Γιάννης Σμέρος: Ένας και μόνο στόχος – Να σταματήσουμε να θάβουμε τα σκουπίδια στην Αττική

Γιάννης Σμέρος

Ο αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σμέρος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Φωνή Της Ανατολικής Αττικής», όπου μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, για τους στόχους που έχει για το μέλλον της Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειάς μας.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στην Άρτεμις Γκούρλια:

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της αυτοδιοικητικής περιόδου 2019-2023 πιστεύετε ότι τα πράγματα για την Αττική και ιδιαίτερα για την Ανατολική Αττική κινούνται στη σωστή κατεύθυνση;

Δυστυχώς, η περίοδος που αναφέρεστε σε μεγάλο βαθμό συμπίπτει με την εξάπλωση της πανδημίας και τις προσαρμογές στις επιλογές, που αυτή απαιτεί. Αυτό σημαίνει ότι εύλογα και δικαιολογημένα έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και κορυφαία έχει τεθεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είναι ενθαρρυντικό ότι από πλευράς Περιφέρειας Αττικής έχει γίνει σημαντική προσπάθεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ιδιαίτερα στα λιμάνια – πύλες εισόδου της Αττικής, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, τις δομές Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας. Για την Ανατολική Αττική, η εικόνα δεν είναι άσχημη με δεδομένο ότι λόγω και των πανέμορφων παραλιών που διαθέτει  στους εννέα από τους δεκατρείς δήμους της, δέχεται πληθώρα επισκεπτών και τουριστών καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν ζωτικής σημασίας για την περιοχή, την κατασκευή ενός Νοσοκομειακού συγκροτήματος  που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της Ανατολικής Αττικής. Ζήτημα το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα μας και το διεκδικούμε διαχρονικά ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών κυβερνήσεων.     

 Είστε κάτοικος της περιοχής. Θα μπορούσε η Ανατολική Αττική με αφορμή το παραπάνω σχόλιο σας να μετατραπεί σε πόλο τουριστικής έλξης; 

Δεν θέλει και ερώτημα. Αν σκεφτεί κανείς ότι ως γεωγραφικό και κοινωνικό διαμέρισμα η Αττική συνδυάζει την πρωτεύουσα της χώρας, την οικονομική δραστηριότητα, τον φυσικό πλούτο των παραλίων και των ορεινών περιοχών είναι σχεδόν μοναδική περίπτωση. Η Ανατολική Αττική αποτελεί ακόμα πιο ιδιαίτερη περίπτωση. Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων και των ιδιαίτερων συνθηκών του κορονοϊού φέτος δεν κατάφερα να φύγω εκτός Αθηνών. Οι ομορφιές, που είδα και ανακάλυψα ήταν ασύλληπτες. Θα μπορούσε να αποτελέσει προορισμό ακόμα και ενδο-αττικού τουρισμού. Και όλα αυτά σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας από το κέντρο της Αθήνας και δίπλα στο αεροδρόμιο. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Οφείλει η Περιφέρεια να διατηρήσει την Ανατολική Αττική στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος ως προς αυτήν την παράμετρο, πάντα σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού πλούτου, του πολιτιστικού αποτυπώματος και των υπηρεσιών, που παρέχει.

Ποια παραμένουν  τα μεγάλα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής;

Κοιτάξτε. Τα προβλήματα δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθούν ως ενιαία. Κάθε Δήμος, κάθε περιοχή έχει τα δικά της. Προφανώς και υπάρχουν κοινά προβλήματα αλλά έχει σημασία και πως αντιμετωπίζονται ανά περιοχή. Αν θέλετε τη γνώμη μου, θεωρώ ότι παραμένουν , η διαχείριση των απορριμμάτων (όπως και σε όλη την Αττική) , η διαχείριση των λυμάτων και φυσικά μετά τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στην Μάνδρα και στο Μάτι να επικεντρωθούμε σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Θα θέλατε να μας αναλύσετε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε ως προς την διαχείριση των λυμάτων;

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες για να προωθηθούν λύσεις τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με στοχευμένες κινήσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα με δεδομένο ότι ζούμε στο 2020 στην Περιφέρεια, που βρίσκεται η πρωτεύουσα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την τριτοκοσμική εικόνα. Και δεν μπορεί μόνιμα οι διαφωνίες που προκύπτουν με κίνητρο τα προσωπικά συμφέροντα να κωλυσιεργούν τα έργα. Και μην ξεχνάμε ότι στις εποχές που ζούμε, πολλά νοικοκυριά με την οικονομική πίεση που υπάρχει αναγκάζονται να ξοδεύουν  έως 1.000 ευρώ τον χρόνο για το άδειασμα ενός βόθρου. Και έχεις και αυτούς τους ασυνείδητους, που εκκενώνουν τους βόθρους (ιδίως όταν βρέχει) στους δρόμους. Μεγάλη η επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα. 

Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που αφορά την Υγεία, την Οικονομία και το Περιβάλλον και πρέπει να λυθεί. Η λύση είναι μία. Αποχέτευσή τώρα! 

Υπάρχει κάποια εξέλιξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας;

Ως Πρόεδρος της επιτροπής καταλληλότητας  των κτιρίων της Περιφέρειας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στη λειτουργία υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, τα οποία θα στεγάσουν αυτόνομα την Πολιτική Προστασία και θα διευκολύνουν τα στελέχη της να ενεργούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. 

Παρ όλα αυτά η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η ορθή χρήση των ειδοποιήσεων από το 112, η υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος και τηλεφωνίας κ.ο.κ. με την λειτουργική και οικονομική βοήθεια της Κυβέρνησης μπορούν αν συμβάλλουν ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες τραγωδίες όπως αυτές στην Μάνδρα και στο Μάτι.

Πρόσφατα εκλεχθήκατε Αντιπρόεδρος στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ με στήριξη από το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων και των Περιφερειακών Συμβούλων της Αττικής. Ποια είναι η στόχευση όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Αττική;

Όλες οι ενέργειες και οι δράσεις που πραγματοποιούνται από τον ΕΔΣΝΑ έχουν ένα και μόνο σκοπό: Να σταματήσουμε να θάβουμε τα σκουπίδια της Αττικής!

Για να το πετύχουμε αυτό στοχεύουμε, σταδιακά αλλά με γοργά βήματα, να καταργήσουμε τον πράσινο κάδο και να δημιουργήσουμε πολλαπλά ρεύματα υλικών από διαλογή στην πηγή.

Η αρχή έχει γίνει ήδη με την προσθήκη των καφέ κάδων για την εναπόθεση βιοαποβλήτων, πέρα των ήδη υπαρχόντων πράσινων για τα απορρίμματά και μπλε για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών .  Για να λειτουργεί απρόσκοπτα η συλλογή και η αποκομιδή τους, έχουμε ήδη διαθέσει στους Δήμους πάνω από 70 απορριμματοφόρα με τελικό στόχο τα 200. Αντίστοιχα είμαστε στη διαδικασία διάθεσης άνω των 10.000 καφέ κάδων στους Δήμους της Αττικής.

Παράλληλα είμαστε ήδη στην διαδικασία αναμόρφωσης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.), όπου θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους ανακύκλωσης και επιδιώκουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα δημιουργήσαμε γραφείο υποστήριξης (helpdesk) και προσφέραμε ένα εκατομμύριο και τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ για να ενισχύσουμε τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. 

Τέλος σχεδιάζουμε χίλιες  γωνιές ανακύκλωσης και ευαισθητοποιούμε τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία εξήντα  κινητών σημείων ανακύκλωσης.

Κλείνοντας, ποιες άλλες δράσεις οραματίζεστε για την προστασία του περιβάλλοντος ;

Η πρόθεση μου είναι να εργαστούμε ώστε να αποκατασταθούν οι πληγές που έχει υποστεί το περιβάλλον της Αττικής ! Είτε από παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, είτε από φυσικές καταστροφές είτε από δολιοφθορές.

Οι χώροι αυτοί πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες της Αττικής καθαροί, υγιείς και αποκατεστημένοι.

Γιατί σε αυτούς ανήκουν! 

Εύχομαι καλή επιτυχία και μακροζωία στο έντυπο σας! Χρειαζόμαστε δημοκρατικές και αμερόληπτες φωνές στο δημόσιο βίο.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή Της Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni