Μπορεί η εποχική γρίπη να μην μας απασχόλησε για περισσότερο από έναν χρόνο, ωστόσο φαίνεται πως έχει επιστρέψει για τα καλά και μάλιστα με πολύ πιο επιθετικό τρόπο.
Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αυξημένη πιθανότητα ταυτόχρονης μόλυνσης από τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2 στη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου, ειδικότερα σε μία περίοδο που η μετάλλαξη «Δέλτα» συνεχίζει να επιβαρύνει το ΕΣΥ και η «Όμικρον» να διασπείρεται στην κοινότητα με τρομακτικούς ρυθμούς.
Όπως επισημαίνουν συνεχώς οι επιστήμονες, οι λόγοι για να εμβολιαστεί και φέτος ο πληθυσμός και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες κατά της γρίπης είναι πολλοί.
Η συνύπαρξη του κορονοϊούκαι της εποχικής γρίπης αποτελεί ένα επικίνδυνο σενάριο για τον γενικό πληθυσμό. Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι μεγάλης σημασίας στην περίοδο που διανύουμε, ιδιαίτερα στους ευάλωτο πληθυσμό, ενώ η διάκριση μεταξύ των δύο λοιμώξεων είναι εξίσου απαραίτητη, για την αντιμετώπιση και παρακολούθηση της κλινικής πορείας των ασθενών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Εθνική Επιτροπη Εμβολιασμών, «το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».
Κατά την περσινή περίοδο, η δραστηριότητα της γρίπης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Καταλυτική υπήρξε η επίδραση των γενικών μέτρων πρόληψης τα οποία απέτρεψαν κατά το δυνατόν τη μετάδοση του κορονοϊού και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.
Ο ΠΦΣ είχε τονίσει πριν λίγους μήνες ότι ο εκμηδενισμός των θανάτων στη χώρα μας από τη γρίπη κατά την περίοδο 2020 – 2021, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στο γιγάντιο πρόγραμμα εμβολιασμού, με τους περισσότερους από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της γρίπης, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε κατά κύριο λόγο από τα φαρμακεία της κοινότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια.