Δημήτριος Κιούσης στην «Φωνή»: Πάγια θέση μας ως Δημοτική Αρχή ήταν η επανασύσταση αναπτυξιακών εταιριών

Ο Δήμαρχος Κρωπίας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Φωνή και μιλάει για το πώς στηρίχθηκε η τοπική κοινωνία μέσα στην πανδημία, όλα τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και δρομολογούνται για το Δήμο, καθώς και όσα αφορούν την αντιπολίτευση, το νέο εκλογικό νόμο και τις αντιδράσεις για την δημιουργία των αναπτυξιακών εταιριών.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

Κύριε Δήμαρχε, πώς βρίσκει το Δήμο Κρωπίας η επόμενη μέρα μετά την πανδημία και το lockdown; Ποιες είναι οι ενέργειες που κάνατε για να στηρίξετε την τοπική κοινωνία;

Κυρία Γκούρλια, είμαστε ακόμη σε μετάβαση με προσεκτικά βήματα και με μέσα ελέγχου της διασποράς του φονικού ιού με εμβόλια, self test, συνέχιση τήρησης μέτρων κοινωνικής απόστασης, μάσκα προστασίας κ.α. Είμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου αντιμετώπισης της πανδημίας που επιτάσσει άνοιγμα δραστηριοτήτων με έλεγχο. Εμείς, ακολουθήσαμε την έκτακτη κείμενη νομοθεσία κατά του covid όπως όλοι οι ΟΤΑ, με μέτρα απαλλαγών, από δημοτικά τέλη ,σε επιχειρήσεις υπό αναστολή, από τροφεία κ.α.
Η απόφασή μας για 10% νέα μείωση δημοτικών τελών στο οικιακό τιμολόγιο (σ.σ 20% σύνολο από το 2018 έως σήμερα είναι η μείωση – 10% στο επαγγελματικό τιμολόγιο -και σε ισχύ οι βασικές μειώσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) συμπληρώνει μια πρώτη πολιτική προστασίας της τοπικής μας κοινωνίας. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον Εμπορικό –Επαγγελματικό μας σύλλογο με δράσεις κοινές καθώς και με το ΕΕΑ Αθηνών προσφάτως. Λάβαμε επίσης, μέτρα απολύμανσης σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, κοινωνικές δομές, κοινόχρηστους χώρους. Το σημαντικότερο είναι ότι άμεσα συντονίσαμε και ενοποιήσαμε υπηρεσίες, υπαλλήλους, αιρετούς, εθελοντές και δωρητές/χορηγούς, την Κοινωφελή Επιχείρησή του και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα Δημοτικά-Κοινωνικά Ιατρεία, με κέντρο, την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Προσφέραμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε πολίτες μας που έχουν πρόβλημα. Ακόμα και μετακινήσεις ανθρώπων που δεν μπορούν μόνοι τους να μεταβούν για εμβόλιο κατά του ιού πραγματοποιούμε. Σταθήκαμε στο πλευρό του Κέντρου Υγείας Κορωπίου, βοηθήσαμε στην εύρυθμη λειτουργία του, αιτηθήκαμε στον ΕΟΔΥ για οργάνωση δράσεων γρήγορων τεστ ανίχνευσης του ιού και με την Περιφέρεια Αττικής που έχει συμβάλλει αποφασιστικά με προσωπική μέριμνα του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Επιπλέον, μια νέα δομή πρόληψης της υγείας προετοιμάζουμε το τελευταίο διάστημα, το λεγόμενο ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Σκοπός μας να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια κρατική πολιτική εφαρμογής οργανωμένων υπηρεσιών πρόληψης σε βασικά νοσήματα που κυριολεκτικά ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους. Το μεγάλο πρόβλημα για όλες τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ είναι πάντα το προσωπικό, το εξειδικευμένο προσωπικό, η δραματική έλλειψή του!

– Ποια είναι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Δήμο σας και μέχρι πότε αναμένεται να υλοποιηθούν;

Εμείς πήραμε εντολή από τους πολίτες μας το 2010, το 2014 και το 2019 για να γίνουν μεγάλα και μικρά έργα βασικής υποδομής, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Με σειρά προτεραιότητας και μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες από την αρχή της θητείας μας (10 χρόνια μνημόνια και πλέον 1 χρόνο πανδημίας!) κατορθώσαμε να ολοκληρώθηκαν κομβικά έργα υποδομής, αποχέτευσης ακαθάρτων πόλεως Κορωπίου, ύδρευσης σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες Αγίας Μαρίνας, αντιπλημμυρικά πόλεως Κορωπίου προσφάτως, ο κυκλοφοριακός κόμβος βόρειας πύλης πόλεως πριν δύο μήνες, το μεγάλο σχολικό συγκρότημα στο Κίτσι 2014-2016, οι δύο νέες πρότυπες μεγάλες παιδικές χαρές προσφάτως, αναβαθμίσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, δημιουργία νέων γηπεδικών χώρων ανάπτυξης αθλημάτων στο Γ.Σ Παπασιδέρης, το νέο πολιτιστικό κτίριο στο κέντρο της πόλης κ.α.
Ολοκληρώθηκε επίσης, το μεγάλο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου οχημάτων με 15 καινούργια οχήματα σε όλες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Δημιουργήσαμε 1 προσωρινό βασικό πράσινο σημείο και 9 γωνίες ανακύκλωσης στο νότιο τμήμα του Δήμου μας. Εισήχθη ο καφέ κάδος συλλογής βιοαποβλήτων και πάει αρκετά καλά παρά την πανδημία. Εξελίσσονται επίσης μικρά και μεγάλα έργα. Στην Αγία Μαρίνα η διευθέτηση του ρέματος Ξερέα. Ένα πολύ σύνθετο αντιπλημμυρικό έργο, με απαλλοτριώσεις, με δημιουργία γεφυρών για επικοινωνία πεζών και αυτοκινήτων και με τεχνικές συγκράτησης νερού, εδάφους κα. Σχεδόν τελειώνει, η ανάπλαση της πλατείας Δημητρίου Λάμπρου και αναβαθμίζεται η παιδική χαρά. Εξελίσσεται τώρα η ανάπλαση της πλ.9 ης Οκτωβρίου 1944. Εξελίσσεται η αγροτική οδοποιία στον Κοκκιναρά και ολοκληρώνεται σε μήκος 4 χλμ.. Εξελίσσονται, οι διαδικασίες εφαρμογής της μονοδρόμησης, τμήματος της κεντρικής λεωφόρου στο πλαίσιο της μεγάλης εμβληματικής ανάπλασης που ως μελέτη καταθέσαμε προσφάτως στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 9 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, θα σταθώ σε ορισμένα έργα που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν άμεσα. Ξεχωρίζω, την μεγάλη εργολαβία των 4.500 χιλιάδων τοπικών συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων, τα νέα μεγάλα έργα ύδρευσης, σε εκτός σχεδίου περιοχές και στην περιοχή του οικισμού Καρελάς, την κατασκευή του ιδιόκτητου 5ου δημοτικού σχολείου Κορωπίου από την ΚΤΥΠ Α.Ε, τις κατασκευές των δύο νέων κτιρίων της επέκτασης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου με τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό. Η διαδικασία ολοκλήρωσης έργων και πολιτικών στη τοπική αυτοδιοίκηση, όπως γνωρίζετε, είναι μια δυναμική διαδικασία με πλήθος αστάθμητων παραγόντων.
Συνεχώς πιέζουμε τόσο για την καλή εκτέλεση των έργων σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής όσο και για την γρήγορη παράδοσή τους προς χρήση.
Πώς κρίνετε τον νέο εκλογικό νόμο που θα τεθεί υπό ψήφιση μετά το Πάσχα από την ελληνική Βουλή;
Όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές, δεν μας ενδιαφέρει και πάρα πολύ η εκλογική νομοθεσία. Οι όροι εκλογής μας ήταν πάντοτε δυναμικοί ως προς την εκάστοτε συγκυρία.
Οι εκλογικές μας επιδόσεις εξέφρασαν απολύτως και αντιπροσωπευτικά τους πολίτες- έδωσαν πολύ υψηλά ποσοστά και σε ψήφους- προσπερνώντας κάθε εμπόδιο ή ιδιαίτερους όρους κάθε εκλογικού νόμου. Εμείς ως παράταξη της κοινωνίας του Κορωπίου ασχοληθήκαμε περισσότερο με το περιεχόμενο των πολιτικών μας, με τα διαχρονικά ζητήματα επίλυσης της κατασκευής των βασικών υποδομών του Δήμου εναρμονιζόμενοι με τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών μας. Με τις ισχυρές πλειοψηφίες που λάβαμε το 2010, 68%, το 2014, 76% και το 2019, 71% δόθηκαν από την κοινωνία μας απαντήσεις στο κρατικό- κομματικό και κυβερνητικό σύστημα ότι εδώ αποφασίζουν οι πολίτες και όχι τα εκλογικά συστήματα. Οι ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών από την παρούσα κυβέρνηση επιδίωξαν και επιδιώκουν μια υγιή κανονικότητα στην πολιτική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσπάθησαν για μια άμεση μεγάλη μεταρρύθμιση στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ των επιπέδων κρατικής διοίκησης, Α΄ και Β΄ βαθμού Τ.Α. Αναβλήθηκε προς το παρόν λόγω πανδημίας και των συνεπειών της αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει.
Τα απαιτούμε όλοι οι αυτοδιοικητικοί και το χρειάζεται ο θεσμός μας . Σκοπός μας είναι μια Ελλάδα με ισχυρούς πολιτικούς θεσμούς ώστε να εκπληρωθούν στο έπακρο τα βασικά Συνταγματικά Δικαιώματα των πολιτών μας.

– Έχετε κάνει λόγο για κριτική του «καναπέ» από την Αντιπολίτευση στο Δήμο σας; Γιατί, κατά τη γνώμη σας, δεν ασκείται γόνιμη αντιπολίτευση;

Η κριτική ποτέ δεν μας ενόχλησε. Ακόμα και η κακόπιστη. Όμως αυτή την περίοδο ορισμένες παρατάξεις και ορισμένα πρόσωπα εκμεταλλεύονται τα μέτρα κατά της πανδημίας και προσπαθούν «από την ασφάλεια του καναπέ»… θα προσέθετα και «του πληκτρολογίου» να διασπείρουν φοβικές ειδήσεις, ευφάνταστα κακά σενάρια για έργα και πολιτικές που εξελίσσονται. Ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να επηρεάσουν τμήματα πολιτών με κακόβουλες πολιτικές κριτικές, με φήμες και ανάπτυξη φοβικών και αντιθεσμικών συμπεριφορών. Γόνιμη αντιπολίτευση ασκείται όταν υπάρχουν και ανάλογες σοβαρές πολιτικές θέσεις, ανάλογη πολιτική και αυτοδιοικητική παιδεία όσων ηγούνται.

– Ανακοινώθηκε πρόσφατα η σύσταση της νέας Αναπτυξιακής Εταιρίας, στην οποία ο Δήμος σας θα είναι μέλος (μαζί με τους Δήμους Παιανίας, Σπάτων- Αρτέμιδας και Μαρκοπούλου).Τι έχετε να πείτε για τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών;

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι η πάγια θέση μας, ως Δημοτική Αρχή, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση το 2011, ήταν η επανασύσταση αναπτυξιακών εταιριών ή συνδέσμων Δήμων σε υγιείς και στέρεες βάσεις.
Στο Δήμο μας, δυστυχώς, παραλάβαμε στην αρχή των μνημονίων και του προγράμματος «Καλλικράτης» μια Κοινωφελής Επιχείρηση αντί μιας αναπτυξιακής (ή ανώνυμης) που υπήρχε (σ.σ ΔΕΑΚΕ ήταν η προηγούμενη ονομασία της). Ξέρουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που μας δημιούργησε στο έργο μας. Γι΄αυτό θα απαντήσω ευθέως ότι η νέα Αναπτυξιακή εταιρία δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει ή αντικαταστήσει ανταποδοτικές υπηρεσίες που παρέχουμε ως Δήμοι στους πολίτες μας.
Με λίγα λόγια δεν θα μπορούσαμε ποτέ ως Δήμοι να στραφούμε εναντίον των εργαζομένων μας που αγωνιστήκαμε για να προσληφθούν (σ.σ στα Δικαστήρια, ο Δήμος Κρωπίας βοήθησε όσα αιτήματα ήταν δίκαια και τα Δικαστήρια δικαίωσαν και δικαιώνουν αιτήσεις εργαζομένων για παραμονή στην εργασία τους) να παραμείνουν εν μέσω μνημονίων στην εργασία τους και όχι, τότε, να παραδοθούν σε ιδιώτες. Οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων εργαζομένων εκφράζουν περισσότερο φόβους για το μέλλον. Ως δηλαδή πρόληψη σε πολιτικές που διευκολύνουν μια τέτοια εξέλιξη. Κατά τη γνώμη μου είναι αβάσιμοι οι φόβοι σύμφωνα και με την σημερινή συγκυρία αλλά τις κυβερνητικές πράξεις.
Πηγή: Εφημερίδα  «Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni