Φον ντερ Λάιεν: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την επιβολή ενός 4ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βερσαλλιών.

«Οι κυρώσεις μας θα απομονώσουν πλήρως τη Ρωσία», προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα ληφθεί ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων για να αυξηθεί το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία»

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα. «Μέχρι τον Μάιο θα παρουσιαστεί μια ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική», πρόσθεσε.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως θα υπάρξει και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ θα καθορίσει ένα «σχέδιο δράσης» για την έξοδο από την «ενεργειακή εξάρτηση της Ρωσίας» έως το 2027. Όπως είπε, «έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027».

«Χρειάζεται έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα».

Recommended For You

About the Author: efoni