Καζακστάν: Χωρίς τέλος η αναταραχή – Δεκάδες ταραξίες «εξαλείφθηκαν» μετά την επέμβαση του στρατού

Αιματηρή ήταν όπως φαίνεται η επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας τις τελευταίες ώρες στο Καζακστάν προκειμένου να καταστείλουν τη λαϊκή εξέγερση που προκάλεσε η αύξηση των τιμών του υγροποιημένου αερίου.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ η αστυνομία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες «εξαλείφθηκαν» τις τελευταίες ώρες χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την ίδια ώρα, επικαλούμενο ανακοίνωση των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Αλμάτι, ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή κατά την προσπάθειά τους να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη διάρκεια της νύχτας. «Απόπειρα εισβολής στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αλμάτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανταποκριτές του που βρίσκονται εκεί, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο, μάλιστα, για πυροβολισμούς που ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό και οπλισμένους ανθρώπους στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο της Αλμάτι. «Στρατιώτες έφτασαν στην πλατεία, άρχισαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των ταραχοποιών. Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με το TASS.

Σύμφωνα επίσης με το Reuters, η κρατική τηλεόραση του Καζακστάν μετέδωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Εθνική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία όλων των χρηματοπιστωτικών θεσμών. Επίσης το ίντερνετ είναι ως επί το πλείστον εκτός λειτουργίας στη χώρα.

Καζακστάν: Η παρέμβαση της Ρωσίας

Την ίδια ώρα ειρηνευτική δύναμη από μία συμμαχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με επικεφαλής τη Ρωσία, πρόκειται να αναπτυχθεί στο Καζακστάν για να συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Έπειτα από αίτημα του προέδρου του Καζακστάν Τοκάγεφ και μπροστά στην απειλή για την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Καζακστάν που προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από εξωτερική παρέμβαση, η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας, αποφάσισε να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Καζακστάν», έγραψε ο Πασινιάν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Οι δυνάμεις αναμένεται να αναπτυχθούν στο Καζακστάν για περιορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Σημειώνεται ότι στην οργάνωση CSTO συμμετέχουν ΡωσίαΑρμενίαΛευκορωσίαΚιργιστάνΚαζακστάν και Τατζικιστάν χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια στο Καζακστάν.

Όπως σημειώνει το Bloomberg αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη κίνηση της Ρωσίας να στηρίξει έναν σύμμαχο που αντιμετωπίζει ένα καθεστώς εξέγερσης. Το 2020 ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη για να στηρίξει τον τότε ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, κίνηση που είχε προκαλέσει κυρώσεις από ΗΠΑ και άλλες χώρες. «Ο Ρώσος ηγέτης εμπλέκεται παράλληλα σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη για την διαμάχη που αφορά την Ουκρανία» υπενθυμίζει, επίσης, το Bloomberg.

Recommended For You

About the Author: efoni