Αραμπαντζής Άγγελος στην «Φωνή»: Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά να πράξουμε ακόμα, είμαστε περήφανοι όμως για το έργο που έχουμε επιτελέσει μέχρι σήμερα

Η «Φωνή της Ανατολικής Αττικής» αναδεικνύει τις προσπάθειες κάθε δήμου της Ανατολικής Αττικής για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Στο τεύχος Mαρτίου, μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Αχαρνών, κ. Αραμπαντζή Άγγελο, ο οποίος μας είπε τα εξής:

Ο δήμος Αχαρνών συμμετέχει στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. από το 2009-2010 (Συν.: Εγκριτική της απόφασης Δ.Σ. αρ. 756/17-12-09 & ΦΕΚ 900/22-6- 2010) και μέσω του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., ασκεί το μεγαλύτερο κομμάτι διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του δήμου. Δυστυχώς καμία φιλοζωική της περιοχής μας, δεν διαθέτει τις υποδομές που απαιτεί ο νόμος και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών φιλόζωων, δεν μπορεί να γίνει έγγραφη συνεργασία και ουσιαστική συνδρομή του δήμου, ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όπως ορίζει ο
νόμος (ν. 4039/12, 4235/14, αρ. 9, παρ. 1).

Στον αντίποδα, ο Δήμος Αχαρνών παρά τις οικονομικές δυσκολίες, διαθέτει όχημα, εκπαιδευμένο προσωπικό στη διαχείριση των ζώων και γενικά μια καλά στελεχωμένη υπηρεσία, που τηρεί τα από τον νόμο οριζόμενα αρχεία.. Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία, προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού, να λαμβάνει και εκτός υπηρεσίας, 24 ώρες την ημέρα / 7 ημέρες την εβδομάδα, όλα τα περιστατικά που αφορούν τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ανταποκρίνεται ανάλογα, αξιοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια φιλόζωων εθελοντών.

Η υπηρεσία του δήμου σε συνεργασία με την δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την προαγωγή της φιλοζωικής παιδείας με δεκάδες ομιλίες σε σχολεία, ακόμα και διαδικτυακά λόγω covid, με παροχή ηλεκτρονικού scanner στη δημοτική αστυνομία για ελέγχους σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και γενικότερα έλεγχο των κανόνων ευζωίας, διοργάνωση εκδηλώσεων (ημερίδες, puppy day, κ.α.), συγκρότηση ομάδας φιλόζωων του δήμου, διαδικασία για τη δημιουργία του πρώτου ενδιαιτήματος και δημοτικού κτηνιατρείου
αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο λεκανοπέδιο, διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου δημοτικού κτηνιάτρου, κ.α..

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της υπηρεσίας και των δημοτικών αρχών, το πρόβλημα της διαχείρισης των ζώων δεν έχει λυθεί, καθώς συνεχίζεται η εγκατάλειψη ζώων από ανεύθυνους πολίτες και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα φιλοζωικής παιδείας και άγνοια της νομοθεσίας όχι μόνο στους πολίτες αλλά ακόμα και στα φιλοζωικά σωματεία.

Επίσης, μερίδα αυτοαποκαλούμενων φιλόζωων, αντί να συνδράμουν συκοφαντούν και απασχολούν καταχρηστικά τις υπηρεσίες του δήμου.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα δημότισσάς, μέλους ανενεργού φιλοζωικού σωματείου, που κατασυκοφαντεί και αποπροσανατολίζει «κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση», ενώ ταυτόχρονα μεταχειρίζεται με επιεικώς «ανορθόδοξες» μεθόδους, τα αδέσποτα που πέφτουν στα χέρια της.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά να πράξουμε ακόμα, είμαστε περήφανοι όμως για το έργο που έχουμε επιτελέσει μέχρι σήμερα και ζητάμε από κάθε πολίτη να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, ακόμα και με εποικοδομητική κριτική που θα μας βελτιώσει, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης των αδέσποτων ζώων και την αρμονική συνύπαρξη με εμάς τους ανθρώπους!

Να σημειώσουμε ότι λίγο μετά το αφιέρωμα της εφημερίδας στο έργο που γίνεται για τα αδέσποτα στο Δήμο Αχαρνών, έγινε γνωστό πώς πρόκεται να δημιουργηθούν  εγκαταστάσεις καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.Η κατασκευή της εγκατάστασης και η προμήθεια των απαραίτητων υλικών εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00 €.

Πηγή: «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

 

Recommended For You

About the Author: efoni