Γεώργιος Βλάχος στην «Φωνή»: Πορεύομαι πάντα με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μου

Ο βουλευτής Αν. Αττικής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής Παραγωγής και Εμπορίου, κος Γεώργιος Βλάχος, δίνει αποκλειστική συνέντευξη στην «Φωνή». Διαβάστε αναλυτικά όσα λέει για το έργο της Κυβέρνησης και την Αντιπολίτευση, το σενάριο των πρόωρων εκλογών αλλά και την Ανατολική Αττική.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

Κε Βλάχο, δύο χρόνια σχεδόν μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, πώς αποτιμάτε το έργο της Κυβέρνησης και ποια η άποψή σας για την Αντιπολίτευση στην Ελλάδα σήμερα;

Η Κυβέρνηση είχε την ατυχία λίγους μήνες αφ’ ότου πήρε την λαϊκή εντολή και ξεκίνησε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματός μας, να βρεθεί μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πανδημία μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Η αντιμετώπιση της πανδημίας άλλαξε τις ζωές μας και φυσικά τις πολιτικές ιεραρχήσεις αφού δόθηκε αποκλειστική προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή.

Παρ’ όλα αυτά, στο μέτρο του εφικτού, προχώρησε το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Και πιο συγκεκριμένα δράσεις για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, της αγοράς και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών μέσω της ψηφιοποίησης του κράτους. Και όλα αυτά, επαναλαμβάνω, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης διεθνούς κρίσης, λόγω της πανδημίας, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Αναμφίβολα το πρόσημο στην αποτίμηση του κυβερνητικού έργου είναι θετικό και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη, οι αγορές με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη χώρα μας, αλλά κυρίως οι πολίτες με τον τρόπο που αξιολογούν το έργο της Κυβέρνησης αλλά και την στάση της αντιπολίτευσης.

Πόσο μακρινό είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών για τη χώρα;

Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα αποκλειστικό δικαίωμα του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει επανειλημμένα αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυρ. Μητσοτάκη με την τετραετία Αλ. Τσίπρα. Αυτή η θέση μας βρίσκει όλους σύμφωνους στη Νέα Δημοκρατία.

Eίστε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής Παραγωγής και Εμπορίου. Ποια είναι τα θέματα στην ατζέντα σας;

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου περιλαμβάνεται το νομοθετικό έργο όλων των παραγωγικών Υπουργείων και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Τουρισμού. Γίνεται συζήτηση και
επεξεργασία σχεδίων νόμων από τα μέλη της επιτροπής στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, προσκαλούνται και παίρνουν το λόγο φορείς για να διατυπώσουν τη γνώμη τους και στη συνέχεια τα νομοσχέδια που θα προκύψουν προχωράνε για επικύρωση από την ολομέλεια.

Ως βουλευτής της Ανατολικής Αττικής, έχουμε δει ότι βρίσκεστε κοντά στα ζητήματα των κατοίκων της με παρεμβάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής;

Η Ανατολική Αττική τα τελευταία  χρόνια έχει αλλάξει πολύ. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων ενώ αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι. Παρότι έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και άλλα, με προτεραιότητα στην επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού και την αναβάθμιση των λιμένων Ραφήνας και Λαυρίου.

Ιδιαίτερα για το Δήμο Αχαρνών έχω θέσει, εκ νέου, το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών για την αποκατάσταση του οικιστικού ιστού της πόλης και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη ενός μεγάλου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική καθώς τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις των κατοίκων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών χάρις στις οποίες λειτουργούν άψογα και τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.

Επιτακτική είναι η ανάγκη εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των βιομηχανικών περιοχών σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ενώ θα πρέπει να στηριχθεί και ο αγροτικός τομέας που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας, στον Ωρωπό, τον Μαραθώνα, τις Αχαρνές, τα Μεσόγεια, τη Λαυρεωτική και άλλες περιοχές.

Κατά τη γνώμη μου ωστόσο, οι προσπάθειες θα πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής από την καταστροφική πυρκαγιά του 2018, στο Μάτι. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να επιστρέψει στην κανονικότητα η ζωή των συμπολιτών μας στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτός από βουλευτής της περιοχής, είστε και κάτοικός της. Ποια είναι, για σας, τα πιο ωραία σημεία της Ανατολικής Αττικής που θα μπορούσαν να αναδειχθούν περισσότερο;

Η Ανατολική Αττική συγκεντρώνει ένα μοναδικό πλούτο από φυσική ομορφιά, αρχαιολογικά μνημεία και δραστηριότητες. Οι αρχαιολογικοί χώροι στο Μαραθώνα, το Αμφιαράειο στον Ωρωπό, οι ναοί του Ποσειδώνα στο Σούνιο και της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πόλο έλξης
χιλιάδων τουριστών. Ο υγρότοπος στο Σχοινιά, το αρχαίο θέατρο του Θορικού στη Κερατέα, το Αττικό ζωολογικό πάρκο στα Σπάτα, και πολλά ακόμη, είναι μέρη που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, μαζί φυσικά με τις πανέμορφες παραλίες κατά μήκος της μεγάλης ακτογραμμής της Ανατολικής Αττικής.

Στόχος θα πρέπει να είναι να συνδυάσουμε αρμονικά τον πολιτιστικό θησαυρό και την φυσική ομορφιά με τον τουρισμό, προκειμένου η Ανατολική Αττική να αποτελέσει ένα δημοφιλή προορισμό όλο το χρόνο. Έχουμε άλλωστε στην περιοχή μας το διεθνές αεροδρόμιο και δύο μεγάλα λιμάνια που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τους δήμους της περιοχής;

Θεωρώ ότι σε όλη μου τη πορεία ως Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής αρχικά, και τα τελευταία χρόνια ως Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, πορευόμουνα και πορεύομαι πάντα με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μου στην περιφέρεια. Αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες που συνεχίζουν να με εμπιστεύονται να τους εκπροσωπώ, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα στην κατεύθυνση της επίλυσης σημαντικών και χρόνιων προβλημάτων. Με κάθε δημοτική αρχή επεδίωξα σταθερά τη συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων. Ήμουν αρωγός τους σε δίκαια αιτήματα, χωρίς να στέκομαι στην πολιτική προέλευση των αιρετών ή την κομματική τους ταυτότητα.

Πιστεύω ότι η συνεργασία των βουλευτών με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Άλλωστε βουλευτές και Δήμοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη στενή και συνεχή συνεργασία.

Αφού ξεκαθαρίσω ότι είναι διαφορετικός ο ρόλος του Βουλευτή της συμπολίτευσης από εκείνον της αντιπολίτευσης, θα πω ότι για μένα είναι εντολή να συνεργαστώ με τον εκλεγμένο Δήμαρχο, τον εκλεκτό των πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ

Και εγώ σας ευχαριστώ και θα ήθελα να ευχηθώ στην εφημερίδα σας κάθε επιτυχία. Παρά την πληθώρα των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, κάθε νέα φωνή, προσθέτει στην πληρέστερη ενημέρωση. Πιστεύω ότι η «Φωνή της Ανατολικής Αττικής»  θα συμβάλλει σε αυτό και θα αποτελέσει ένα μέσο που με συνέπεια και εγκυρότητα θα ενημερώνει τους πολίτες.

Πηγή: Eφημερίδα « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni