Η σεξουαλική διαστροφή και προσωπικότητα

Της Ταμάρα Λεϊζέροβιτς, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου είναι παρούσα από τη παιδική του ηλικία, είναι ένα γεγονός που κάθε μητέρα έχει παρατηρήσει και έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά από τον dr.Sigmund Freud. Η σεξουαλική πράξη γίνεται για αναπαραγωγή αλλά και για ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση επιτυγχάνεται κατόπιν συνεννόησης των συμμετεχόντων, τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ένας άνθρωπος έχει κάποιες ιδιαίτερες/αποκλίνουσες προτιμήσεις; Και ποιες μπορεί να είναι αυτές;

Οι αποδεκτές σεξουαλικές προτιμήσεις καθορίζονται από την εκάστοτε κοινωνία, η οποία συμβαδίζει με την  ανθρώπινη εξέλιξη. Όταν η σεξουαλική προτίμηση είναι αποκλίνουσα τότε την ονομάζουμε διαστροφή.  Η σεξουαλική διαστροφή είναι μια έκφανση του ανθρώπινου ψυχισμού και δύναται να εκδηλωθεί σε όλους.  Οι σημαντικότερες σεξουαλικές διαστροφές είναι :   η παιδοφιλία, η επιδειξιομανία, ο σεξουαλικός σαδισμός, ο σεξουαλικός μαζοχισμός, η ηδονοβλεψία, ο φετιχισμός, ο παρενδυσιακός φετιχισμός, η εφαψιομανία, η τηλεφωνική αισχρολογία (σκατολογία), η νεκροφιλία, η ζωοφιλία, η κοπροφιλία, η κλυσμοφιλία και η ουροφιλία.

Θα ήταν σημαντικό να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό, όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει από κοινού να προβεί σε μια διαφορετική ερωτική εμπειρία αυτό δεν αποτελεί διαστροφή. Ωστόσο όταν η πράξη περιορίζεται στο ίδιο μοτίβο διότι διαφορετικά παρουσιάζεται δυσλειτουργία τότε θα ήταν καλό να εξετάσουμε το ζήτημα της παραφιλίας. Κύριο χαρακτηριστικό της παραφιλίας είναι οι έντονες και τακτικές ερωτικές παρορμήσεις, οι φαντασιώσεις που μπορεί να περιέχουν: αντικείμενα, παιδία ή άτομα που δεν συναινούν και τέλος βασανισμό ή ταπείνωση του συντρόφου. 

 Ένας άνθρωπος με σεξουαλική διαστροφή δεν λαμβάνει υπόψιν την ερωτική ικανοποίηση του παρτενέρ του, αντλεί ικανοποίηση από την ίδια τη διαστροφή όποια και αν είναι η επίπτωση στο ταίρι του. Λόγος γίνεται για ναρκισσιστική προσωπικότητα, καθώς η σεξουαλική εμπειρία  δεν βιώνεται συμβιωτικά.  Αυτό το στοιχείο μας μαρτυρά τον δυσλειτουργικό  τρόπο συσχέτισης μιας τέτοιας προσωπικότητας. Μην ξεχνάμε πως η ερωτική πράξη είναι μια μορφή συσχέτισης. Το τύπο συσχέτισης που επιθυμεί ο κάθε άνθρωπος το φανερώνει και στην ερωτική πράξη. 

Ένας άνθρωπος που έχει αποκλίνουσα σεξουαλική προτίμηση ως επι τω πλείστον παρουσιάζει και κάποιες άλλες σημαντικές δυσλειτουργίες στη καθημερινή του ζωή. Από τα βασικότερα γνωρίσματα μιας τέτοιας προσωπικότητας είναι η δυσκολία να συνάψει υγιή συντροφική σχέση αλλά και άλλους δεσμούς κοινωνικής φύσεως.  Επηρεάζεται η επαγγελματική του καριέρα και πολύ πιθανόν να βιώνει συχνά έντονη εσωτερική δυσαρέσκεια. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος με αποκλίνουσες σεξουαλικές προτιμήσεις έχει διαταραγμένη δομή προσωπικότητας η οποία εκφράζεται μερικώς στη σεξουαλική πράξη. 

Εκδηλώνεται από την εφηβική ηλικία και στην αρχή της ενήλικης ζωής. Υπάρχει πιθανότητα αρχικά να εκφραστεί με λανθάνοντα τρόπο όπως με την επιλογή επαγγέλματος ώστε να βρίσκεται κοντά στο «πόθο» τους ή συλλέγοντας υλικό με στοιχεία παραφιλικού περιεχομένου. Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν θα απευθυνθούν σε ειδικό για να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες τους  παρά μόνο όταν πλέον εκδηλωθούν και έρθουν σε σύγκρουση με το περιβάλλον τους. 

Πίσω από κάθε διαστροφή κρύβονται έντονες συναισθηματικές δυσλειτουργίες, κρύβεται ένας άνθρωπος που φοβάται την εγγύτητα. Είναι ορατή και μπορεί να γίνει αντιληπτή μια τέτοια ιδιαιτερότητα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και θα είναι σωτήρια η άμεση στήριξη μιας τέτοιας προσωπικότητας. 

Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς και θα σας δοθεί με το απαραίτητο ιατρικό απόρρητο. 

Η Ταμάρα Λεϊζέροβιτς είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Διεύθυνση: Πάρνηθος 23 (Εμπορικό Κέντρο Στάμου), 3ο όροφος, Αχαρνές, ΤΚ 13674

Τηλέφωνο: 2111137021

Κινητό: 6944 686 886

Site: http://leizerovich.gr/

Recommended For You

About the Author: efoni