Βραζιλία: Εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρο στο Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο

Εισβολή στα κτίρια του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και στο προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής – τοπική ώρα – χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφού η αστυνομία δεν μπόρεσε να τους εμποδίσει παρά τη χρήση δακρυγόνων, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι οπαδοί του κ. Μπολσονάρο, τους οποίους η βραζιλιάνικη τηλεόραση UOL χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες, αρχικά κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το Κογκρέσο και σκαρφάλωσαν στο κτίριο, σε μια ξεκάθαρα οργανωμένη επίθεση.

 

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του κ. Μπολσονάρο, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του κ. Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

 

Τα εντυπωσιακά πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ακριβώς δύο χρόνια πριν, δείχνουν ένα πλήθος ανθρώπων να εφορμά στο Κογκρέσο, όπου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας και να εισβάλλουν στον προθάλαμό του. Έχουν ήδη προξενήσει ζημιές στο κτίριο, σπάζοντας ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Εκτιμάται από τα ΜΜΕ της χώρας ότι στην εισβολή συμμετέχουν από 2.000 έως και 3.000 οπαδοί του τέως προέδρου της Βραζιλίας.

Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας. Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι σημαντικές, σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δίκτυο CNN Brasil: «Εγκληματίες καταλαμβάνουν τις έδρες και των τριών εξουσιών».

Κάποιοι κατόρθωσαν να εισβάλουν και στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο, αλλά κατά το CNN Brasil η αστυνομία έχει καταφέρει προς το παρόν να αντιμετωπίσει τους περισσότερους, λέγοντας «η αστυνομία συγκρούεται με τους βανδάλους στο Πλανάλτο». Οι υπάλληλοι στο προεδρικό μέγαρο ζητούν απεγνωσμένα να έρθει ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας να τους απομακρύνει.

 

Κάποιοι εισβολείς φέρονται να έχουν προξενήσει ζημιές και στο προεδρικό μέγαρο, οι διάδρομοι του οποίου έχουν γεμίσει καπνούς.

 

Το Εργατικό Κόμμα του κ. Λούλα ζήτησε από το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα να διατάξει τις δυνάμεις δημόσιας ασφάλειας να δράσουν για τον περιορισμό των διαδηλωτών.

Η τηλεόραση της Βραζιλίας μεταδίδει ότι σπεύδουν ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία των κυβερνητικών κτιρίων για να εκδιώξουν τους εισβολείς. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Φλάβιο Ντίνο ανέφερε σε ανάρτησή του ότι καταφθάνουν ενισχύσεις της στρατιωτικής αστυνομίας.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο κ. Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter.

 

Από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσε ούτε το παρακείμενο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου επίσης έχουν σημειωθεί ζημιές κατά την εισβολή τους.

 

Απάντηση Λούλα

Σε δηλώσεις του από το Σάο Πάουλο όπου βρίσκεται λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης ο πρόεδρος Λούλα ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής την έκδοση προεδρικού διατάγματος για επέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών ώστε να αντιμετωπιστούν και να τιμωρηθούν οι εισβολείς στα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια.

Με ύφος οργισμένο ο κ. Λούλα ανήγγειλε αμείλικτη παρέμβαση της στρατιωτικής αστυνομίας, τονίζοντας ότι τέτοια επίθεση κατά των θεσμών δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας. Υπογράμμισε ότι έχασε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών, κάτι που, όπως είπε, κάνει ανοικτά ο Μπολσοναρισμός.

Ο κ. Λούλα αποκάλεσε τους ταραχοποιούς «φασίστες, φανατικούς» και είπε ότι θα τιμωρηθούν «με την πλήρη ισχύ του νόμου». Η ομοσπονδιακή παρέμβαση στη Μπραζίλια θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, πρόσθεσε στις δηλώσεις του.

Τόνισε επίσης ότι αυτό που λαμβάνει χώρα στην Μπραζίλια δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο, αλλά καλά οργανωμένο, που φρόντισε να εκμεταλλευθεί τη ραστώνη της Κυριακής για να επιτεθεί στα κτίρια των ομοσπονδιακών θεσμών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις του Ζαΐρ Μπολσονάρο, υπογράμμισε.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη με συνεργάτες του προέδρου στην Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο.

Ο κ. Μπολσονάρο, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, περίπου 48 ώρες πριν τη λήξη της θητείας του, και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού κ. Λούλα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Canal UOL, CNN Brasil, TVE

Recommended For You

About the Author: efoni