Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Είναι το εντονότερο γεγονός που έχει καταγραφεί στην Αθήνα

Στις απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη αναφέρθηκε σε νέα του ανάρτηση ο Θοδωρής Κολυδάς, αναρτώντας και άρθρο του από την προσωπική του σελίδα.

«Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης τις οποίες σας τις μεταφέρω. Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της ΕΜΥ από το 1986» γράφει σε άρθρο του, προτρέποντας όποιον συνάδερφό του γνωρίζει κάποια άλλη περίπτωση, να του την στείλει για να την προσθέσει.

Αναλυτικά, όπως περιγράφει, έχουμε στις 7 Μαρτίου 1902, 28 Μαρτίου 1931, 23 Απριλίου 1965, 14 Απριλίου 2008, 21 Μαΐου 2008, 17 Απριλίου 2005. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία και για τις 25/2/2001, 24/2/2006 , 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ειδικά για την Αθήνα αποτελεί το εντονότερο γεγονός» γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας ότι «μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή, όπως γίνεται συνήθως, οπότε η σκόνη δεν ”ξεπλύθηκε” και παρέμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το ”απόκοσμο” χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός , όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΚΟΝΗΣ – ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Την περίοδο της άνοιξης, οι κυκλώνες #Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν #σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Λιβύη εμποδίζουν την περαιτέρω ανατολική διάδοση των κυκλώνων αυτών και η μεταφορά πραγματοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο.

Προς το πέρας του καλοκαιριού οι χαμηλές πιέσεις κοντά στις Βαλεαρίδες νήσους έχουν ως αποτέλεσμα η μεταφορά σκόνης να συντελείται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.

Recommended For You

About the Author: efoni