Εμβόλιο κορονοϊού: Στις 23 Δεκεμβρίου η έγκριση του από την Ευρώπη

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έγκριση του εμβολίου του κορονοϊού που κατασκεύασαν Pfizer και Biontech.

Σύμφωνα με το Reuters o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο στις 23 Δεκεμβρίου.

Η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλείται για την πληροφορία αυτή πηγές από την κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H πρώτη ανακοίνωση του EMA στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε λόγο για συνεδρίαση στις 29 Δεκεμβρίου προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για το συγκεκριμένο εμβόλιο ενώ για το εμβόλιο της Moderna ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός κάνει λόγο για έγκριση στις 12 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα η Bild είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι το Βερολίνο ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου για την Covid-19 την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν» τόνιζε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο από την επιτάχυνση της διαδικασίας «κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση».

To εμβόλιο των Pfizer και Biontech είναι αυτό που περιμένει πρώτο και η Ελλάδα με τις προετοιμασίες να προχωρούν καθώς εστάλη στα 1.088 εμβολιαστικά κέντρα το εγχείριδιο των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου.

Recommended For You

About the Author: efoni