Δήμοι: Πότε θα βγει η προκήρυξη για διορισμούς – εξπρές

Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται έτοιμο να ζητήσει από το ΑΣΕΠ την υλοποίηση ειδικού σχεδιασμού για τον ταχύτερο (δυνατό) διορισμό των επιτυχόντων της νέας μεγάλης προκήρυξης μονίμων στους δήμους.

Παρότι η πολυαναμενόμενη προκήρυξη δεν έχει εκδοθεί ακόμη, μία δήλωση του κ. Μάκη Βορίδη, μόλις την Παρασκευή (15/10), προδιαγράφει τις επιδιώξεις του ΥΠ.ΕΣ. σε ό,τι αφορά στην πλήρωση των κενών θέσεων στους ΟΤΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε, επί λέξει, ότι “μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο οι διορισθέντες θα είναι στις θέσεις τους“.

Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα:

1) Η προκήρυξη των 1.595 μονίμων στους δήμους θα εκδοθεί άμεσα, το αργότερο έως αρχές Δεκεμβρίου, και,

2) Το ΑΣΕΠ θα επιχειρήσει εντός περίπου τεσσάρων μηνών να διεκπεραιώσει πλήρως το σχετικό διαγωνισμό.

Ωστόσο, για να καταφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή να επιτύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να στρέψει ολόκληρο το μηχανισμό της μόνο στην προκήρυξη των δήμων.

Είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο? Η πραγματικότητα και η πρακτική του ΑΣΕΠ λένε όχι. Διότι στο διάστημα των τεσσάτων αυτών μηνών θα πρέπει να:

  • Γίνει επεξεργασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων
  • Διαμορφωθούν οι λίστες των υποψηφίων που είναι να στείλουν δικαιολογητικά
  • Εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα
  • Εκδικασθούν οι ενστάσεις
  • Εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα

Για να τελειώσουν όλα μέσα σε τέσσερις μήνες η προκήρυξη θα πρέπει να βγει… χθες. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται ο συγκεκρινένος διαγωνισμός να εκδοθεί αρχές Νοεμβρίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση -και εφόσον όλο το ΑΣΕΠ πέσει πάνω στους δήμους, με ρυθμούς κατεπείγοντως- το σενάριο για διορισμούς – εξπρές, “έως το Μάρτιο” μπορεί να γίνει πραγματικότητα…

Recommended For You

About the Author: efoni