Μανώλης Χριστοδουλάκης ,Γραμματέας ΚΙΝΑΛ στo efoni.gr: «Στον πληγωμένο χώρο μας, εκτός από στρατηγοί, χρειάζονται και στρατιώτες»

Ο Γραμματέας  του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε στο efoni.gr και την Άρτεμις Γκούρλια, για το δεύτερο lockdown στη χώρα μας και τα λάθη της κυβέρνησης, την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, τα ελληνοτουρκικά θέματα και την στάση του ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον Νοέμβριο του 2021.

Κ. Χριστοδουλάκη, βρισκόμαστε σε μια πολύ έντονη περίοδο σαν χώρα, εν μέσω ενός δεύτερου lockdown, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει. Γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό; Φταίνε τελικά οι νέοι για την διασπορά του ιού;

Το έχουμε θέσει επανειλημμένα, το πραγματικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντάμε, δεν είναι αν ήταν αναγκαίο το δεύτερο lockdown, αλλά γιατί και πώς φτάσαμε στο σημείο να είναι αναγκαίο. Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, προφανώς και υπάρχει και το μερίδιο της ατομικής ευθύνης. Ατομική ευθύνη ωστόσο που μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από ηλικίες. Ατομική ευθύνη, επίσης, που ήταν και η ίδια που κέρδισε τη μάχη στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Όμως, η αναγκαία ατομική ευθύνη έπεται του παραδείγματος δια της ηγεσίας και των μέτρων πρόληψης και προστασίας που η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει. Και ειδικά στη χώρα μας, μπαίνοντας στο καλοκαίρι, έχοντας σχεδόν εκμηδενίσει τις ενεργές εστίες διασποράς, είχαμε την ευκαιρία τριών, τουλάχιστον, μηνών για έγκαιρα μέτρα προετοιμασίας για το δύσκολο φθινόπωρο που ξέραμε ότι θα έρθει. Και εκεί, η κυβέρνηση υστέρησε σημαντικά. Δεν στήριξε το σύστημα υγείας, δεν αύξησε τις μονάδες εντατικής θεραπείας στο βαθμό που θα μπορούσε, καθυστέρησε δραματικά στην πρόσληψη του απαιτούμενου υγειονομικού προσωπικού, δεν κατήρτισε επαρκή σχεδιασμό για την αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την αύξηση των διενεργούμενων τεστ, άνοιξε βεβιασμένα και χωρίς έλεγχο τον τουρισμό και την εστίαση, δημιούργησε συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς. Έστειλε μήνυμα θριαμβολογίας, αντί για μήνυμα σύνεσης και εγρήγορσης. Αποτέλεσμα, σήμερα το 85% των καθημερινών κρουσμάτων να μη μπορούν να ιχνηλατηθούν, η χώρα μας να είναι τελευταία μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών στο πλήθος των τεστ ανά αναλογία του πληθυσμού, και δυστυχώς, το ΕΣΥ να αγγίζει τα όρια του. Επί όλων αυτών, το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε, έστω και τώρα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Αντί για ψεύτικα χειροκροτήματα και μεγαλόστομες δηλώσεις, η κυβέρνηση οφείλει να τις υιοθετήσει, πριν να είναι πολύ αργά. Να σταθεί στην πράξη, δίπλα σε αυτούς που δοκιμάζονται.

Έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση για άσκηση πολιτικής ‘’βλέποντας και κάνοντας’’. Πιστεύετε ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα, θα πρέπει να εκλείψει η πόλωση μεταξύ των κομμάτων και να βρεθεί μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα όσα αυτή επιφέρει στην χώρα μας;

Προφανώς και πρέπει να εκλείψει. Πρέπει να εκλείψει η πόλωση, η διχαστική ρητορική, η στείρα συνθηματολογία, ο ακραίος λαϊκισμός. Αυτό, βέβαια από την άλλη, δεν σημαίνει ότι στα λάθη και στις αστοχίες που εντοπίζουμε θα δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, σε βάρος της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Εμείς δείξαμε πρώτοι τον δρόμο, επιλέγοντας να είμαστε η χρήσιμη αντιπολίτευση στη χώρα. Πάντα με σχέδιο, πάντα με προτάσεις και αντιπροτάσεις, με επιχειρήματα, νηφάλιο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Όμως, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, εκτός από τον υγιώς αντιπολιτευόμενο, απαιτεί και έναν συμπολιτευόμενο που ξέρει να ακούει και να υιοθετεί. Δυστυχώς, η αλαζονεία της κυβέρνησης έχει κλείσει τις πόρτες σε οποιαδήποτε προσπάθεια για εθνική γραμμή. Η πανδημία δεν προσφέρεται για μικροκομματικά οφέλη, ούτε στην αντιπολίτευση, αλλά ούτε και σε εκείνους που διαχειρίζονται την εξουσία. 

Παρά την αντιπολιτευτική σας ρητορική, στην πρόσφατη επέτειο του Πολυτεχνείου, επιλέξατε να μην υπογράψετε την κοινή ανακοίνωση των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Τελικά, πόσο κοντά είναι ή δεν είναι το Κίνημα Αλλαγής με την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Εμείς δε μετράμε τον πολιτικό μας αυτοπροσδιορισμό με χωροταξικές αποστάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα του πολιτικού συστήματος. Εκφράζουμε και εκπροσωπούμε τις προοδευτικές μας αρχές και αντιλήψεις, αποτυπώνουμε τις θέσεις μας σε ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδίου και προτάσεων και πάντα, με όρους σοβαρότητας και ευθύνης, ασκούμε μαχητική αντιπολίτευση, όπου κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο. Φυσικά, στην αντιπολίτευση αυτή, δεν «τσουβαλιαζόμαστε» με τακτικίστικες αντιλήψεις καλοστημένης πολιτικής ανυπακοής που οξύνουν τον πολωτικό λόγο και τις διχαστικές διαχωριστικές γραμμές. Εκπροσωπούμε τη μακρά ιστορία μας, οραματιζόμαστε με βάση αυτή το μέλλον της Ελλάδας, ερχόμαστε για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε.

Τα ανοιχτά μέτωπα όμως δεν είναι μόνο αυτά του τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας για την Ελλάδα, αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Ποια είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής σε αυτό το ζήτημα και πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει η εκλογή Biden στις ΗΠΑ, την πορεία των ελληνοτουρκικών εξελίξεων;

Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, η ελληνική στρατηγική για τα εθνικά μας θέματα πρέπει να φύγει από τη λογική του διαρκούς κατευνασμού. Και φυσικά, είναι προφανές πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας μας, πρέπει να οριοθετηθούν με σαφήνεια και αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και για να είναι αυτό ουσιαστικό, πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είμαστε διατεθειμένοι να τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος, αντί να τις χρωματίζουμε ρητορικά, πότε ροζ και πότε άσπρες. Ως επιστέγασμα στη διαχείριση αυτή, αναμφισβήτητα, πρέπει να προστεθεί η αποτελεσματική εξωτερίκευση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Επιτέλους, κυρώσεις για μία πολιτική ηγεσία που δε σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δε γίνεται άλλο με «χαϊδέματα» και φραστικές καταδίκες. Όσον αφορά στην εκλογή Biden στις ΗΠΑ, προσωπικά, θεωρώ ότι σχεδόν οποιοσδήποτε Αμερικανός Πρόεδρος έπαιρνε τη θέση ενός ακραίου λαϊκιστή, όπως ήταν ο D. Trump, αυτό θα είχε θετικές επιπτώσεις σε πάρα πολλά επίπεδα. Πόσο μάλλον, όταν αυτό συνδυάζεται και με την ανάληψη της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από το Δημοκρατικό Κόμμα, που χαρακτηρίζεται από κατεξοχήν προοδευτικές αντιλήψεις, θέσεις και πρόγραμμα. Βέβαια, στο ζήτημα που μας αφορά, προσωπικά θα κρατούσα «μικρό καλάθι». Γιατί η γεωπολιτική στρατηγική στα επίπεδα αυτά, δεν χαρακτηρίζεται πάντα από ιδεολογικούς όρους και προτάγματα. Είναι αδιαμφισβήτητη η προσωπική σχέση, ίσως και η «αυταρχική» ταύτιση του D. Trump με τον Erdogan, όπως αντίστοιχα και η αρχική πρόθεση των Δημοκρατικών να ανακτήσουν τη χαμένη τους κυριαρχία σε κρίσιμες γειτονιές του κόσμου, όπως η δική μας. Όμως, επειδή χορτάσαμε τόσο από λόγια όσο και από σωτήρες, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων μας, ήταν, είναι και θα είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λύσουμε με σαφή προτεραιότητα στις δικές μας δυνάμεις.

Στο επίπεδο των εσωκομματικών του ΚΙΝΑΛ, ποιες είναι οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί μέσα στην πανδημία; Άλλαξε ο σχεδιασμός σας σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα; Ποιος είναι ο στόχος των διαδικασιών αυτών;

Είναι λογικό ο σχεδιασμός που είχαμε καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, να αναπροσαρμόζεται από το δεύτερο lockdown. Η τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, έχουν γίνει, αναγκαστικά, αναπόσπαστο εργαλείο για την οργανωτική μας λειτουργία, ειδικά, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Με αυτό τον τρόπο, συγκροτούμε τα οριζόντια θεματικά μας δίκτυα στους χώρους της υγείας, της παιδείας, της εργασίας, της αυτοδιοίκησης, τα δίκτυα γυναικών και αγροτών. Με αυτό τον τρόπο, συνεδριάζουμε με τις νομαρχιακές επιτροπές και τις οργανωτικές επιτροπές των οργανώσεων χώρων δουλειάς. Προχωράμε τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής και επιμένουμε στη διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα στελέχη, τις οργανώσεις μας αλλά και θεσμικούς φορείς ανά την Ελλάδα, για την εντατικοποίηση των πολιτικών παρεμβάσεων.

Αυτό για το οποίο εργαζόμαστε όλοι στο Κίνημα Αλλαγής, είναι η ουσιαστική ενίσχυση των πολιτικών μας συσχετισμών. Να δυναμώσουμε τη φωνή μας, τις παρεμβάσεις μας, την εξωστρέφεια μας. Στόχος μας, με την άρση των περιορισμών, να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για ένα νέο δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία.

Τέλος, όσον αφορά το εσωκομματικό σας συνέδριο και το πώς ακριβώς αυτό θα γίνει, πού βρίσκονται οι συζητήσεις για αυτό; Τα ονόματα που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος, είναι λίγο πολύ γνωστά. Ποια θα είναι η δική σας στάση επί αυτών;

Πιστεύω πραγματικά πως, όταν δίπλα μας, οι συμπολίτες μας δίνουν καθημερινά τη μάχη της ανθρώπινης ζωής, δεν αφορούν κανέναν διαδικασίες που, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι της παρούσης. Μέχρι τη διενέργεια τους, όπως και όταν προβλέπει το καταστατικό μας, οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τη μάχη δίπλα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να κάνουμε την παράταξη ξανά χρήσιμη και πρωταγωνιστική. Όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους και πάντα με γνώμονα την ανάγκη της κοινωνίας να καλυφθεί αποτελεσματικά το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε από την κρίση στην δημοκρατική παράταξη την τελευταία δεκαετία. Εγώ, προσωπικά, μέσα από τη θεσμική ιδιότητα του Γραμματέα του κόμματος που μου εμπιστεύτηκε το τελευταίο Συνέδριο της παράταξης, θα δίνω τη μάχη αυτή με όλες μου τις δυνάμεις. Γιατί, στον πληγωμένο χώρο μας, εκτός από στρατηγοί, χρειάζονται και στρατιώτες.

Recommended For You

About the Author: efoni