Καιρός: Βοηθάει κατά της κρίσης στην ενέργεια

Ήπιο χειμώνα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι πιθανό να απολαύσουν οι Ευρωπαίοι και οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, περιορίζοντας τις ανησυχίες για προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων για οικιακή θέρμανση σε περίοδο ενεργειακής κρίσης.

Επιστήμονες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή ανέφεραν στις τελευταίες εκτιμήσεις τους ότι οι θερμοκρασίες φέτος τον χειμώνα θα είναι αισθητά υψηλότερες από το κανονικό και ειδικά την κρίσιμη περίοδο αυξημένης ζήτησης μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Οι ασυνήθιστα για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες είναι ικανές να περιορίσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, μεγάλες ποσότητες του οποίου πολλές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να αποθηκεύσουν. Οι επιστήμονες του «Κοπέρνικου» εκτιμούν πως υπάρχουν 50% με 60% πιθανότητες ότι η Βρετανία, το μεγαλύτερο μέρος της μεσογειακής λεκάνης και η κεντρική Ευρώπη να καταγράψουν υψηλές θερμοκρασίες την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο 40% με 50% για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Το μοντέλο πρόβλεψης της υπηρεσίας συγκεντρώνει μετεωρολογικά δεδομένα από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, συλλέγοντας δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις μηνιαίες και εποχιακές προβλέψεις τους.

 

Διχασμένοι οι μετεωρολόγοι

Την πεποίθηση της ομάδας του «Κοπέρνικου» δεν μοιράζονται, πάντως, όλοι οι μετεωρολόγοι. Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία μετεωρολογικών προβλέψεων Commodity Weather εκτιμά πως ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πιο ψυχρός από τον περυσινό και λίγο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Η εταιρεία υπολογίζει τη ζήτηση για θέρμανση σε «βαθμούς ημερών θέρμανσης», μονάδα μέτρησης που η ίδια επινόησε. Για τον χειμώνα αυτόν, η Commodity Weather εκτιμά ότι η Ευρώπη θα χρειασθεί 2.330 βαθμούς θέρμανσης. Τον περυσινό χειμώνα, ο αριθμός αυτός ήταν στο 2.085, ενώ ο μέσος όρος δεκαετίας ήταν στο 2.333.

Ο μετεωρολόγος Ουίλιαμ Χένεμπεργκ πιστεύει ότι ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι άστατος και θα χαρακτηρίζεται από γρήγορες εναλλαγές μεταξύ ψύχους και ήπιων θερμοκρασιών. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κύμα ψύχους μέσα στον χειμώνα, αλλά η γενική τάση μοιάζει να αφορά ασθενή ψυχρά μέτωπα, με μικρή χρονική διάρκεια», σημειώνει ο Χένεμπεργκ.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο βόρειο ημισφαίριο, οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν προσεκτικά την Αρκτική. Εάν η γιγάντια δίνη ανέμων, γνωστή ως polar vortex, πάνω από τον Βόρειο Πόλο εξασθενήσει, οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες θα μπορούσαν να ξεχυθούν προς τον Νότο επηρεάζοντας τις ΗΠΑ, την Ασία ή την Ευρώπη. Είναι, ωστόσο, πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την κατάρρευση της δίνης, με τους ερευνητές να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Recommended For You

About the Author: efoni