Πότε θα ανοίξει η αγορά-Η ημερομηνία ορόσημο

Η «μάχη» με τον κορονοϊό στην Αττική δεν έχει τελειώσει, καθώς τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται καθημερινά. Η πρωτεύουσα «σφραγίζεται» μέχρι τις 8 Μαρτίου, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα ληφθεί απόφαση και για νέα παράταση έως τις 14 Μαρτίου.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε την… αναβολή των σχεδίων να υπάρξει μερικό άνοιγμα της αγοράς και άλλων τομέων της κοινωνίας από την 1η Μαρτίου και την παράταση των μέτρων μέχρι τις 8 Μαρτίου. Ενώ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση στα ισχύοντα μέτρα για την Τσικνοπέμπτη, η οποία είναι στις 4 Μαρτίου.

«Ας περάσουμε, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε μετά από μερικές ημέρες αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», υπογράμμισε.

Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου προέβη το πρωί του Σαββάτου και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστηρίζοντας ότι το τρέχον lockdown δεν αποδίδει.

Πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά – Τι θα γίνει με το Πάσχα

Στόχος και πόθος όλων είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του 2019, ωστόσο αυτή θα αργήσει. Προς το παρόν, η κυβέρνηση επιθυμεί την επαναλειτουργία της αγοράς, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση και για τον εορτασμό του Πάσχα, το οποίο πέρυσι έγινε σε κλίμα… απομόνωσης.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου και ότι το φετινό Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με το περυσινό.

Όπως ανέφερε «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.

«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Την ίδια ώρα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε, μιλώντας στο MEGA πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει στις 16 Μαρτίου.

Recommended For You

About the Author: efoni