Καναδάς: Ανησυχία για πιθανή νέα ασθένεια

Σπασμοί, απώλεια μνήμης και παραισθήσεις είναι μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίστηκαν σε 43 ασθενείς στον Καναδά, σε περιοχή της Ακαδίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, γιατροί ανησυχούν πως θα μπορούσαν να βρίσκονται μπροστά σε μια μέχρι τώρα άγνωστη ασθένεια εν μέσω μιας σειρά περιπτώσεων που περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, οι παραισθήσεις και η μυϊκή ατροφία.

Πολιτικοί στην επαρχία του Νιου Μπρούνσγουϊκ ζητούν απαντήσεις, ωστόσο με τόσο μικρό αριθμό περιπτώσεων ειδικοί λένε πως τα ερωτηματικά είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις, και ζητούν από το κοινό να μην πανικοβάλλεται.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας παρακολουθούν ένα σύμπλεγμα 43 περιπτώσεων μιας πιθανής ασθένειας νευρολογικής φύσης στην επαρχία, χωρίς γνωστό αίτιο.

Οι κάτοικοι της περιοχής έμαθαν για την έρευνα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη διαρροή ενός memo από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της επαρχίας, το οποίο ζητούσε από τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Κρόιτσφελντ- Γιάκομπ (CJD- ευρύτερα γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων) – μια σπάνια, θανατηφόρα ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλείται από μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως πράιονς.

Κάποια από τα συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης, προβλήματα όρασης και αφύσικες, σπασμωδικές κινήσεις, προκάλεσαν συναγερμό στις καναδικές αρχές, ωστόσο παρά τις ομοιότητες δεν εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις CJD.

Ομάδα ερευνητών καταβάλλει προσπάθειες για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάποιο νευρολογικό σύνδρομο που ήταν άγνωστο ως τώρα ή για μια σειρά προβλημάτων υγείας που δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Οι ασθενείς αρχικά παραπονούνταν για ανεξήγητους πόνους, σπασμούς και αλλαγές συμπεριφοράς- συμπτώματα που συχνά αποδίδονται σε άγχος ή κατάθλιψη. Ωστόσο σε διάστημα 18-36 μηνών άρχισαν να παρουσιάζουν μείωση των διανοητικών δυνατοτήτων, απώλεια μυϊκής μάζας, χτύπημα δοντιών κ.α. Κάποιοι επίσης άρχισαν να έχουν τρομακτικές παραισθήσεις- όπως πχ έντομα να περπατούν στο δέρμα τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με την Ακαδία, μια αραιοκατοικημένη περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας. Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων στο «cluster» παραμένει χαμηλός, μα το Νιου Μπρούνσγουϊκ έχει πληθυσμό κάτω των 800.000 κατοίκων.

Recommended For You

About the Author: efoni