Δημοσκοπήσεις Metron Analysis και Pulse: Πόση είναι η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ;

Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που διενέργησε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη παρουσίασε η Metron Analysis στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Η έρευνα έχει γίνει από τις 7 μέχρι τις 13 Μαρτίου, τη δεύτερη εβδομάδα, δηλαδή, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία, το 94% απάντησε πως υπάρχουν και μόλις ένα 5% απάντησε ότι δεν υπάρχουν.

Το 80% απάντησε ότι τις ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ το 19% επέρριψε την ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση.

Στο ερώτημα για το πού κατευθύνεται η χώρα, το 68% απάντησε πως η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 26% απάντησε πως η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, σε ποσοστό 21%, παραμένει η οικονομία ενώ η ακρίβεια είναι δεύτερη με 19%. Οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα συγκέντρωσαν 15%, η διαφθορά 8% και ένα 6% ανέφερε την ανασφάλεια/ανεπάρκεια της κυβέρνησης ως ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Η συνολική εικόνα της κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 32%, ενώ το 61% την αξιολογεί αρνητικά. Αντίστοιχα, θετικά αξιολογεί την αξιωματική αντιπολίτευση ένα 16% ενώ αρνητικά την αξιολογεί ένα 77%.

Στο ερώτημα αν στις επόμενες εκλογές θα επιλέξουν «συνέχεια» ή «αλλαγή», οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 63% πως θα επιλέξουν αλλαγή ενώ μόλις το 32% απάντησε πως θα επιλέξει τη συνέχεια.

Σχετικά με το αν οι πολίτες προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, το 46% επέλεξε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ το 51% τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,3% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό, συγκεντρώνοντας 9,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,9%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4%, ενώ το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη καταγράφει άνοδο φτάνοντας στο 3,6%. Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται εντός Βουλής με ποσοστό 3,5% με το ποσοστό των αναποφάσιστων να διαμορφώνεται στο 8,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 26,3%. Το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 11,8%, το ΚΚΕ στο 7,5% και η Ελληνική Λύση στο 5,2%. Το Μέρα25 φτάνει στο 4,5% όπως και το κόμμα Έλληνες, γεγονός που δείχνει ότι δεν «βγαίνουν τα κουκιά» ακόμα και για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 32% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 3%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία ανέρχεται στο 60% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 22%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 3%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 13% και η επιλογή «άλλο κόμμα» στο 2%.

Δημοσκόπηση PULSE: Στις 4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – «Φταίνε όλοι για τα Τέμπη»

Απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης παρουσιάζει η ΝΔ, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ωστόσο η πλειοψηφία του κοινού αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση των σιδηροδρόμων σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Στην πρώτη δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ μετά το πολύνεκρο δυστύχημα αποτυπώνεται η οργή των πολιτών για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την κατάσταση των σιδηροδρόμων.

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜεΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες με 3,5%, ενώ στο 13% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν, σε ποσοστό 37% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ (ποσοστά 27% και 10%, αντίστοιχα). Αντίστοιχα, το 30% των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστά 14% και 16%, αντίστοιχα). Μόλις των 6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων).

 

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σταθερά την πρωτιά, αλλά με 35 μονάδες έναντι 38 που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερός στο 27%, χωρίς να καταγράφει άνοδο, αλλά ούτε και απώλειες.

Σχετικά με την πολιτική ευθύνη για τους σιδηροδρόμους, το 51% των πολιτών πιστεύει ότι η ευθύνη βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Τέλος, σχετικά με το αν θα πάνε να ψηφίσουν, το 91% απάντησε ΝΑΙ (14%) και ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ (77%).

Recommended For You

About the Author: efoni