Της Ευαγγελίας Γκέγκα, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Η διαβίωση με αναπηρία είναι ένα μακρύ ταξίδι με πολλές προκλήσεις, τόσο ψυχικές όσο και σωματικές. Μπορεί να είναι εξίσου σκληρό για εκείνους που ζουν με την αναπηρία ή φροντίζουν ένα άτομο με αναπηρία. Οι φίλοι και η οικογένεια συνήθως δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση, αλλά και να προσαρμοστούν σε έναν τρόπο ζωής που συνεπάγεται πολλές νέες προκλήσεις.
Η φροντίδα τους ωστόσο είναι πολύ σημαντική για την ανθρώπινη επιβίωση την οποία αναλαμβάνουν κυρίως τα μέλη της οικογένειας και, όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο φροντιστές, επαγγελματίες και μη. Η φροντίδα ενός ατόμου με αναπηρία συνήθως είναι μια 24ωρη υπόθεση.
Δεν είναι εργασία, δεν τελειώνει μέσα σε 8 ώρες και απαιτείται συνεχόμενη επίβλεψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φροντιστών συνήθως είναι γυναίκες, το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, το καθημερινό πρόγραμμα, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες καθώς και η ελλιπής και πενιχρή στήριξη από το κράτος έχει προκαλέσει ποικίλες συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
Οι φροντιστές νιώθουν άγχος, οικονομική ανασφάλεια, παραμελούν τη δική τους υγεία σωματική και ψυχική και συμμετέχουν όλο και λιγότερο σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα την απομόνωση, αυτό οφείλεται κυρίως στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους. Το δύσκολο έργο τους γίνεται δυσκολότερο με την εμφάνιση της πανδημίας.
Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην αυτό-φροντίδα σας, να παραμείνετε υγιείς σωματικά και ψυχικά και παράλληλα να μπορείτε να συνεχίσετε να παρέχετε φροντίδα.
Μην απομονώνεστε. Διατηρείστε επικοινωνία με φίλους και συγγενείς διαδικτυακά. Η απομόνωση επιβαρύνει τη ψυχολογία μας και εντείνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ζητήστε βοήθεια. Μη διστάζετε να ζητάτε υποστήριξη όταν νιώθετε ότι την έχετε ανάγκη. Αυτό μπορεί να σημαίνει να ζητήσετε από ένα φίλο να σας ψωνίσει τρόφιμα ή να σας βοηθήσει λίγες ώρες φροντίζοντας εκείνος το πρόσωπο με αναπηρία ώστε να ξεκουραστείτε. Αν νιώσετε ότι οι αντοχές σας λιγοστεύουν μην πιέσετε παραπάνω τον εαυτό σας.
Ελεύθερος χρόνος. Διαμορφώστε κατάλληλα το πρόγραμμα σας, ώστε να υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας διαθέσιμη για εσάς. Εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει και σας βοηθάει να αποφορτιστείτε από την πίεση της ημέρας.
Βγείτε έξω. Περπατήστε για λίγη ώρα, πηγαίνετε για ψώνια ή κάνετε οτιδήποτε σας εξυπηρετεί ώστε να αλλάξετε για λίγο περιβάλλον.
Μείνετε ενημερωμένοι. Βρείτε αξιόπιστες πηγές για ακριβείς ενημερώσεις παραμένοντας ενήμεροι και ασφαλείς και περιορίστε τα κοινωνικά μέσα. Η παραπληροφόρηση και η καταστροφολογία αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και αντενδείκνυνται αυστηρά για ψυχικά ευάλωτους ανθρώπους.
Εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που αρρωστήσετε. Η προετοιμασία ενός σχεδίου σε περίπτωση που αρρωστήσετε εσείς ή το άτομο το οποίο φροντίζετε δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Σκεφτείτε πιθανές λύσεις όπως το πιθανό άτομο που θα σας αντικαταστήσει ή πιθανές κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης.
Διατήρηση προγράμματος. Συνεχίστε την παρακολούθηση δραστηριοτήτων ή θεραπειών των ατόμων που φροντίζετε, αφού επιβεβαιώσετε ότι ακολουθούνται όλα τα μέτρα προστασίας στις δομές που επισκέπτεστε, ώστε να μην διαταράσσεται το πρόγραμμα και οι συνήθειες αμφότερων, φροντιστών και ατόμων με αναπηρία.
Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας είναι καίριας σημασίας για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των φροντιστών. Αγαπήστε τον εαυτό σας και φροντίστε τον, όπως αγαπάτε το πρόσωπο που φροντίζετε. Μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια.
Ευαγγελία Γκέγκα
Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Κοινωνική Λειτουργός BSc
Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή
Διεύθυνση: Ομήρου 2, Κηφισιά
Τηλ. Επικοινωνίας: 6937580971
Site: www.egkegka.gr