν θα ενταχθεί ο οικισμός Προβάλινθος στις προς πολεοδόμηση περιοχές του προτεινόμενου ΕΠΣ, αναγνωρίζοντας τα νόμιμα και δίκαια αιτήματα των κατοίκων του, καθώς και εάν θα χορηγηθούν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, οι απαιτούμενες άδειες επισκευής και ανακατασκευής των καμένων κατοικιών του οικισμού.

Recommended For You

About the Author: efoni