Απολογισμός «Μήδειας»: Τιτάνιος αγώνας του Δήμου Διονύσου για επιστροφή στην κανονικότητα, με δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων και μέτρων

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ

• Ο Δήμος Διονύσου ήταν χωρίς αμφιβολία ο Δήμος της Αττικής που χτυπήθηκε περισσότερο από την πρόσφατη θεομηνία, μία από τις χειρότερες των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των μετεωρολόγων (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών –meteo.gr).

• Εκτός της έντονης και αναμενόμενης χιονόπτωσης, αυτό που δεν αναμενόταν ήταν η πτώση 2.000 και πλέον δέντρων, που προκάλεσε την ολοσχερή, σχεδόν, κατάρρευση των υποδομών ενέργειας, με 82 από τις 85 γραμμές μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, αλλά και εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό καθώς και σε δημοτικές και κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.

• Η πολυήμερη διακοπή της ρευματοδότησης, των επικοινωνιών (τηλέφωνο, ίντερνετ) αλλά και της υδροδότησης σε ένα βαθμό, λόγω της διακοπής λειτουργίας των αντλιοστασίων, οδήγησε σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να θερμανθούν και να ικανοποιήσουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Παράλληλα υπήρξαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν προσωρινά και άλλοι που κινδύνεψαν, χωρίς ευτυχώς να χαθεί ανθρώπινη ζωή.

• Μέσα σε αυτές τις απελπιστικές και τριτοκοσμικές συνθήκες, η οργή και αγανάκτηση των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη και κατανοητή. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δήμος Διονύσου δέχθηκε άμεσα το σφοδρό κύμα των παραπόνων αυτών, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής ρεύματος και των παρεπόμενων αρνητικών συνεπειών που προκάλεσε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ

• Σε σχέση με το βαθμό αποτελεσματικότητας του Δήμου Διονύσου απέναντι στις συνέπειες που προκλήθηκαν, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ναι μεν ο μηχανισμός του Δήμου Διονύσου ήταν προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κακοκαιρία, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει χωρίς πρόσθετη βοήθεια σε ένα τόσο σπάνιο και σοβαρό φαινόμενο, μία ασύμμετρη απειλή όπως τελικά χαρακτηρίστηκε η «Μήδεια».

• Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ο Δήμαρχος Διονύσου ζήτησε χωρίς καθυστέρηση από την Περιφέρεια Αττικής, το πρωί της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου, να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απόφαση που εκδόθηκε αυθημερόν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

• Μέσα σε αυτή την έκτακτη και πρωτόγνωρη κατάσταση, και ενώ η θεομηνία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, το κεντρικό Δημαρχείο και οι 6 Δημοτικές Κοινότητες (συμπεριλαμβανομένου επίσης ενός τμήματος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου) λόγω της μαζικής πτώσης των Γραμμών της ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν ρεύμα, τηλέφωνο και email, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό ο συντονισμός από πλευράς Δήμου Διονύσου. Οι εκατοντάδες πολίτες που είχαν ανάγκη να επικοινωνήσουν με το Δήμο, έπρεπε να καλέσουν στα ελάχιστα τηλέφωνα που λειτουργούσαν και δίνονταν σταδιακά στη δημοσιότητα, τα οποία όμως δεν επαρκούσαν για το πλήθος των κλήσεων και των αντίστοιχων αιτημάτων για βοήθεια.

• Ωστόσο, παρά τα τεράστια προβλήματα, ο Δήμος κατάφερε να λειτουργήσει σε συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας που ενεργοποιήθηκε άμεσα.

Συγκεκριμένα:

• Εκχιονίστηκαν και άνοιξαν άμεσα οι κεντρικοί δρόμοι και στη συνέχεια το δευτερεύον και τριτεύον οδικό δίκτυο, όπου ήταν εφικτό, με 40 μηχανήματα του Δήμου και ιδιωτών. Σοβαρότατα προβλήματα σημειώθηκαν ωστόσο από τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας και μετά, σε πάρα πολλά σημεία του Δήμου όπου πεσμένα δέντρα ακουμπούσαν σε καλώδια, καθώς απαγορεύεται ρητά να παρέμβει οποιοσδήποτε άλλος εκτός της ΔΕΔΔΗΕ. Αν δεν υπήρχαν τα χιλιάδες πεσμένα δένδρα και η ολοσχερής και παρατεταμένη διακοπή ρεύματος, η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας θα ήταν πιο εύκολη και αποτελεσματική.

• Διατέθηκαν 750 τόνοι χύμα αλάτι 500 τσουβαλάκια αλάτι των 25 κιλών.

• Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.500 επεμβάσεις (απομακρύνσεις και κοπές δέντρων, παροχή βοήθειας κλπ) με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Στρατού, των Υπηρεσιών του Δήμου, Ιδιωτών και βέβαια των εθελοντικών κλιμακίων, τα οποία για μία ακόμη φορά στάθηκαν στο ύψος των πολύ δύσκολων περιστάσεων.

• Απεγκλωβίστηκαν ή μεταφέρθηκαν με ασφάλεια ηλικιωμένοι και παιδιά καθώς και άτομα που αντιμετώπιζαν χρόνια ή έκτακτα προβλήματα υγείας ή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων νεφροπαθείς που είχαν ανάγκη αιμοκάθαρσης, έγκυες κλπ. Λόγω του μεγάλου πλήθους των αιτημάτων λειτουργήσαμε κατά προτεραιότητα, θέτοντας ως στόχο να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Η αλήθεια είναι ότι ήταν ανέφικτο να εξυπηρετήσουμε το σύνολο των περιπτώσεων.

• Ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στη ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να επισπεύσει τις εργασίες αποκατάστασης και να μεταφέρει προσωπικό από άλλους Νομούς. Δυστυχώς όμως η εταιρία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω του μειωμένου προσωπικού και της εκτεταμένης βλάβης και του μειωμένου προσωπικού, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι.

• Τοποθετήθηκαν 5 μεγάλες γεννήτριες σε αντλιοστάσια για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

• Παραχωρήθηκαν οικιακές γεννήτριες από το Δήμο σε οικογένειες με ανήμπορους, ηλικιωμένους και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που υπέβαλαν σχετικό αίτημα.

• Φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε ξενοδοχείο της περιοχής, με έξοδα του Δήμου, συμπολίτες μας με σοβαρά ζητήματα που επικοινώνησαν οι ίδιοι μαζί μας και μας δήλωσαν ότι ήταν αδύνατο να παραμείνουν στην οικία τους. Λόγω της έλλειψης περισσότερων διαθέσιμων κλινών, η εν λόγω δράση δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί περαιτέρω.

• Μοιράστηκαν πόρτα πόρτα εμφιαλωμένα νερά, γεύματα, τρόφιμα και ξύλα σε συμπολίτες μας (ευπαθών ομάδων και όχι μόνο) με τη βοήθεια της ΕΣΤΙΑΣ, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και εθελοντών. Η συγκεκριμένη παροχή ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε η αδυναμία της ΔΕΔΔΗΕ να δεσμευθεί για το χρόνο αποκατάστασης της βλάβης.

• Υπήρξε μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα (παροχή φαγητού κλπ).

• Για όσες περιπτώσεις δεν καταφέραμε για οποιοδήποτε λόγο να εξυπηρετήσουμε άμεσα, ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη. Δεσμευόμαστε, επίσης, να επανεξετάσουμε τις διαδικασίες μας, προκειμένου να είμαστε πιο έτοιμοι σε τυχόν αντίστοιχη θεομηνία.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ

• Είναι πλέον προφανές και στον πιο δύσπιστο, ότι αποκλειστικά και μόνο αρμόδια αλλά και υπεύθυνη για την απαράδεκτη πολυήμερη διακοπή ρεύματος είναι η ΔΕΔΔΗΕ.

Ακόμη η εταιρία έχει πρόσθετες ευθύνες και για δύο βασικούς λόγους:

1) Δεν μερίμνησε για το κλάδεμα και την κοπή δέντρων που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια, παρά το γεγονός ότι η σημερινή Διοίκηση (μέσω του Γραφείου Δημάρχου και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος) έχει αποστείλει κατά τη διάρκεια του 2020, πέντε τουλάχιστον σχετικές επιστολές προς τη ΔΕΔΔΗΕ (22/1, 21/5, 4/6 και 10/6) ενώ υπήρξε και αλληλογραφία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου καθώς και δεκάδες τηλεφωνικές οχλήσεις.

2 ) Δεν ενημέρωσε ποτέ το Δήμο για τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης της ρευματοδότησης, παρά τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες και πιέσεις του Δημάρχου προς τη Διοίκηση της εταιρίας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υπεύθυνη ενημέρωση προς τους πολίτες.

• Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος αναγκάστηκε να αποστείλει στις 19/2 Εξώδικη Δήλωση-Διαμαρτυρία προς τη ΔΕΔΔΗΕ ενώ επιφυλάσσεται να προβεί σε Μήνυση και Αγωγή ζητώντας, μεταξύ άλλων, την καταβολή κάθε νόμιμης αποζημίωσης προς το Δήμο καθώς και τους πολίτες που επλήγησαν.

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

• Η «Μήδεια» μας υποχρέωσε να ξαναδούμε τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες μας. Εντοπίστηκαν αδυναμίες, παθογένειες αλλά και παραλείψεις, που καλούμαστε να λάβουμε υπόψη και πολύ γρήγορα να διορθώσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε ή έχουμε ήδη δρομολογήσει:

• Την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αδιάλειπτης λειτουργία του Δημαρχείου, των Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου αλλά και των Δημοτικών Κοινοτήτων σε περίπτωση θεομηνίας (γεννήτριες, ειδικός εξοπλισμός κλπ).

• Την αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου και τη λειτουργία του για την εξυπηρέτηση των δημοτών 7 μέρες την εβδομάδα.

• Την εξασφάλιση της υδροδότησης σε περίπτωση νέας διακοπής ρεύματος, μέσω ενός ικανού αριθμού γεννητριών,οι οποίες θα είναι μόνιμα διαθέσιμες για τα 27 αντλιοστάσια του Δήμου, αλλά και της δρομολόγησης των απαραίτητων εργασιών που απαιτούνται (Επισκευές Πινάκων, Τοποθέτηση Συναγερμού, Περίφραξη κλπ). Υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω ενέργειες είχαν ήδη προγραμματιστεί στο πλαίσιο ένταξής τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επίσπευσή τους.

• Την αναδιοργάνωση και ενδυνάμωση της πολιτικής προστασίας του Δήμου, με το σκεπτικό ότι οι θεομηνίες θα είναι από εδώ και πέρα ολοένα πιο συχνές αλλά και καταστροφικές λόγω της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής. Επίσης την αναπροσαρμογή των διαδικασιών της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το σχέδιο «ΒΟΡΕΑΣ» αλλά και την πρόσφατη εμπειρία της «Μήδειας» καθώς και άλλων φυσικών καταστροφών (σεισμοί κλπ).

• Την υλοποίηση σχεδίου ενεργοποίησης των εθελοντών του Δήμου, έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και αποτελεσματική η βοήθεια σε ανθρώπους που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια μετά από φυσικές ή άλλες καταστροφές (πολίτες που έχουν ανάγκη από οξυγόνο, νεφροπαθείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης κλπ). Ήδη με απόφαση του Δημάρχου Διονύσου έχει στελεχωθεί μία Επιτροπή με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου (Εθελοντισμού, Κοινωνικής Υπηρεσίας, Κέντρου Κοινότητας, ΕΣΤΙΑΣ κλπ) η οποία έχει ήδη συντάξει την πρώτη της έκθεση.

• Την άμεση κοπή και το κλάδεμα όλων των επικίνδυνων δέντρων αρμοδιότητας του Δήμου, προκειμένου να περιορίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες ενόψει τυχόν νέας θεομηνίας. Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις με συνεργεία του Δήμου και ιδιώτες. Παράλληλα όμως απαιτείται στο άμεσο μέλλον η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου, με συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του κράτους, κάτι που ήδη έχει εξαγγείλει η Πολιτεία με αφορμή τη «Μήδεια».

• Την απομάκρυνση με εντατικούς ρυθμούς τεράστιων ποσοτήτων πεσμένων δέντρων και κλαδιών από όλο το Δήμο, τα οποία αποτελούν καύσιμη ύλη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ενόψει της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Για αυτό το λόγο καταβάλλεται μία τιτάνια προσπάθεια για να απομακρυνθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα, και πάντως πριν από τον Ιούνιο, οι τεράστιες ποσότητες κλαδιών και κορμών και από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται περίπου 200 δρομολόγια με μεγάλα φορτηγά, ενώ συνολικά, από τις 17/2 έως και τις 3/3, έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 360 μηχανήματα (φορτωτές – JCB, Bobcat, αρπάγες, φορτηγά). Στην προσπάθεια του Δήμου συνέδραμε μέχρι πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενώ έχουν παραμείνει και συνεχίζουν να εργάζονται έως και σήμερα τα συνεργεία της Περιφέρειας Ατικής. Παράλληλα ο Δήμος έχει ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση 2.250.000 € από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Μεταφορών & Υποδομών, 2.000.000 € από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθετη βοήθεια από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια.

• Τον άμεσο καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας.

• Προκειμένου να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του Δήμου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (αποκομιδή κλαδιών, αναβάθμιση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων κλπ) ο Δήμος έχει δεσμεύσει από ίδιους πόρους ένα κονδύλι 1.900.000 ευρώ.

Παράλληλα ο Δήμος:

• Έχει πιέσει και έχει λάβει υπόσχεση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ.Σκρέκα για την έναρξη του έργου υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΔΔΗΕ, με πιλότο το Δήμο Διονύσου.

• Έχει δημοσιοποιήσει χωρίς καθυστέρηση την ισχύπυσα διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων προς πολίτες (φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες / επιχειρηματίες) που επλήγησαν από τη θεομηνία και ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με λεπτομερείς οδηγίες. Σημειώνεται ότι σε συνέχεια του αιτήματος περί καταβολής αποζημιώσεων που είχε υποβάλλει στις 23 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής απέστειλε το έγγραφο με Α.Π. 154281/25.2.2021, προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με θέμα: «Αίτημα Οριοθέτησης περιοχών του Δήμου Διονύσου μετά την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής «Μήδεια» (έντονη χιονόπτωση-παγετός) από τις 14.2.2021». Με το ίδιο έγγραφο, παρακαλείται ο Δήμος για τη συγκέντρωση και υποβολή το συντομότερο δυνατό συγκεντρωτικών καταστάσεων αιτήσεων ή/και τυχόν ελέγχων τους για την καταγραφή ζημιών σε κατοικίες λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια». Ο Δήμαρχος Διονύσου έστειλε επίσης επιστολή και προς την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής για τη συγκρότηση Επιτροπής Ζημιών Καταστημάτων.

• Έχει ζητήσει με επείγον αίτημα αρπάγες και προσωπικό από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της κακοκαιρίας.

• Επιδιώκει μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας την αποτροπή επιτήδειων από το να κόβουν χωρίς άδεια δένδρα, τα οποία βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, σε δασικές περιοχές και ιδιοκτησίες χωρίς κατοικία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

• Η φυσική καταστροφή που πέρασε δοκίμασε τις αντοχές και την υπομονή όλων μας. Ο Δήμος, ο Δήμαρχος και η Διοίκηση αξιολογούν την κατάσταση και αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης.

• Αυτή η στιγμή το μήνυμα προς τους πολίτες είναι να παραμείνουμε ενωμένοι μπροστά στα δύσκολα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρατήσουν διχαστικές λογικές και εσωστρέφεια.Αυτό που προέχει είναι να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό τις μεγάλες ζημιές που έγιναν στο Δήμο μας.

• Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν: πρώτα απ’όλα στους ήρωες εθελοντές πολιτικής προστασίας και τους απλούς πολίτες, τους υπαλλήλους (Δήμου, ΕΜΑΚ, Στρατού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Περιφέρειας, Πολιτείας), την Περιφέρεια και την Πολιτεία.

• Συνεχίζουμε όλοι μαζί, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη. Επανασχεδιάζουμε τη λειτουργία μας για το καλό του Δήμου Διονύσου και των πολιτών του.

Recommended For You

About the Author: efoni