Δ. Παπαστεργίου: «Η Ανατολική Αττική είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικαίων, Δ. Παπαστεργίου, μιλάει για την ετοιμότητα της ελληνικής Αυτοδιοίκησης στο δεύτερο lockdown, τις ενέργειες της ΚΕΔΕ για την βελτίωση των Δήμων της Ελλάδας, τον νόμο της Απλής Αναλογικής, τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής αλλά και τις προσωπικές του επιδιώξεις.

Επιμέλεια: Άρτεμις Γκούρλια

Κ. Πρόεδρε, πώς βρίσκει την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και όσα επέφερε αυτό σε όλη τη χώρα; Ήταν περισσότερη έτοιμη για την δεύτερη καραντίνα;

Περισσότερο έμπειρους, το ίδιο αποφασισμένους όπως και στο πρώτο κύμα, προσηλωμένους στο αποτέλεσμα για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη. Μας βρίσκει και το δεύτερο κύμα όπως πάντα, δίπλα στον πολίτη. Αυτή είναι άλλωστε η θέση της Αυτοδιοίκησης διαχρονικά. Η υγειονομική κρίση και στις δύο φάσεις κινητοποίησε όλους τους Δήμους, τις αιρετές διοικήσεις και το προσωπικό μας. Συνεργαστήκαμε στενά με το κεντρικό κράτος, αναλάβαμε στοχευμένες δράσεις, αξιοποιήσαμε τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες, δημιουργήσαμε συμμαχίες ευθύνης και αλληλεγγύης , στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις. Κάναμε βήματα μπροστά στον ψηφιακό μας μετασχηματισμό. Κρατήσαμε τους Δήμους ανοιχτούς και τις κοινωνίες μας όρθιες. Στην πανδημία οι Δήμοι στέκονταν δίπλα στον πολίτη, αλλά στην πανδημία φάνηκε ξεκάθαρα η κινητοποίηση όλων των Δημάρχων για θέματα που άλλοτε έμοιαζαν απλά. Για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά, αναλαμβάνει ρόλους κι ευθύνες, παίρνει πρωτοβουλίες και βρίσκεται κοντά στον πολίτη και τον επιχειρηματία.

Η συνεργασία της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές ,που είχαν ανακοινωθεί από κοινού, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Έχουν συμβάλλει και άλλα Υπουργεία σε αυτές τις αλλαγές;

Ολοκληρώσαμε ως ΚΕΔΕ τις συνεδριακές μας διασκέψεις και πλέον βρισκόμαστε στη φάση διαμόρφωσης των τελικών μας θέσεων, όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. συμμετείχε σε όλες αυτές τις διασκέψεις, άκουσε τις απόψεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, παρουσίασε ένα περίγραμμα των πολιτικών που προωθεί και υποσχέθηκε να λάβει υπόψη τις απόψεις μας, πριν φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Μέσα από τη συνεργασία μας είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουν μια σειρά από σημαντικές θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν κι αποτελούν διαχρονικό αίτημα των Δήμων.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, άλλων υπουργείων για τις οποίες η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει τις απόψεις της. Πρωτοβουλίες όπως η αλλαγή του 4412 που αφορά τις συμβάσεις και τις προμήθειες. Οι προτάσεις που υποβάλλαμε για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, που κατά την άποψη μας αποτελεί κύρια ευθύνη των Δήμων. Ο εκσυγχρονισμός του πολεοδομικού και χωροταξικού νομικού πλαισίου, όπου κι εκεί έχουμε εκφράσει συγκεκριμένες θέσεις. Το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις, το νομικό καθεστώς για την κινητικότητα, κλπ. Η ΚΕΔΕ συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης αφορούν και την τάση μετατροπής των Δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτή μια αυτοτέλεια σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο, για τους Δήμους της Ελλάδας;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Την ανάδειξη της Αυτοδιοίκησης σε συνομιλητή ουσίας, σε εταίρο για τις μεταρρυθμιστικές προοπτικές. Από τον εκλογικό νόμο μέχρι τις ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών και από τα έργα μέχρι τη νησιωτική πολιτική, βασικός μας στόχος είναι να συζητούμε και να βρίσκουμε κοινή πορεία. Για να αποκτήσουμε όμως και ουσιαστικό ρόλο, χρειάζεται βελτίωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για παράδειγμα, μια μεταρρύθμιση θα είναι, να έχουν λόγο και ρόλο οι Δήμοι σε μικρά έργα της περιοχής τους, χωρίς να χρειάζονται άπειρες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καθημερινά έχετε να αντιμετωπίσετε θέματα που αφορούν όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν σε αυτούς; Είναι η Ανατολική Αττική, κατά τη γνώμη σας, μια περιοχή δύο ταχυτήτων;

Η Ανατολική Αττική είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας, μια περιοχή που από τη μια προσελκύει πολίτες υψηλών εισοδημάτων κι απαιτήσεων και να αυξάνονται κατακόρυφα οι αξίες γης κι από την άλλη, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται με προβλήματα πρώτης γενιάς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το αποχετευτικό, η χωροταξία και η εκτός σχεδίου δόμηση , η ανάγκη χάραξης σύγχρονου οδικού δικτύου κλπ.

Με τους Δημάρχους της περιοχής είμαστε σε στενή συνεργασία και θέλω να επισημάνω ότι η υιοθέτηση των θέσεων της ΚΕΔΕ σε μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια που διαμορφώνονται αυτό το διάστημα, θα τους λύσει τα χέρια για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις ουσίας, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των τοπικών τους κοινωνιών.

Πώς κρίνετε προσωπικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την Απλή Αναλογική για τους Δήμους;

Στην πράξη αποδείχθηκε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δημιούργησε ακυβερνησία, οδήγησε σε Δήμους που δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και Δημάρχους που εξελέγησαν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις στους πολίτες και τις τοπικές μας κοινωνίες. Χρειάζεται λοιπόν ένας νέος εκλογικός νόμος που θα διασφαλίζει αφενός την κυβερνησιμότητα των Δήμων κι αφετέρου, θα εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων των Δήμων.

Θεωρείστε ένας από τους πιο πετυχημένους Δημάρχους, στην πόλη των Τρικαίων. Είναι μια προσωπική επιδίωξη για σας, να έχετε καταφέρει το ίδιο, στο τέλος της θητείας σας, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ;

Αν το όφελος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων, αν κέρδος είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας με απλές, καινοτόμες δράσεις, αν η ανάπτυξη δεν είναι άπιαστο όνειρο, αν αγαπήσουμε ξανά τις πόλεις και τα χωριά μας, ναι, θα ήθελα αυτά να τα έχω πετύχει μαζί με τους συνεργάτες μου στην ΚΕΔΕ.

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμά σας για τους πολίτες για τις φετινές, διαφορετικές, γιορτές που έρχονται;

Ασφαλή Χριστούγεννα του 2020, σημαίνουν χαρούμενα Χριστούγεννα του 2021, μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni