Κορονοϊός: Παράταση του lockdown – Πόσο θα διαρκέσει

Ολοταχώς προς παράταση οδεύει το καθολικό lockdown που βρίσκεται η χώρα, καθώς μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να έχουν παρουσιάσει μια μικρή κάμψη αλλά δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν θέσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, ενώ ο διασωληνωμένων παραμένει σταθερά υψηλός. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε μιλήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν για έναν ημερήσιο αριθμό 500 κρουσμάτων για το άνοιγμα της χώρας.

Την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να παραμείνει όρθιο, ειδικότερα στην βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη όπου τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα. Ο υπουργός, Υγείας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες σε ποσοστό κάτω του 75%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα φτάνει το 95% Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη την χώρα υπολογίζονται στους 4.090, με τους 545 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (21/11) σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 72 θανάτους το τλευταίο 24ωρο.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ τα νούμερα είναι ξεκάθαρα για την κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πληρότητα σε αυτές σε όλη την επικράτεια, βρίσκεται σε ποσοστό 85%. Οι ΜΕΘ – Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομέων των Νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές, με την πληρότητα να αγγίζει το 96%. Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι διαθέσιμες ΜΕΘ – Covid είναι 218, εκ των οποίων οι 45 είναι κενές, με την πληρότητα αγγίζει το 79,5%.

Όσον αφορά στην πιθανότητα άρσης του lockdown την 1η Δεκέμβρη, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας, ότι «μάλλον θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω χρόνο. Τις εισηγήσεις τις κάνουν οι ειδικοί, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση», εκφράζοντας την ελπίδα, σύντομα να έχουμε εμβόλια και όχι εμβόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αποφάσεις για την παράταση του καθολικού lockdown ή μη, θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Από την κυβέρνηση υπάρχει η βούληση η αγορά να ανοίξει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα θα έχουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, με την εστίαση να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο.

Recommended For You

About the Author: efoni