Επικαιροποιημένα εμβόλια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τον λόγο αρχικά πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις έχουν μεταβάλει την πορεία της λοίμωξης. Η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας τόσο με τον εμβολιασμό όσο και από την ίδια τη νόσηση, όπως και η διαδοχική εμφάνιση μεταλλάξεων, υπαγόρευσαν την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένων στα στελέχη που κυκλοφορούν», είπε αρχικά.

«Την 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΜΑ γνωμοδότησε θετικά για δυο διδύναμα εμβόλια, ένα της εταιρίας Pfizer και ένα της εταιρίας Moderna, για την O1. Στόχος είναι να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες εμβολιασμών των ευρωπαϊκών χωρών για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τα εμβόλια αυτά βασίζονται στην MRNA τεχνολογία. Με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκρισης και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Omicron 1, της Omicron 2, της Omicron 2.7 αλλά και της Omicron 5», πρόσθεσε.

Ποιοι θα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

 

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική έγκριση του ΕΜΑ τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εμβολιαστική κάλυψη. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, που είναι οι δυο δόσεις για τα υγιή άτομα και οι τρεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ενδεικτικά αναφέρω τις κύριες ομάδες:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Άτομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου
  • Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων
  • Επαγγελματίες υγείας
  • Άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή υποκείμενο νόσημα
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου από τον κορονοϊό

Στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει διαθεσιμότητα κι άλλων εμβολίων για τις παραλλαγές 04, 05 και άλλοι τύποι εμβολίων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. «Υπάρχει διεύρυνση των επιλογών και αυτό που περιμένουμε από την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων, είναι η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων», σχολίασε.

Άνοιξε η πλατφόρμα – Πρώτοι εμβολιασμοί στις 14 Σεπτεμβρίου

Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, πήρε τον λόγο και ανέφερε πως από τις 18:00 της Δευτέρας (12/9) έχει ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 14 Σεπτεμβρίου και θα αφορούν αναμνηστικές δόσεις. Όπως εξήγησε, το βασικό σχήμα εμβολιασμού θα πραγματοποιείται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Όσοι πολίτες έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν να προγραμματίσουν εκ νέου έτσι ώστε να κάνουν αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα.

Recommended For You

About the Author: efoni