Εμβόλιο Astra Zeneca: «Χιλιάδες ζωές χάθηκαν άδικα στο βωμό της πολιτικής»- Οργή επιστημόνων

Πληθαίνουν οι επικρίσεις για τα πιθανά «πολιτικά παιχνίδια» και τις σκοπιμότητες γύρω από τον εμβολιασμό, μετά τη θετική ετυμηγορία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το πολυσυζητημένο εμβόλιο της AstraZeneca.

Η σπουδή της Ε.Ε να απαγορεύσει το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λόγω σποραδικών αναφορών θρόμβωσης μπορεί να έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές, προειδοποιούν ειδικοί, καθώς οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν την οριστική τους απόφαση ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οι καθυστερήσεις και η απώλεια εμπιστοσύνης θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους από κορονοϊό, δήλωσε ο Πίτερ Όπενσο, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου. Η προσωρινή άρση των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες της ΕΕ θα μεταφραστεί πιθανότατα σε απώλειες περισσότερων ζωών λόγω Covid-19, προειδοποίησε στο Times Radio.

«Λόγω αυτής της καθυστέρησης, και λόγω της αβεβαιότητας που έχουν πλέον στο μυαλό τους πολλοί άνθρωποι για το εν λόγω εμβόλιο … νομίζω ότι πιθανότατα θα χαθούν χιλιάδες ζωές», είπε.

Η Ιταλία λόγου χάρη απέρριψε 200.000 δόσεις λόγω της καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, ενώ μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 49% των Ιταλών απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους στα εμβόλια λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε.

Ο γενικός γραμματέας της γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Κάρστεν Βατσλ προειδοποίησε για περισσότερους θανάτους , καθώς χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ραντεβού και προέτρεψε τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca αντί να περιμένουν για το σκεύασμα των Pfizer / BioNTech.

«Να εμβολιαστεί δημόσια η Μέρκελ με AstraZeneca»
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός κατά του εμβολίου πρότεινε μάλιστα τον εμβολιασμό της καγκελάριου Μέρκελ σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. «Εάν η καγελάριος εμβολιαζόταν δημόσια αυτή χρονική στιγμή σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, φυσικά θα ήταν υπέροχο», δήλωσε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον Καρλ Λάουτερμπαχ, γιατρό και μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, το εν λόγω εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασπίδα έναντι του τρίτου κύματος της πανδημίας. Αν απαγορευόταν το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό θα σήμαινε καταστροφή για τη Γερμανία αλλά και για την Ε.Ε … δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο που να μπορεί να το αντικαταστήσει πριν από το καλοκαίρι”, δήλωσε.

Πληθαίνουν οι επικρίσεις για τα πιθανά «πολιτικά παιχνίδια» και τις σκοπιμότητες γύρω από τον εμβολιασμό, μετά τη θετική ετυμηγορία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το πολυσυζητημένο εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο επικεφαλής της Ισπανικής Ένωσης Εμβολιασμού προειδοποίησε ότι οι αναστολές έχουν ήδη προκαλέσει «φόβο και πανικό», δηλώνοντας στην El Pais ότι «θα πρέπει να μετακινήσουμε Γη και ουρανό για να επαναφέρουμε συνολικά την αξιοπιστία της εκστρατείας εμβολιασμού». «Ενδεχομένως υπήρξε υπερβολικός ζήλος» μεταξύ των κυβερνήσεων όπως η Ισπανία που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς. «Το πρόβλημα είναι πως όταν υπάρχει αμφιβολία για ένα εμβόλιο δεν επηρεάζει μόνο αυτό το εμβόλιο, αλλά ολόκληρη η διαδικασία εμβολιασμού», είπε.

Recommended For You

About the Author: efoni