Δήμος Σαρωνικού: Το μήνυμα του δημάρχου Πέτρου Φιλίππου για την 25η Μαρτίου

“Το 1821 αποτελεί την επαναστατική εποποιία του λαού μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Αποτελεί το λαμπρό παράδειγμα ενός μικρού λαού που εμπνεύστηκε και αγωνίστηκε και τελικά νίκησε τον πάνοπλο και παντοδύναμο τύραννο, που για 400 χρόνια τον κράτησε στο σκοτάδι της σκλαβιάς.

Στον Δήμο Σαρωνικού, παρόλες τις αντιξοότητες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση επιχειρώντας να αναδείξουμε μια όχι ιδιαίτερα γνωστή ιστορική πτυχή: τη συμβολή της Αττικής στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα.

Έχουμε την άποψη ότι αν γνωρίσουμε πραγματικά τη μοναδική συμβολή της Αθήνας όπου έγινε κοιτίδα του μεγάλου κινήματος του φιλελληνισμού, αν γνωρίσουμε πραγματικά ποιοι και με ποιόν τρόπο σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της Επανάστασης, και που με το αίμα τους στέριωσαν την Επανάσταση και απελευθέρωσαν την Αττική, τότε θα πλουτίσουμε από ιστορική γνώση. Και η μοναδικότητα στην Επανάσταση της Αττικής σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη της πατρίδας μας είναι, ότι τα χωριά της Αττικής, με τους ξωτάρηδες αρβανίτες χωρικούς όπως υποτιμητικά τους αποκαλούσαν, ήταν αυτοί που ξεσηκώθηκαν και απελευθέρωσαν την Αθήνα.

Γι’αυτό και η ιστορική γνώση είναι απαραίτητη, γιατί είναι αυτή που ανοίγει νέους δρόμους αγώνα για την ελευθερία, νέους δρόμους υπεράσπισης αρχών και ιδανικών, νέους δρόμους για την κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νέους δρόμους για τους νέους και τις νέες που αποτελούν και το μέλλον τούτου του τόπου.

Με συγκίνηση και περηφάνια όλες οι αναφορές μας σε αυτούς που δεν αισθάνθηκαν βαρύ “το χάλκεον χέρι του φόβου” και με περισσή αυταπάρνηση, μας παρέδωσαν μια πατρίδα λεύτερη και ανεξάρτητη. Με ιδιαίτερο σεβασμό όλες οι αναφορές μας στους «ξωτάρηδες» της Αττικής που τόλμησαν, αγωνίστηκαν και “καμάκωσαν το θεριό με το καμάκι του ήλιου”.
Και κυρίως με αφορμή τη μεγάλη επέτειο, να βάζουμε στόχους για το μέλλον και για ένα καλύτερο αύριο.

Με πίστη μεγάλη στη Ρωμιοσύνη!

Recommended For You

About the Author: efoni