Βουλή: Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά με 189 «ναι»

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016.

Η πλειοψηφία της Βουλής, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. Στόχος είναι να διερευνηθούν δυο πιθανά αδικήματα στην υπόθεση του πρώτου διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, τα οποία προκύπτουν από τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.

Συνολικά ψήφισαν 289 βουλευτές, με 189 να ψηφίζουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής85 να είναι κατά και 16 τα «παρών», ενώ υπήρξε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΜέΡα25, ενώ δεν ψήφισε ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και ο Νίκος Παππάς, αφού τον αφορούσε η διαδικασία.

Η συγκρότηση της επιτροπής αναμένεται άμεσα, καθώς το χρονικό περιθώριο για τον χειρισμό της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα στενό. Τα καταγγελλόμενα αδικήματα έχουν τελεστεί πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση και υπάγονται στις ευμενέστερες ρυθμίσεις περί σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας της Βουλής να ασκήσει δίωξη. Κατά συνέπεια, η επίμαχη δεύτερη σύνοδος είναι αυτή που διανύεται ήδη και εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που μπορεί να μεταφερθεί και τον Ιούνιο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει θερινά τμήματα.

Η υπόθεση προέκυψε μετά τις καταγγελίες του εργολάβου, Χρήστου Καλογρίτσα, τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα, υπέβαλε μήνυση κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι στο πλαίσιο των μεταξύ τους αστικών διεκδικήσεων. Η πλευρά Καλογρίτσα φέρεται να υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε εικονική συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον εργολάβο, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε με την «παρέμβαση» του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και μάλιστα εν γνώσει του αποκαλούμενου «White House», δηλαδή του τότε Μεγάρου Μαξίμου.

Στον αντίποδα, η πλευρά Χούρι φέρεται να διαψεύδει τις καταγγελίες του εργολάβου, εμμένοντας στον ισχυρισμό ότι η χρηματοδότηση αφορούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου και επ’ ουδενί υπήρξε εικονική. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της CCC επικαλέστηκαν και την απόφαση από ελληνικό αστικό δικαστήριο, το οποίο επικύρωσε αυτή του Ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου πως τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν κατασκευαστικό έργο και πρέπει άμεσα ο Χρήστος Καλογρίτσας να τα επιστρέψει.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τόλμησαν Μητσοτάκης και ΝΔ να υπερασπιστούν την πρόταση

Μετά το τέλος της διαδικασίας, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «Ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ δεν τόλμησαν ούτε καν να έρθουν να υπερασπιστούν την πρόταση παρωδία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Και όσοι την υπερασπίστηκαν, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν έπεισαν το σύνολο των βουλευτών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Αν δε, δεν είχε καταστρατηγηθεί και το Σύνταγμα με την πρωτοφανή απόφαση για μυστική ψηφοφορία εξ αποστάσεως, οι απώλειες σίγουρα θα ήταν περισσότερες».

Recommended For You

About the Author: efoni