Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της

Σε λαϊκό προσκήνυμα εκτίθεται στο Εδιμβούργο η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ μετά την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης δέησης στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου παρουσία του βασιλιά Κάρολου Γ’.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-1

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-2

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-3

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-4

 

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του Royal Mile, της κεντρικής αρτηρίας της πρωτεύουσας της Σκωτίας, για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-5

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-6

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-7

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο η σορός της-8

Eπικεφαλής της πομπής την οποία περιστοίχιζαν στρατιωτικοί ντυμένοι με σκωτσέζικες ενδυμασίες ήταν ο βασιλιάς Κάρολο Γ΄, ο οποίος συνοδευόταν από τα αδέλφια του, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις πένθους που ακολουθούν

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου (4 μέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ)

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του θα πετάξουν στο Μπέλφαστ και θα βρεθούν στο κάστρο Χίλσμπορο για να βρουν μια έκθεση προς τιμήν της βασίλισσας και της σχέσης της με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ύστερα, ο Κάρολος θα συναντήσει τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία και ηγέτες κομμάτων. Στις 1:20 το μεσημέρι θα λάβει συλλυπητήρια από τη βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Έπειτα από μια σύντομη δεξίωση στο Χίλισμπορο, το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί στον καθεδρικό της Αγίας Άννας όπου θα γίνει λειτουργία. Προηγουμένως, θα συναντήσει θρησκευτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αμέσως μετά, το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί από το Μπέλφαστ στο Λονδίνο.

Στις 5 το απόγευμα, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τον καθεδρικό στη Σκωτία στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου και θα πετάξει μια ώρα μετά για το Λονδίνο. Τη μητέρα της θα συνοδεύει η πριγκίπισσα Άννα.

Μετά από πτήση 55 λεπτών, το φέρετρο θα φτάσει στο βασιλικό αεροδρόμιο του Νόρτχολτ και θα μεταφερθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 το βράδυ. Εκεί, θα βρίσκεται ο βασιλιάς και η σύζυγός του, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου (5 μέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ)

Την Τετάρτη θα αρχίσουν οι μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις στο Λονδίνο. Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί πάνω σε κανόνι από το Μπάκιγχαμ στο Ουέστμινστερ Χολ.

Η πομπή, την οποία θα ακολουθεί ο βασιλιάς Κάρολος, θα περάσει μέσα από κεντρικά σημεία του Λονδίνου. Αναμένεται να φτάσει στο Ουέστμινστερ Χολ στις 3 το μεσημέρι.

Έπειτα, στις 5 το απόγευμα θα αρχίσει το δημόσιο προσκύνημα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ για τις επόμενες τέσσερις μέρες.

Οι πολίτες θα μπορούν να προσκυνήσουν τη σορό της βασίλισσας όλο το 24ωρο, ενώ αναμένεται ότι θα σχηματιστούν «ουρές» και η αναμονή θα είναι πολύωρη. Η ασφάλεια στο σημείο θα είναι δρακόντεια.

Κάποια στιγμή, αναμένεται να βρεθεί στο σημείο και η βασιλική οικογένεια.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, το κλειστό φέρετρο της βασίλισσας θα βρίσκεται σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα στο Ούεστμινστερ Χολ και θα είναι διακοσμημένο με τα βασιλικά σύμβολα (το σκήπτρο και τον σταυρό πάνω στη σφαίρα).

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου (6 μέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ)

Το προσκύνημα συνεχίζεται.

Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου (7-8 μέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ)

Την Παρασκευή, το βασιλικό ζεύγος θα επισκεφθεί την Ουαλία. Το προσκύνημα θα συνεχιστεί.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου (9 μέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ)

Ξένοι ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών άλλων χωρών αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στο Λονδίνο ενόψει της κηδείας.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου (10 μέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ)

Το προσκύνημα θα τελειώσει στις 6:30 το πρωί. Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στις 11 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Στις 10:44 το φέρετρο θα μεταφερθεί από το παλάτι στο αβαείο του Ουέστμινστερ. Μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν με τα πόδια από πίσω.

Η κηδεία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Θα υπάρξουν δύο λεπτά σιωπής.

Μετά την κηδεία, θα ακολουθήσει πομπή και το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί στην αψίδα του Ουέλινγκτον (Wellington Arch).

Από εκεί, θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίντσορ. Από εκεί, θα μεταφερθεί με νεκροφόρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός του χώρου του κάστρου, όπου θα πραγματοποιηθεί ιδιωτική τελετή.

(Φωτογραφίες: REUTERS)

Recommended For You

About the Author: efoni