Λειψυδρία: Οι «κόκκινες» περιοχές και η εξαφάνιση του νερού από τις λίμνες

Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τη λειψυδρία που «χτυπά» περιοχές της χώρας. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει 14 δήμους να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Στην Κρήτη οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι: 

  • Κίσσαμος
  • Γόρτυνα
  • Φαιστός
  • Δήμος Μίνωα Πεδιάδιας
  • Βιάννος

«SOS» για τις λίμνες

Η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, ανέφερε πως σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας υπάρχει για το διάστημα Οκτωβρίου 2023 με Απρίλιο 2024 μια μείωση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, κατά 40-50%.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.

«Στην Αττική, για παράδειγμα, είχαμε μείωση 45% ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, ήταν της τάξεως του 60%», τονίζει η ίδια χαρακτηριστικά.

Σε δορυφορικές εικόνες αποτυπώνεται η μείωση των αποθεμάτων σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στην Ελλάδα:

  • Στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα
  • Στο φράγμα Αποσελέμης, στην Κρήτη

Και στις δύο περιπτώσεις από τις δορυφορικές εικόνες προκύπτει πως τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί αισθητά.

kriti
mornos

Σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.

pineios

Στέρεψε η Πικρολίμνη

Ταυτόχρονα, στο Κιλκίς η Πικρολίμνη που κάποτε ήταν πόλος έλξης για τα λασπόλουτρα της, πλέον έχει αδειάσει.

Η στάθμη της λίμνης λόγω των συνθηκών που επικρατούν, χρόνο με το χρόνο μειωνόταν και σταδιακά έφτασε στη σημερινή της εικόνα, δηλαδή να μην έχει σταγόνα νερό.

Οι κάτοικοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της λειψυδρίας και ζητούν άμεσα τη λήψη μέτρων, καθώς ανησυχούν για το μέλλον.

Λειψυδρία: Το κυβερνητικό σχέδιο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας ως λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Recommended For You

About the Author: efoni